x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Dezumanizarea prin coada

Dezumanizarea prin coada

20 Sep 2006   •   00:00

Asteptam mesajele dumneavoastra, cu povesti adevarate, despre cozile la care ati stat.

SECTIA 21. "E o sectie mare, suficient de mare ca sa modeleze situatia din Romania la scara. Dar orice administratie din Romania este o institutie intr-o continua miscare, iar cateodata lucrurile se schimba de la o zi la alta. Politistii fac uneori eforturi supraomenesti sa para amabili. S-a intamplat sa stau la coada vreo patru ore la Sectia 21, iar dupa momentul de neuitat in care am ajuns inauntru, am aflat ca de fapt trebuie sa merg in alta parte, pentru ca strada pe care stau a fost arondata la alta sectie. Desigur ca activitatea functionarilor publici poate fi corectata, dar ce facem cu noi, cei pe care coada ne transforma in animale. La noua sectie de politie unde am fost trimis, am vazut secvente incredibile: o femeie de 94 de ani n-a fost lasata sa intre peste rand. Sa ma mai mir ca femeia avea nevoie de acte ca sa emigreze definitiv? Este interesant cum te schimba coada, cum incepi sa nu mai observi femeia cu copilul in brate, pe batranul care abia se mai tine pe picioare. Vor zice unii ca este vorba despre instinctul de conservare, dar, de fapt, este vorba despre lipsa de politete, de indiferenta si de abrutizarea pe care sistemul - sau mai degraba starea economica - o produce indivizilor. Putem vedea cel mai pregnant aceasta atitudine in autobuz, unde tineri in putere stau cu nesimtire pe scaun cand vad o femeie gravida cu o mana in ghips, unde batrani plini de rautate isi striga dreptul de a sta pe scaun... Si uneori ma intreb cine e cu adevarat mai rau: cel ce sta pe scaun sau cel care injura alaturi pentru a-i putea lua locul." (Cazargoz)

CAZ DE HAZ. "Dupa ce «astia» de la politie (desi am inteles ca evidenta populatiei e in grija prefecturilor) sunt si (...), si neinformati, efectiv nu cunosc legislatia in vigoare... Caz simtit pe pielea mea, cand a trebuit sa imi pun viza de stabilire a resedintei. Ca un bun cetatean, m-am hotarat, dupa ce m-am angajat, sa imi pun si eu viza de «flotari». Ma duc intr-o luni. Prima data... nu primesc acte lunea, ci numai elibereaza. Ziua 2: stau impreuna cu sotia mea doua ore la o coada care nu se mai termina. Ajung la ghiseu. EL: «Da’ proprietaru’ unde este?". Ii explic, pe indelete, ca la ora actuala nu mai este nevoie de proprietar daca ai contractul de inchiriere. EL: «Nu, dom’le, nu se poate. Uita-te pe afisier». Incep sa ma treaca caldurile. Ii arat un e-mail trimis de catre Serviciul Evidenta Populatiei, in care se spunea clar ca pot primi viza fara proprietar. In fine, dupa cateva minute de cearta, ma trimite acasa, ca sunt prost si ca trebe sa mai citesc legislatia in vigoare. Ziua 3: Ajung la serviciu si pornesc
Legis-ul, un program care contine toate legile din Romania. Si e clar: Legea 290/2005 modifica OUG 97/2005 astfel: «art. 31. - (1) Pentru inscrierea resedintei solicitantul va completa cererea pentru stabilirea resedintei, pe care o va depune impreuna cu actul sau de identitate si cu unul (in 97/2005 era toate, nu unul) dintre documentele prevazute la art. 27. (2) Se excepteaza de la obligatia prevazuta la alin. (1): a) persoana care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu, in interesul serviciului sau in scop turistic; b) persoana internata intr-o unitate sanitara/medicala.»
In fine am dovada clara ca cei de la ghisee nu cunosc legea."

ZIUA 4. Merg in audienta la comisarul-sef. Asta nu stia cum sa o dea la intors, ca si-a dat omu’ seama ca au gresit si imi rezolva treaba. Dar numai mie, ca cica sotia nu are drept sa stea cu mine in apartamentul pe care numai eu am contract de inchiriere. Penibili, numai in Romania se poate asa ceva! Cam asta e aventura mea cu politia... Cel mai deranjant este faptul ca noi ii platim ca ei sa isi bata joc de noi! Mai ales prin felul cum vorbesc cei de la ghisee cu oamenii, de parca nu stiu ce facultati inalte ar avea..." (Livilik)

"Addendum: ai scapat usor. Daca sotia trebuia sa dea o declaratie ca i s-a spart masina, domnul politist i-ar fi pus redede o hartie in brate si ar fi inceput dictarea: «Subsemnata ABC, domiciliata fara forme legale...» Mie mi s-a intamplat si, cand am aflat ca de fapt infractorul sunt eu, am renuntat sa mai depun declaratia..." (Casargoz)

SOLUTII, FRATILOR! "Ce usor e sa critici. Banuiesc ca nici unul de aici nu are un serviciu adevarat, la ghiseu, la lucru cu oamenii. Care, si daca vrei sa-i ajuti, te injura. Stati in diverse birouri din «multinationale», cu aer conditionat, din fata PC-ului si criticati oamenii care lucreaza cu ce mai grea «materie prima»: omul. Credeti ca ii place cuiva sa lucreze pe un spatiu de 2/2? Puneti-va voi in locul politistilor si, privind asa, spuneti ce ati face. Doar sa critici nu e bine." (Politistul) "Solutii pot fi multe. Cea mai simpla: sa stea un politist sa te noteze pe o lista, cand vii. Si acea lista sa fie coada de fapt. Isi fac niste estimari, sa zicem 50 de persoane pe zi, si, dupa ce te pune pe lista, iti spune clar: vii in ziua cutare, la ora cutare. Cand o sa vii poate o sa stai la coada, dar o sa dureze cel mult doua ore cred. Nu pierzi ziua intreaga. Si, daca tot e coada pe foaie, se pot face modificari, sa zicem: poti veni numai de la ora 8:00 pana la 9:00. Si te pune nenea in prima ferestruica libera din intervalul cela. Cam astea sunt fanteziile mele!" (Politicianul)

Asteptam mesajele dumneavoastra, cu povesti adevarate, despre cozile la care ati stat, pe adresa redactiei, la numarul de fax: 021-318.20.22, pe forumul ziarului sau pe e-mail: lacoada@jurnalul.ro . Cele mai interesante mesaje vor fi publicate in Jurnalul National.
×
Subiecte în articol: coada viata intre ghisee