x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Un secol de Flamanzi 1907-2007: Timp si blegeala made in Falticeni

1907-2007: Timp si blegeala made in Falticeni

de Luiza Moldovan    |    05 Feb 2007   •   00:00
1907-2007: Timp si blegeala made in Falticeni

Falticeni. In Falticeni este mai multi cetateni. Cetatenii din Falticeni nu sunt mai cu mot fata de alti cetate-ni. Ca foarte multi altii, si oamenii din Falticeni uita sau pur si simplu nu-i intereseaza.

Moto: "Sa fim seriosi, Iisus Hristos nu s-a nascut in Falticeni"
Petre Tutea - eseist

Falticeni. In Falticeni este mai multi cetateni. Cetatenii din Falticeni nu sunt mai cu mot fata de alti cetateni. Ca foarte multi altii, si oamenii din Falticeni uita sau pur si simplu nu-i intereseaza. Din punctul de vedere al anamnezelor cetatenesti, istoria se dovedeste, vai, si de aceasta data nedreapta.

Acum 100 de ani, un fel de bau-bau al taranilor insurgenti, Falticeniul este acum un oras mort. Il bati cu piciorul intr-un sfert de ora de la un cap la altul citind, in trecere, necroloage lipite de pomi. Invitatii la coliva scoase la imprimanta. Adolescenti normali care asculta, of cors, manele pe telefonul mobil. Cand trec pe langa biserica, isi fac cruce in timp ce se-njura copilareste. Un ceasornicar fara ocupatie isi masoara plictiseala in numarul de baterii de ceas pe care le tot aranjeaza de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga. Tot de plictiseala iti intoarce ceasurile cu cuc si le face sa sune la nesfarsit. Are poze cu el cand era tanar sub geamul de pe masa de lucru.

BLEGEALA. Soferii din Falticeni sunt blegi si nu percep timpul ca-n marile orase. In Falticeni nu se intampla niciodata nimic. Nu pierzi nimic daca nu ajungi in Falticeni. Falticeniul e ca o ciorba sleita. Plecat la drum ca sa vada cum arata azi orasul in care taranii rasculati la 1907 erau schingiuiti, orice reporter se crizeaza din cauza lipsei de atmosfera. Nici un breaking-news n-ar veni vreodata din Falticeni. In conditiile astea de Nimic, intelegi dispretul mofturos cu care Petre Tutea a evocat orasul: "Sa fim seriosi, Iisus Hristos nu s-a nascut in Falticeni". Un fel de centru semiotic e o strada cu bancute. Probabil ca vara e plin, dar acum, iarna, ce sa. E un gri suveran care nu dispare nici cand "e vara-vara,/ e soare-afara". Nimic in punctul zero. Falticeni, supertare.

IL VA RIDICA SUCEAVA?
Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, spune ca orasul Falticeni se va dezvolta in urmatorii ani datorita vecinatatii cu resedinta de judet. Exista chiar un proiect de transformare a orasului in spatiu de agrement. Marile investitii imobiliare din zona ar putea ajuta Falticeniul sa se ridice.
Autoritatile mizeaza pe investitiile mari si mici din domeniul imobiliar. Un apartament cu trei camere in Suceava costa in jur de 40.000-50.000 de euro. Fara imbunatatiri. Si la Falticeni au inceput sa creasca preturile, chiar daca nu atat de mult. Tranzactiile imobiliare sunt mari in tot judetul. "Se construiesc foarte multe blocuri in regim privat. Sunt foarte multi cei care muncesc in afara tarii si pot investi", explica Orest Onofrei. Terenurile din apropierea orasului Suceava au ajuns la 200 de euro metrul patrat. Asta pentru ca investitiile cresc de la un an la altul. Se dezvolta in paralel turismul de toate felurile.
Dar Falticeni inca este un oras foarte slab dezvoltat. Nu mai are nimic din gloria inceputului de secol. Atunci era un centru economic puternic, bine aparat de armata. Sustinut de afaceristii evrei. Acum, nici ei nu mai sunt. (Anca Scarlat)

TACEREA BATRANILOR
Linistea care frapeaza astazi la Falticeni a sters urmele luptelor de acum 100 de ani. Alarmate si speriate de violenta cu care rascoala se desfasura in judetele limitrofe, autoritatile fostului judet Suceava-Falticeni au incercat atunci sa ia masuri pentru a preveni extinderea ei. Printre deciziile prefectului a fost masarea unor importante forte politienesti si a unei parti din soldatii Regimentului 16 Suceava la hotarul cu judetele Botosani si Dorohoi. Si in satele suspecte de a se rascula. Asa arata documentele din Arhivele Statului. Dar oamenii nu mai vorbesc despre evenimentele de atunci. Pentru ca nu mai stiu ce a fost.
  • Anca Scarlat
  • INCHISOAREA TARANILOR
    La Falticeni au fost inchisi taranii care s-au ridicat la lupta. Trupele armate din oras au intervenit pentru a-i opri pe rasculati. Numeroase grupuri de tarani din satele Zvoristea, Adincata, Mitoc, Salageni, Fetesti, Grigoresti, Siminicea, Dumbraveni, Salcea si Plopeni, in numar de aproape 1.000, au atacat in dimineata zilei de 6 martie Targul Burdujeni, devastandu-l complet. Cei 100 de soldati din Regimentul 15 Razboieni abia au reusit sa asigure paza Primariei, telegrafului si garii. Neputand face fata situatiei care se crease, autoritatile administrative s-au refugiat in Itcani, Bucovina.
  • Anca Scarlat
  • FRATII RASCULATILOR
    Armata din Falticeni nu a fost o solutie buna. Era compusa din fii ai taranilor rasculati. Ingrijorat de starea de spirit a soldatilor din Regimentul 16 Suceava, prefectul judetului comunica printr-o telegrama prim-ministrului: "Trupa din Falticeni, compusa din concentrati, nefiind sigura pentru paza orasului de resedinta, deoarece avem informatii ca acestia fraternizeaza cu taranii, rugam cu insistenta ca aceasta trupa sa fie trimisa in alta localitate si a se aduce in schimb cel putin un batalion de infanterie cu efectiv complet si un escadron de cavalerie dintr-o localitate mai indepartata, pentru a o putea intrebuinta cu mai mult succes".
  • Anca Scarlat
  • Fotografii: Marin Raica

    SATE SARACE INTRE SUCEAVA SI FALTICENI
    SILENTIOS. Pamant care tace asteptand lucrarile de primavara
    Satul Hreatca, din comuna Vulturesti, s-a rasculat la 1907. Este undeva la jumatatea drumului dintre Suceava si Falticeni. Acum, conacul boierului Penciuc de la Hreatca nu mai spune mare lucru despre prosperitatea vechilor boieri. A fost retrocedat si vandut de mostenitori unui om din sat. Pe bani putini. Zona este saraca. Oamenii, batrani. Am gasit in sat un singur magazin. Gol. "Apartinem de Falticeni", ne-a lamurit primarul comunei Vulturesti. "Mostenitorul conacului a fost Emil Pentiuc. Doamna Pentiuc traia cand i s-a retrocedat conacul si 50 de hectare de teren, pe care l-a arendat. Fiica ei, Cecilia Caziuc, locuieste la Suceava, in spatele magazinului Bucovina."
  • Anca Scarlat
  • ×
    Subiecte în articol: un secol de flamanzi suceava falticeni