x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ziua când teatrul trăieşte noaptea

Ziua când teatrul trăieşte noaptea

de Maria Sârbu    |    26 Oct 2009   •   00:00
Ziua când teatrul trăieşte noaptea

Teatrul va sta de veghe în noaptea de 28 spre 29 octombrie, pentru că în sălile de spectacol din Capitală actorii vor juca şi după ora 22:00. Montările teatrale programate astfel pot fi văzute fără a plăti biletul de intrare. Eveni­mentul se înscrie în seria manifes­tă­­rilor dedicate celor 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului.

Aproximativ 15 spectacole vor fi prezentate miercuri noaptea în sălile din oraş. Uşile teatrelor vor fi deschise publicului, care va avea acces gratuit. Cu siguranţă, este un sacrificiu să programezi reprezentaţii la miezul nop­ţii. Dacă actorii joacă seara, dar în montări diferite, maşiniştii teatrelor nu se schimbă. Sunt aceiaşi care se "îngrijesc" de toate spectacolele zilnic şi atunci sacrificiul e chiar mare. Din devotament pentru public, în noaptea cu pricina vor fi toţi prezenţi. De accea, spectatorii trebuie să-şi manifeste şi ei abnegaţia şi să vină să vadă creaţiile scenice pregătite special pentru ei. Cu atât mai mult cu cât intrarea este liberă.

Apoi, există diferite categorii de public, care ar putea merge şi de această dată la teatru. Există şi "pu­blicul de noapte", care stă ore în şir în baruri şi cafenele. Ce bine s-ar simţi dacă ar consuma şi actul artistic, într-o sală de teatru. Ar vedea şi ar simţi credinţa actorului pentru arta care există de peste două mii de ani. Ar observa că această artă îi este dedicată, că artistul trăieşte pentru public, că publicul îl inspiră. Ar crede în ziua de mâine cu mai mult optimism. Un spectacol de teatru poate înlocui viaţa "dezordonată" din timpul nopţii a multora. Când ieşi dintr-o sală de spectacol ţi se iveşte încă o şansă: şansa de a fi util, chiar dacă ai fost pasiv în timpul reprezentaţiei, căci eşti simplu spectator. Teatrul fără public însă nu există.

Când mergi la teatru într-o seară te detaşezi parcă de restul oamenilor. Sunt persoane care afişează "o ţinută" de spectator de teatru. Au un fel de nobleţe.

Publicul "de noapte" are şi el ocazia, acum, să vadă cum e cu această "nobleţe". I s-au pregătit producţii bune. Sunt creaţii diverse, realizate de regizori a căror stilistică este apreciată de critici de specialitate. Sunt şi spectacole din repertoriul teatrelor la care în zilele obişnuite nu prea găseşti bilete. Acum, chiar dacă este târziu, e totuşi gratis. În plus, spectatorul se alege cu ceva, ceva foarte bun pentru cultura sa generală.

Actorul Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara, ne spunea că astfel de evenimente nocturne trebuie să implice creaţii speciale pentru un public special. Cred că avem şi public special; el trebuie doar învăţat să meargă la teatru. Aşa cum există, bunăoară, publicul Teatrului "Luni", unde "se întâmplă teatru în club", după cum îi place să spună lui Voicu Rădescu, cel care a demarat această întreprindere cu peste zece ani în urmă. Mai sunt şi alte spaţii în care arta teatrală este îmbinată în puterea nopţii cu sintagma "timp liber".

În Bucureşti, lumea vine tot mai des la teatru. Sunt unele spectacole care se joacă numai cu casa închisă. La coadă stau foarte mulţi tineri, ceea ce înseamnă că teatrul are "efect liniştitor" asupra publicului tânăr. Totul este să nu îl aţâţi, ci să poţi să-l cucereşti.
Îi aţâţăm doar ideea de a merge la teatru. Să înceapă chiar din noaptea de miercuri spre joi.
SPECTACOLELE NOPŢII
În nocturna teatrelor bucureştene vor fi prezentate spectacole care au o durată mai scurtă şi un efect "benefic" asupra spectatorului. Este o ofertă culturală alcătuită, pentru început, într-un timp relativ scurt, dar nu aleasă la întâmplare.

Proiectul iniţiat se intitulează "Teatrul de noapte". Unele spectacole vor începe la ora 22:00, altele la 23:00. Unele teatre au programat câte două spectacole sau câte două reprezentaţii ale aceleiaşi producţii.


