x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Apleaca-te, romane!

Apleaca-te, romane!

de Ionela Gavriliu    |    22 Sep 2006   •   00:00
Apleaca-te, romane!

Muncesti, platesti. La inspectorate-le teritoriale de munca Ilfov si Bu-curesti, cozile sunt supliciul perio-dic al celor din campul muncii, pa-troni sau simpli angajati ale caror carti de munca au fost ratacite.

Daca esti patron trebuie sa stai la coada lunar pentru a declara maririle de salariu, noile angajari, comisioanele etc. Daca nu esti, tot la coada ajungi, cand vreun patron neglijent ti-a ratacit cartea de munca sau ai probleme legate de protectia muncii. Culmea statului la coada este insa sa ai meseria de a umbla pentru altii de la un ghiseu la altul.

Inspectoratul Teritorial de Munca Ilfov. Si Bucuresti - la demisol, parter si etajul III. Doar punctul de evidenta al celui din urma. Intri in institutie si ajungi in niste camere insalubre, ca un tunel. Primul ciorchine de oameni se inghesuieste in cutia de trei pe patru in fata unui ghiseu. A doua boxa este pentru paznicii institutiei, iar ca sa razbesti in cea de-a treia, pentru a reusi sa completezi actele pe mesele pline de mizerie si firimituri, trebuie sa te freci de toti oamenii de la coada.

SISTEM. Cum-necum, ajungi. Petentii ezita de cele mai multe ori sa aseze hartiile pe mese, dar se decid repede. N-au incotro. Un caine pare obisnuit cu atata lume si se plimba printre picioarele grabite. Ultima boxa, unde nu prea e coada, serveste si de magazie: o matura, o lopata, zvarlite intr-un colt, un vraf de cutii si un frigider antic pe care scrie "DEFECT".

O tanara cu ochii obositi se asaza la coada cea mare. "Stau ca sa aflu un numar de dosar, ca sa pot plati statele de plata ale firmei. In fiecare luna vin si stau la coada cel putin o ora", spune aceasta. Pe un afis lipit de geamul ghiseului scrie ca statele de plata se pot plati si prin posta. "Am mai trimis si asa, dar nu mi-a venit confirmare de la Posta. Dupa aia ce faci? Prefer sa vin sa stau la coada, ca sa fiu sigura ca le depun", spune hotarata.

"MOBILIER". Singurele solutii pentru a putea completa un act in institutie sunt pe genunchi sau pe calorifer

"CODAS" DE MESERIE. La etajul I, la Inspectoratul Teritorial de Munca Ilfov, situatia e la fel de "constipata". Pe holurile stramte, de-o parte si de alta a treptelor se imbulzesc zeci de oameni resemnati. Au dosare in maini sau in plasele de plastic - au venit sa depuna actele pentru angajatii diverselor firme. Nu ca ei ar fi patroni. Sunt angajati ai firmei la randul lor, dar sunt trimisi sa stea la coada pentru altii. "Ca, daca ar sta la toate cozile, patronii n-ar mai avea timp sa se ocupe de afaceri", crede o doamna maruntica, Elena N., angajata la o firma de constructii din Ilfov. "La departamentul resurse umane, dar stau mai mult pe la cozi", specifica. Cum vine saptamanal la sediul ITM de pe Calea Giulesti, doamna Elena are multe nemultumiri. "Nu sunt ghisee specializate, uneori trebuie sa stai la mai multe cozi si cate patru ore pentru a rezolva o singura problema. Nu sunt scaune sau mese, lumea scrie actele pe genunchi sau pe calorifer. Singurele mese sunt in curte, unde te ploua sau te bate soarele", insira rabdatoare. Dar, culmea culmilor, considera ca este totala lipsa de respect fata de nevoile elementare ale omului. "Daca vrei sa te duci la veceu, ia-ti gandul. Cele din cladire sunt incuiate, iar cel din curte nu a mai fost curatat de o luna. Stiti de unde stiu? Acum o luna am vazut prima oara o cutie de cereale in buda. Si acum mai e acolo."

PROGRAM. Aerul se incinge pe masura ce trece timpul. Ceasul arata 12 jumatate, adica mai e o jumatate de ora de program si cozile pe culoarele de la fiecare etaj sunt din ce in ce mai groase. "Partea buna e ca la ora 13:00 nu te mai lasa sa intri in institutie, dar, daca ai apucat sa intri, te rezolva tot azi", marturiseste o doamna coafata. Un domn grizonat se revolta. "Daca nu stam la coada si nu depunem toate hartiile astea, se grabesc sa ne amendeze."

Printre oamenii asezati de-a lungul peretilor se vantura cei care cauta ghiseul potrivit sau o informatie. "Ventilatie naturala", glumeste o doamna transpirata. "A mai iesit o persoana. Dupa o ora jumate", anunta cineva, adaugand ca a vazut ca inauntru functionarele taifasuiau, in vreme ce ei stau ca niste pedepsiti si sprijina peretii. Un tanar tocmai a scapat de chinul cozii, dar se zapaceste cand da sa iasa din cladire. "Ar trebui sa puna semafor aici", murmura nemultumit.

UMILINTA
Un barbat si o femeie sunt plimbati metodic de la un sir la altul. Ba nu au copii de pe buletin, ba trebuie sa refaca o declaratie. Barbatul, Dragos Badeanu, isi cauta disperat cartea de munca pentru a putea face actele pentru ajutorul de somaj. Firma la care a lucrat "s-a desfiintat" si nimeni nu s-a ocupat de cartile de munca ale angajatilor ramasi pe drumuri. "Vin si stau aproape o ora pe la cozi", spune cu suparare. De la ghiseu e anuntat ca trebuie sa mai faca o declaratie pentru un inspector-sef. Intr-un sfarsit, cei doi scapa de hartiile din mana si primesc promisiunea ca vor fi anuntati acasa daca va fi gasita cartea de munca. Barbatul se inconvoaie in fata ghiseului si simte nevoia sa-si ceara scuze in fata privirii mustratoare a functionarei. "Ne pare rau ca am venit de atatea ori. Daca nu stim…"

EXPLICATIA AUTORITATILOR
Inspectorul-sef ITM Ilfov recunoaste ca situatia din cladirea de pe Calea Giulesti e complicata. "E spatiu mic, impropriu, holuri mici. Nici loc pentru arhiva nu avem suficient", a declarat inspectorul-sef, Dumitru Banici (foto). Greutatile se datoreaza si faptului ca in aceasta cladire sunt, atat ITM Ilfov, cat si ITM Bucuresti. "O solutie ar fi sa li se gaseasca celor de la Bucuresti alt sediu. Astfel am avea noi mai mult spatiu de organizare". Un alt factor care favorizeaza aglomeratia, in opinia lui Banici, este faptul ca angajatorii trebuie sa vina sa depuna declaratii lunar, nu trimestrial. In sediul din Giulesti lucreaza 57 de functionari la ITM Ilfov si aproximativ 120 la ITM Bucuresti, punctul de evidenta.

SCRIETI-NE Asteptam mesajele dumneavoastra cu povesti adevarate despre cozile la care ati stat pe adresa redactiei, la numarul de fax: 021/318.20.22, pe forumul ziarului sau pe e-mail: lacoada@jurnalul.ro. Cele mai interesante mesaje vor fi publicate in Jurnalul National.

VA URMA
MAine veti citi despre romAnii care stau la coada ca sa dea bani. Pentru abonamentul la televiziunea prin cablu.
×
Subiecte în articol: stau coada viata intre ghisee