x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Tradiţii păstrate de meşterii olteni

Tradiţii păstrate de meşterii olteni

de Costin Anghel    |    24 Mai 2009   •   00:00
Tradiţii păstrate de meşterii olteni
Sursa foto: Costin Anghel/Jurnalul Naţional

Preţ de o săptămână, la Târgu-Jiu, meşterii populari olteni au avut parte de un târg numai al lor. O întâlnire între ei şi oameni, o întrepătrundere a două lumi. A meşterilor şi a admiratorilor lor.



În lumea grăbită în care trăim, prea puţini oameni mai acordă timp lucrurilor de valoare. Meşteşugurile ţărăneşti sunt uitate, oamenii care încearcă să ducă tradiţia mai departe sunt şi ei lăsaţi pradă unei singurătăţi nefireşti. Cine mai cumpără azi, "de drag", lucruri făcute de mâna omului, obiecte ce-şi au originea în vechea gospodărie ţărănească? O întreagă lume stă şi aşteaptă să fie salvată sau să dispară. Obiecte, oameni, tradiţii şi obiceiuri. Toate stau pe-o petală de "nu-mă-uita"!

OLTENII, ÎNTRE EI. Covoare, ceramică, dulcegării, lemn pictat, sculptat... de toate! 20 de meşteri po­pulari şi-au dat întâlnire cu ol­tenii la Târgu-Jiu. Astăzi se încheie prima ediţie a "Târgului Meşterilor Populari Olteni". O iniţiativă a Cen­trul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Jiu. Zece meşteri au venit din Gorj. Încă zece au venit din Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş.

Fiecare a venit cu altceva, fie­care a învăţat în familie. Pentru unii, este vorba despre o tradiţie de generaţii. Alţii au învăţat din plă­cere, au avut bucuria şi dă­ruirea de a învăţa un meşteşug po­pu­lar. Dumitru Stan, din Vâl­cea, a venit cu linguri de lemn, co­păi, boluri, blaturi. Cu mândrie spu­ne că de generaţii bune fami­lia lui se ocupă cu meşteşugul lemnului. Îi e mai bine? Îi e mai rău? "Nu contează. Eu zic că e mai bine. Dacă ei înainte au făcut asta deşi tră­­iau în condiţii mult mai grele, atunci e şi o mândrie şi o datorie să du­­­cem tradiţia mai departe!" Ca el sunt majoritatea. Oameni care şi-au ales o cruce şi-o duc pe drumul ei. Unde-i duce crucea merg şi ei.

×
Subiecte în articol: lada de zestre