x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Buna dimineata, Romania!

Buna dimineata, Romania!

13 Sep 2006   •   00:00

Pe forum, cititorii Jurnalului National se alatura campaniei "Viata intre ghisee" si propun solutii inedite pentru eradicarea birocratiei din Romania. Cea mai eficienta si mai la indemana cale de atac e sa spuneti lucrurilor pe lume. Sa ne scrieti, demascand toate cozile inutile la care ati stat, asteptand bunavointa statului, si toate ghiseele la care ati fost tratati in batjocura. Asteptam in continuare mesajele dumneavoastra.

"ELIAS. Luni, ora 7:00. Urgente. Stati la coada la urgente. Dintre acele mame cu copii in brate, unele platesc impozit din salariu cam 10-15 milioane pe luna toata viata si primesc, cand au nevoie, 6 milioane de la stat plus doua pentru copil. Iar cand se duc la farmacie, sa beneficieze de impozitul pe care-l platesc, afla ca nu exista antibiotice compensate, dar la liber, cu banii jos, poti cumpara cat doresti. Elias. Spitalul Elias. Luni, ora 8:00. Victorie. Ai obtinut o programare pentru cealalta vineri, ora 8:00." (Casargoz)

INVITATIE LA EFICIENTA. "Statul la cozi si comportamentul abuziv al functionarilor sunt atat de obisnuite in Romania, incat par a face parte dintre lucrurile cele mai normale. Or, nu e asa.

Coada cea mai lunga la care am stat a fost de 11 ore la pasapoarte. Atunci m-am gandit in fel si chip la diferite forme de protest pasnic si eficient. Cel mai greu este ca acest lucru, protestul, facut de unul singur, nu prea are valoare. Aproape sigur, ghiseele nu vor functiona mai bine, iar ceilalti, la fel de nemultumiti ca si tine, vor numara un «nebun» in plus. Mult mai usor ar fi intr-o forma asociativa. Numai ca nu stiu cum se poate face o astfel de asociatie. Ideea mi-a venit de curand. Mi-ar placea sa ma asociez cu oricine vrea sa puna umarul la imbunatatirea serviciilor publice din Romania. Un exemplu de protest: 100 de persoane trimit cate 50 de plicuri cu acelasi mesaj biroului X, pana cand activitatea acestuia se imbunatateste etc. Se pot cauta fonduri etc." (Dorel)

"Nemaipomenita idee! Am mentionat-o si eu odata pe un forum, ca idee de protest la Presedintia Romaniei - saci de scrisori trimise dupa «castigarea alegerilor» de PSD, dar nimeni nu m-a luat in seama. Sunt in America si incerc sa fac o asociatie a romanilor de pe aici, dar ma lovesc numai de refuzuri. Asa ca sunt gata sa particip in orice asociatie si sa trimit plicuri la orice institutie. Aviz tuturor celor care vor sa schimbe ceva - puneti mana si faceti asta VOI insiva, nimeni nu o sa o faca pentru voi. (...) Poate si altii vor vrea sa se alature sa daramam coruptia, birocratia si NESIMTIREA din Romania! Pentru asta insa, trebuie ca noi, cei constienti, sa iesim din nesimtire (aici cu sens de letargie). Toate bune acestora!" (Dodo)

IN SFARSIT... "un articol despre birocratie. De cativa ani ma mir ca nimeni nu pomeneste nimic despre cozi in Romania. Ziare, televiziuni - nimic. In alegeri, nici un candidat nu face nici o promisiune in acest sens. Astfel incat incepusem sa cred ca este ceva normal, si trebuie acceptat ca atare. Bravo pentru initiativa si sper sa vedem continuarea nu numai prin articole, ci si prin emisiuni tv, intrebari concrete catre autoritati s.a.m.d." (Politicianul)

"Bravo!!!! Nu-mi vine sa cred ca incepe o astfel de campanie! Sper ca, in urma acestei campanii, romanul sa se trezeasca si sa ceara sa fie respectat. Omul de rand are o calitate extraordinara, si anume aceea de CONTRIBUABIL. La rostirea acestui cuvant, aparatul de stat, si anume functionarii ce constituie acest aparat (incluzand aici si parlamentarii), ar trebui sa simta fiori pe sira spinarii. Nu ar trebui sa existe aceasta relatie bolnava intre stat si cetatean. Si anume: EU, STAT, iti permit tie, cetatean, sa-ti platesti darile (taxele) pe care tot EU, STAT (vezi functionar), le folosesc, si in contrapartida iti multumesc prin OBLIGATIA de a sta la cozi, de a TE UMILI, de a TE INJOSI pe BANII TAI. Este incredibil cum un functionar public, numai pentru faptul ca se gaseste de cealalta parte a ghiseului, este brusc mult mai destept decat orice alt om. Ca urmare, comportamentul vizavi de cetatean este mult afectat (asta e valabil si pentru parlamentarii care, inainte de alegeri, cersesc atentia alegatorilor, iar in primul moment dupa alegeri devin toti genii si ne refuza dreptul genetic de-a GANDI si uita ca se gasesc acolo pentru ca o mare de «prosti» (va rog sa intelegeti ghilimelele) i-a votat. Nu cred ca integrarea europeana va aduce imediat un nivel de trai mai bun pentru cetateanul de rand, dar cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l aduca este verticalitate, demnitate si, nu in ultimul rand, foarte mult RESPECT. Astept si sper." (Todorut Cosmin)

