x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Versuri din sipetul neamului

Versuri din sipetul neamului

de Anca Alexe    |    Roxana Roseti    |    18 Ian 2009   •   00:00
Versuri din sipetul neamului

ION CREŢEANU  •  PASIUNE ŞI VOCAŢIE PENTRU AUTENTICITATE
Rapsodul popular Ion Creţeanu promovează cu drag muzica pe care o interpretează. A păstrat tradiţia şi, prin ea, a perpetuat identitatea naţională românească.



Originar din localitatea Voineasa, judeţul Olt, maestrul Ion Creţeanu descrie locul naşterii sale în termeni "folclorici": "Dacă pui vârful compasului la Caracal şi trasezi un cerc cu rază de 30 de kilometri, obţii o suprafaţă imaginară în care trăiesc cei mai frumoşi căluşari din Dacia Felix. De acolo venim eu şi cântecele mele".

COBZA…
Cine l-a auzit cântând pe Ion Creţeanu nu-l mai poate uita. Nu-i mai poate uita, în primul rând, pierderea de sine. A început să culeagă folclor din clasa a IX-a. Era elev la fostul Liceu "Nicolae Bălcescu", actualul Carol I. O vreme a contemplat folclorul, după care nu a mai răbdat şi a început să cânte. Rodul muncii sale de culegător a început cu publicarea unor texte populare în revista liceului. Apoi, au urmat spectacole pe scena amfiteatrului liceului. Treptat, s-a perfecţionat în cobză. "Cobza poate fi auzită în toate, doar că nu e aşa evidentă. Dar pot spune că acest instrument miraculos, care este cobza, a devenit aleatoriu pentru muzica mea", spunea maestrul.

CULEGĂTOR.
Fiecare cântec are istoria sa, iar forma finală este rezultatul unei munci îndelungate de culegător de folclor. Sunt piese pe care le cântă de 20 de ani. Piese care "au trecut prin el" şi care fac parte din viaţa rapsodului. Cu toate acestea, nu se consideră un creator, ci doar un culegător: "Sunt un interpret al folclorului pe care l-am cules. Apoi, l-am trecut prin sufletul meu, prin vocea mea, prin filtrul fiinţei mele".

×
Subiecte în articol: lada de zestre