x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ţigan în loc de rom Jurnalul Naţional, un prieten adevărat al ţiganilor

Jurnalul Naţional, un prieten adevărat al ţiganilor

05 Mar 2009   •   00:00
Jurnalul Naţional, un prieten adevărat al ţiganilor

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca autoritate de stat autonomă, intervine printr-un Comunicat în dezbaterea publică declanşată de campania Jurnalului Naţional care propune revenirea la folosirea termenului de ţigan în loc de rom.



Din capul locului trebuie apreciat că demersul CNCD, pe care îl publicăm integral, nu pune campania Jurnalului Naţional în nici un fel în afara cadrului legal şi nu aduce nici un argument în sensul blocării dezbaterii propunerii Jurnalului Naţional. De asemenea, suntem cu totul de acord în ceea ce priveşte apelul CNCD către formatorii de opinie să promoveze dialogul intercultural şi în special evitarea oricărei forme de discriminare.

Jurnalul Naţional a declarat în mod limpede şi repetat că revenirea la folosirea termenului de ţigan nu este o campanie antiromi, ci o campanie proţigani, care vizează o problemă lingvistică menită să respecte realităţi istorice, naţionale şi culturale evidente. Totodată, am iniţiat şi continuăm această campanie în deplin acord cu numeroasele opinii ale unor personalităţi din cadrul etniei ţigăneşti care consideră utilizarea termenului rom ca generator de confuzii şi impus artificial prin presiunea unor ONG-uri rupte sau cu legături firave faţă de realităţile etniei.

De-a lungul celor 16 ani de existenţă, Jurnalul Naţional a fost mereu o tribună de dezbatere a marilor probleme ale României, a avut luări de poziţii ferme pentru apărarea intereselor naţionale şi pentru respectarea drepturilor cetăţeneşti, nu o dată încălcate de instituţiile statului.

Colecţiile ziarului stau mărturie pentru numeroasele anchete jurnalistice în favoarea intereselor minorităţilor naţionale, între care accesul comunităţilor de ţigani la asistenţa medicală, la serviciile de evidenţă a populaţiei. Ziarul nostru a avut atitudine fermă, activă faţă de discriminarea la care sunt supuşi ţiganii din România de autorităţile unor state europene.

Jurnalul Naţional a promovat constant valorile şi personalităţile etniei ţigăneşti, Ediţiile noastre de Colecţie, CD-urile cu muzică lăutărească sau ale unor interpreţi ţigani constituind probe concludente pentru atitudinea noastră faţă de această minoritate.

Iată de ce, având autoritatea morală de apărător constant al intereselor tuturor cetăţenilor români, de prieten sincer al ţiganilor şi de pe poziţia de lider pe piaţa ziarelor de calitate, Jurnalul Naţional doreşte consfinţirea legislativă a utilizării termenului de ţigan, ceea ce nu contravine legislaţiei naţionale şi a Uniunii Europene.

Abordarea raţională şi echilibrată a acestei campanii, delimitarea de orice încercare de a o ataşa acţiunilor de discriminare a ţiganilor în Europa sunt în acest sens dorinţe comune ale Jurnalului Naţional care converg cu opiniile din comunicatul CNCD.

Menţinerea preciziei în exprimare în limba naţională este de altfel unul dintre obiectivele statului român, definit prin Constituţie ca naţional, unitar şi indivizibil.

Jurnalul Naţional

×
Subiecte în articol: jurnalul national ţigan în loc de rom