Trecutul neamului poate fi cunoscut ascultand un mare artist.Un artist popular care a adus istoria romanilor pe scenele tarii, dar si in afara ei. Un mot cu o lada de zestre. Nicolae Furdui Iancu.
Trecutul neamului poate fi cunoscut ascultand un mare artist.Un artist popular care a adus istoria romanilor pe scenele tarii, dar si in afara ei. Un mot cu o lada de zestre. Nicolae Furdui Iancu.Lada de zestre a unei natii, lada de zestre a unor oameni. Jurnalul National va scrie despre oameni de valoare si sipetele lor cu comori. Mari artisti ai scenei populare romanesti, dar si mari mesteri populari va vor vorbi despre cultura populara, despre natia romana, ce inseamna sa fii roman si mai ales despre lada lor de zestre, fie ea materiala sau doar suflet. "Lada de zestre a Romaniei, lasata si umpluta de inaintasii nostri, este foarte mare. Gandul meu si mesajul meu pentru cei care citesc articolul dumneavoastra ar fi sa deschida aceasta lada valoroasa si sa puna in evidenta tot ceea ce ne-au lasat inaintasii. In lada noastra de zestre se gasesc toate valorile Romaniei. Cei tineri trebuie sa afle cine sunt cei de dinaintea lor, ce au facut ei pentru Romania, numai asa putem sa ne formam ca buni romani. Fiind buni romani, putem fi si buni europeni. Avem zestre, dar o tinem sub cheie, noi trebuie sa o aratam Europei." Folclorul national. In lada de zestre romaneasca nu stau lucruri asezate unele peste altele, stau trasaturi de neam, stau suflete de viteji stramosi, sta o intreaga arta, toate asezate drept de oameni si Divinitate.
"Avem foclorul. El nu protejeaza simtirea de tara, noi trebuie sa-l protejam, sa-l punem in valoare. Folclorul adevarat: cantec, mesteri, obiceiuri. Putem oferi celor din strainatate niste valori pe care ei nu le mai au, decat cel mult in muzee sau sectii de cercetare. Romania poate sa le ofere pe viu. Avem obiceiurile populare. Ele nu se vor pierde. La tara am vazut si stiu ca exista formatiile satesti care valorifica obiceiurile si arta populara cu profesionalism, dar ei trebuie scosi din anonimat." Fiul apusenilor. In urma unei maini norocoase a destinului, Furdui Iancu a fost ales sa reprezinte Apusenii pe scena vietii. Artistul a fost ales de Divinitate sa aduca in fata lumii intregi legendele motilor, cantecele lor despre glie, iubire de tara si cantece de jale. "Ardelean, copil de munte/Ia ridica-ti a ta frunte/Si in suflet de mandrie/Ca esti fiu de Romanie."
"Toti cei care veneau inspre Transilvania erau atrasi de acest miracol care este aurul. In Tara Motilor zic eu ca s-a simtit mai mult asuprirea si cred ca tocmai din aceasta cauza motii sunt alt fel de oameni, sunt altfel construiti. Tocmai din aceasta cauza cantecele lor trezesc in oameni sentimentul national", explica Furdui Iancu.
Citește pe Antena3.ro
"Pana in momentul in care eu am aparut cu aceste cantece istorice, eu nu vazusem ca in fata unui artist publicul sa se ridice in picioare, si nu vorbim de publicul unei sali mici, vorbim de publicul unei Polivalente, de stadioane. Nu va pot descrie in cuvinte starile si sentimentele pe care le traiesc alaturi de public. Senzatiile sunt de nedescris, dupa un asemenea spectacol simt ca plutesc."
"Mi-ar placea sa existe astazi, poate ca societatea romaneasca astazi ar avea nevoie de Avram Iancu. As vrea sa revina. El oricum este printre noi prin ceea ce ne-a lasat, prin ideile lui progresiste, Romania a ajuns sa fie intreaga pana la urma. Daca astazi ar exista un Avram Iancu, poate ca ar fi altfel pentru toti romanii, intr-un sens bun. Vreau sa motivez: Avram Iancu nu a fost un nationalist, el a fost un conducator care si-a iubit pamantul si oamenii din jurul lui." Dumneavoastra sunteti nationalist?
Nu (rade). "Altii spun ca sunt nationalist, pentru ca despre cantecele pe care eu le interpretez se spune ca sunt cantece nationaliste. Ele sunt de fapt cantece istorice, aceasta este istoria noastra si cei care au creat aceste cantece au creat in virtutea vremurilor si evenimentelor pe care le-au trait."
Joaca de-a eroii in inima muntilor a dat lumii buni romani
|
Nicolae Furdui Iancu povesteste cu placere de vremea copilariei, de vremea jocurilor de-a eroii, de vremea inocentei. Ascultandu-l, parca iti pare rau ca tu, ori copilul tau, nu ai avut parte de jocul de-a Avram Iancu, de "bataliile dacilor si romanilor". "Eroii motilor sunt Avram Iancu, Horea, Closca si Crisan. Acestia sunt niste oameni care au sacrificat foarte mult pe altarul istoriei ca sa nu fie respectati. Sunt culegeri intregi cu cantece care le sunt dedicate. In copilarie incercam sa-i imitam. Alteori ne imbracam ba in daci, ba in romani. Invatam jocurile astea de la copiii mai mari. Erau mari batalii atunci! Ce-i drept, nu respectam mereu realitatea istorica", spune razand motul.
|
|
"O rugaciune catre ceruri zboara,/O rugaciune catre Dumnezeu,/Ma rog acuma pentru a mea tara/Si pentru tine, sfant poporul meu./Ma rog acuma pentru a mea tara/Si pentru tine, sfant poporul meu".
|