x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ţigan în loc de rom Numiţi ţigani de ziua lor

Numiţi ţigani de ziua lor

de Marina Constantinoiu    |    Gabriela Antoniu    |    09 Apr 2009   •   00:00
Numiţi ţigani de ziua lor
Sursa foto: Dan Tomozei/

Cu prilejul Zilei internaţionale a romilor, organizaţia "Amare Rromentza" a dat publicităţii un memorandum în care foloseşte atât termenul de rom, cât şi cel de ţigan. În Spania, Partidul Socialist, aflat la putere, s-a pronunţat în favoarea recunoaşterii "poporului ţigănesc" în Europa.



Ziua internaţională a romilor a prilejuit ieri lansarea, sub titlul "Romii: imperativul modernizarii", a unui memorandum pentru eficientizarea politicilor publice pentru romi, o campanie civică de reformă a culturii organizaţionale rome prin instituţionalizare etnocomunitară şi dezvoltarea cetăţeniei democratice.

Memorandumul este adresat preşedintelui Traian Băsescu, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, liderilor PSD, PC, PD-L, PNL şi UDMR. Interesant este că în textul memorandumului, încă din primele fraze, se folosesc simultan termenii rom şi ţigan. De asemenea, în textul acestui memorandum se folosesc termeni precum "deţiganizare", "ţigănii", "antiţigănism".

"Pe fundalul dublelor standarde dintre limitele libertăţii şi securităţii sociale oferite rromilor/ţiganilor, ca cetăţeni, a unei aplicări echivoce a statutului de imigrant (în materie de drept la azil) şi normativele rezervate dreptului la libera circu-laţie şi staţionare pentru populaţiile rrome şi nomade, suntem martorii, deseori impasibili, ai ineficacităţii şi eşecului politicilor publice naţionale şi europene pentru rromi, fie că aceştia rămân în statele de origine, fie că emigrează.

Surprinzătorul val de violenţă rasială/antiţiganism din Italia şi România, stârnit de agendarea uciderii unei femei italiene de către un cetăţean român de etnie rromă, «cazul Mailat», a înlocuit fulgerător corectitudinea politică şi «spirala tăcerii», ca forme contemporane ale duplicităţii comportamentelor şi atitudinilor ostile faţă de rromi, cu spectacularizarea politică şi linşajul mediatic", se arată în memorandum.
De asemenea, în textul acestui memorandum se folosesc termeni precum "deţiganizare", "şatre, ţigănii".

Memorandumul a fost dat publicităţii sub egida Romanothan, Agenţia pentru comunicare durabilă, cetăţenie democratică şi instituţionalizare etnocomunitară, un proiect partenerial al societăţii civile rome reprezentată de: Agenţia de dezvoltare comunitară "Împreună", Alianţa pentru Unitatea Romilor, Asociaţia Florarilor, Centrul romilor pentru sănătate "Sastipen", Centrul romilor "Amare Rromentza", Centrul Creştin al Romilor, Centrul de resurse pentru comunităţile de romi,

Centrul romilor pentru intervenţie socială şi studii "Romani CRISS", CERK - Comitetul european al romilor krisinitori, Fundaţia "Ruhama", Institutul Intercultural Timişoara, Partida Romilor, Organizaţia de Dezvoltare a Romilor Social Democraţi, Policy Center for Roma and Minorities, Roma Concern - London Office.


SOCIALIŞTII SPANIOLI, PENTRU "POPORUL ŢIGĂNESC" ÎN EUROPA
Partidul Socialist, la putere în Spania, s-a pronunţat ieri în favoarea recunoaşterii "poporului ţigănesc" în Europa, cu ocazia marcării Zilei internaţionale a romilor, anunţă AFP. "Trebuie să promovăm recunoaşterea poporului ţigănesc în Spania şi în Europa", "a venit momentul să recunoaştem contribuţia lor", potrivit declaraţiilor liderului mişcărilor sociale din cadrul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), Petro Zerolo.

PSOE este pe cale de a promova în cadrul Parlamentului spaniol redactarea unei declaraţii "pentru recunoaşterea poporului ţigănesc şi a persecuţiilor cărora i-a fost victimă de-a lungul istoriei", a precizat acesta într-un comunicat care subliniază dimensiunea "europeană" pe care au avut-o întotdeauna ţiganii.

În afara ţiganilor spanioli, în Spania trăiesc actualmente circa 500.000 de ţigani din Europa de Est, dintre care unul din zece se află în situaţia de a fi expulzat, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Imigranţilor români din Spania (FEDROM).

Circa 70% din ţiganii din Spania au o slabă pregătire şcolară, ceea ce, adăugat la probleme precum ideile preconcepute, de limbă şi legate de criza economică, le face şi mai greu accesul la muncă, potrivit FEDROM.

Principalul partid al opoziţiei spaniole, Partidul Popular (PP, de dreapta), a denunţat ieri faptul că Guvernul socialist a scăzut cu peste 60% fondurile destinate integrării ţiganilor la un milion de euro în 2009, faţă de trei milioane în 2008. Parlamentul regional catalan a consacrat ziua de ieri Ziua internaţională a romilor, pentru a reaminti "genocidul" suferit de ţigani în timpul Holocaustului.

Patru instituţii europene de apărare a drepturilor omului şi a minorităţilor au lansat marţi un apel pentru lupta contra discriminărilor, cărora continuă să le cadă victime ţiganii.

×
Subiecte în articol: romilor ţigan în loc de rom