IN ATENTIA MINISTRULUI MUNCII. "Am 47 de ani, am lucrat mai bine de 20 de ani ca inginera. As fi vrut sa ies la pensie de drept, dar, din cauza unui medic stomatolog, am fost infectata cu virusul hepatic C. Nimeni nu si-a dat seama, desi eu am tot fost pe la medici si, cand si-au dat seama, era deja prea tarziu. Aveam deja ciroza hepatica, splenomegalie si hipersplenism (am si fost operata de splina, iar acum trebuie sa ma internez pentru a fi operata de fiere). Dupa noua luni de absenta de la serviciu, mi s-a spus «daca poti sa te pensionezi, pensioneaza-te». Nu m-am pensionat, pentru ca nu puteam concepe sa stau acasa la 43 de ani si am reinceput serviciul. Pana la urma, obligata de medici si sub semnatura, am acceptat pensionarea cu gradul 3, si mai apoi am fost obligata tot de medici sa incetez serviciul si sa accept ca trebuie sa stau acasa cu o pensie de 2 milioane de lei vechi (in loc de 10 milioane de lei salariu, plus alte beneficii, din care cel mai important era acela ca ma simteam utila, ca imi placea ceea ce faceam, ca eram pregatita profesional pentru asta). Mai mult, am fost obligata sa stau sa astept si sa castig bunavointa factorului postal pentru a-mi aduce pensia. Am descoperit apoi ca se poate lua pensia pe card la Bancpost si mi-am facut imediat card (desi aveam deja carduri la alte doua banci). A fost bine pana acum o luna, cand am fost anuntati ca Bancpostul nu mai distribuie pensiile din cauza unor comisioane, am inteles. Domnul ministru a iesit pe post si a zis ca va cauta o solutie de rezolvare a problemei, dar se apropie 1 octombrie si nimic. Luna ce vine trebuie sa astept factorul postal sa-mi aduca pensia. De la banca, cu cardul, o puteam lua in 15 ale lunii (fara a scoate toata suma), puteam sa-mi platesc telefonul, fara a aglomera niste ghisee, puteam fi plecata din localitate (la spital, intr-un oras universitar, la parinti, in celalalt capat al tarii), fara sa-mi fac griji legate de pensie si de diversele plati. Si acesta este un exemplu despre cat de mult sunt respectati cetatenii acestei tari.". (corina I)

’NEATA. Statul la cozi, plimbatul de la un ghiseu la altul... "Cred ca este problema nr. 2 dupa coruptie! Am aflat din emisiunea lui Mircea Badea, care a catalogat acest articol f.f. bun. Am alergat pe site si am citit articolul. Felicitari pentru curaj, initiativa... dar ce fac eu?! Mircea (n.r. - Badea) si Cristi (n.r. - Cristinel Popa, reporter al Jurnalului National) isi cunosc calitatile. Ca si ei, ma consider un om putin cam ciudat. Adica, spre deosebire de ceilalti, eu vad si gandesc!... Ehh, traim in Romania, si maine va fi o zi mai proasta... P.S.: Cozi la CEC, doctor, posta, somaj, banca, facturi,.. am omis ceva? Hai sa conchid: Cozi la TOT si la TOATE. Noapte buna, Romania!" (unul care sta la coada)

"Campania «Viata intre ghisee» este o initiativa absolut necesara. Subiectul propus este una dintre cele mai mari probleme ale Statului Roman. Vom reusi sa fim in lumea celor civilizati atunci cand sistemul administrativ va fi optimizat pentru a servi cetateanul, iar functionarul public motivat si convins ca cetateanul este cel important in societate. In fond, Statul a fost creat pentru cetatean, chiar daca traim situatia aberanta a umilirii cetatenilor de catre acesta, fara absolut nici un motiv; doar din pura incompetenta, delasare si mentalitate de functionar prost educat." (radu)

(n.r. - ne permitem doar o mica observatie: Romania a dormit destul. De 17 ani ni se canta "Desteapta-te, romane!". Ar cam fi cazul sa ne trezim. Si sa spunem: Buna dimineata, Romania!)

×
Subiecte în articol: romania stat viata intre ghisee