Teatrul Naţional
aşteaptă publicul la Sala Mare, unde se va juca "Comedia norilor" după Aristofan (ora 22:00). În acest spectacol, montat de Dan Tudor, joacă o pleiadă de actori cunoscuţi, printre care Mircea Albulescu, Alexandru Bindea, Răzvan Oprea, Ileana Stana Ionescu, Simona Bondoc, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Ilinca Goia.

Teatrul Mic, care a găsit o modalitate ingenioasă de a repartiza locurile, pentru a nu fi îmbulzeală la intrare, a programat "Poimâine alaltăieri", text şi regia Gianina Cărbunariu (ora 22:00), cu Mădălina Ghiţescu, cap de afiş, iar la Teatrul Foarte Mic Oana Pellea şi Mihai Sandu Gruia "spun", de la ora 22:00, "Mă tot duc" - un spectacol "plin de tandreţe şi nobilă simplitate", pe care l-au regizat aceşti doi excelenţi actori, făcând o adaptare liberă după Shakespeare şi Marc Dore.

În spectacolul de la "Metropolis", intitulat "Cum m-am lăsat..", regia Bogdan Muntean (ora 22:00), Anca Sigartău şi 1-Q SAPRO vor aduce un mesaj comun.

Teatrul Masca vă invită, la sediul din Militari,  începând cu ora 22:00, să vedeţi comedia lui Carlo Goldoni "Slugă la doi stăpâni", în regia lui Mihai Mălaimare, protagoniştii spectacolului fiind Andrei Gonczi şi  Ana Sivu Daponte.

La Teatrul de Comedie sunt programate două spectacole. Horaţiu Mălăele vine cu extraordinarul său recital "Sunt un orb" (Sala Mare, ora 22:00). Să ştiţi că actorul ar putea veni îmbrăcat în negru, pentru că ştie, vorba sa, că sunteţi morţi după el.

La Sala Studio (ora 22:30), Mihaela Teleoacă va face, timp de o oră, "Fitness", spectacol regizat de Mihai Bisericanu pe textul lui Jacques De Decke.

"Nottara" a ales să prezinte în Nocturnă spectacolul "Hangiţa" de Carlo Goldoni, regia Tino Geirun, cu Constantin Cotimanis, Alexandru Jitea ş.a. (ora 23:00).

Teatrul Odeon vine în faţa publicului, la ora 23:00, cu "Ionesco - 5 piese scurte" de Eugen Ionescu, regia Alexandru Dabija - o producţie de mare succes, premiată, jucată la multe festivaluri.
Din distribuţie fac parte actori îndrăgiţi de public, printre care Dorina Lazăr, Oana Ştefănescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş.

La Teatrul ACT se va juca "Capra sau Cine e Sylvia?" de Edward Albee, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş, Emilia Dobrin, Constantin Drăgănescu şi Marius Damian (ora 23:00).

La Teatrul "Luni" (Green Hours) pot fi văzute "Undo 90", regia Radu Apostol, cu Andreea Bibiri şi Cosmin Seleşi (22:00) şi "Stă să plouă" (0:30) - text şi regie Lia Bugnar, cu Marius Manole, Maria Buză, Antoaneta Cojocaru, Tania Popa.

"La Scena" propune, de la 22:00, "Un cuplu ciudat" de Neil Simon, regia Doina Antohi, cu Mirela Zeţa.

Teatrul "Montage la Galerie" organizează "Trei nopţi cu Madox" de Matei Vişniec, regia Radu Bărbulescu (după ora 22:00).

A îmbrăţişat ideea de a juca în această noapte şi Centrul Naţional al Dansului, care a programat trei spectacole: "Lulu's Room" (Sala Rondă, ora 22:00), "Stage Psychosis" (Sala Rondă, ora 22:45) şi "Dance a Playful Body" (Studio 2, ora 23:20).
 

Organizatorii evenimentului - Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB - anunţă că, deşi intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pentru procurarea biletelor de loc spectatorii sunt aşteptaţi la casele de bilete ale fiecărei săli.

"Shakespeare spunea că «noi suntem din plămada din care sunt alcătuite visele, iar viaţa noastră e un somn»... Iată un motiv în plus să jucăm noaptea"
Horaţiu Mălăele

"Teatrul este bun la orice oră, de zi şi de noapte. Trebuie doar să stârnim lumea ca să vină la spectacole"
Dorina Lazăr

"Evenimentele nocturne trebuie să implice creaţii speciale pentru un public special"
Mircea Diaconu

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă