x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit Află aici principalele cauze ale unei menstruații întârziate – Când să te panichezi și când nu

Află aici principalele cauze ale unei menstruații întârziate – Când să te panichezi și când nu

30 Oct 2024   •   16:50
Află aici principalele cauze ale unei menstruații întârziate – Când să te panichezi și când nu

De câte ori te-au trecut toate emoțiile gândindu-te că ești însărcinată pentru că ți-a întârziat menstruația, ca două-trei zile mai târziu să-ți dai seama că a fost doar atât – o banală întârziere? Menstruația întârziată este o situație cu care se confruntă multe femei, și deși acesta este primul gând, sarcina nu este singura explicație.

Ciclul menstrual durează în medie 28 de zile. Dar cum corpul și ritmul fiecărei femei sunt diferite, la fel este durata ciclului. Menstruațiile care vin la 21-40 de zile pot indica în egală măsură un ciclu sănătos. Dacă intervalul dintre menstruații depășește 40 de zile, vorbim într-adevăr despre o întârziere, dar sunt mult mai mulți factori ce pot explica acest fenomen. Iată 7 cauze frecvente care se pot afla în spatele unei menstruații întârziate.

1. Stresul excesiv

Orice dezechilibru hormonal poate provoca dereglări ale ciclului menstrual, iar stresul cronic poate avea un impact negativ asupra nivelului hormonal. Poate chiar să afecteze hipotalamusul, acea parte din creier responsabilă cu reglarea ciclului menstrual. Pe termen lung, stresul excesiv poate cauza și alte probleme de sănătate care la rândul său afectează durata ciclului menstrual.

2. Greutate prea mică sau prea mare a corpului

Predispoziția la menstruații neregulate e mai crescută în rândul persoanelor subponderale. Pierderile bruște și extreme în greutate pot întârzia menstruația sau o pot opri complet deoarece organismul nu are suficienți nutrienți să susțină ovulația. La polul opus, și supraponderabilitatea (obezitatea) poate provoca întârzieri și dereglări fiindcă stimulează producția în exces a estrogenului, responsabil cu reglarea ciclului.

3. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) corespunde apariției mai multor chisturi mici pe ovare, din cauza nivelului mai ridicat de hormoni masculini androgeni. O consecință a acestor dezechilibre este întârzierea sau oprirea ovulației, și automat a menstruațiilor.

4. Pilulele contraceptive

Începerea sau renunțarea la un tratament cu pilule contraceptive poate cauza dereglări ale ciclului menstrual – inclusiv întârzieri – în primele luni, din cauza cantităților de estrogen și progesteron. Acest lucru este valabil și pentru alte metode contraceptive injectate sau implantate.

5. Bolile cronice

Ciclul menstrual este afectat și de boli cronice precum sindromul Asherman sau hiperplazia adrenală congenitală. De asemnea, absorbția nutrienților în corp nu este optimă la persoanele care suferă de boala celiacă, lucru ce poate duce la întârzierea sau pierderea menstruației. Și diabetul provoacă schimbări ale nivelului de glucoză din sânge asociat schimbărilor hormonale și menstruațiilor întârziate.

6. Insuficiență ovariană primară

În mod natural, menopauza începe în jurul vârstei de 45-55 ani. În cazul femeilor cu insuficiență ovariană primară, menopauza naturală începe mai repede, în jurul vârstei de 40 de ani sau mai devreme, provocând întârzierea sau lipsa menstruației.

7. Probleme la nivelul tiroidei

Glanda tiroidă este responsabilă cu reglarea metabolismului. Asta înseamnă că afectează inclusiv nivelul hormonal, legat la rândul său de regularitatea ciclului menstrual. Astfel, afecțiuni precum hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot duce la întârzierea sau absența menstruației.

Ai grijă ce produse menstruale folosești

Pentru unele femei, menstruațiile întârzie fără să se regăsească în vreuna dintre situațiile menționate mai sus, și acest lucru să fie normal. Totuși, nu uita cât este de important să ai grijă la ce produse menstruale intră lună de lună în contact cu corpul tău. Produsele convenționale pot conține substanțe ca plastic, parfum, înălbitori chimici și fibre sintetice. Pe lângă disconfort, ele pot favoriza acumularea bacteriilor și apariția infecțiilor care, netratate, pot și ele să contribuie la întârzierea menstruației.

Alege o îngrijire menstruală sănătoasă cu produsele organice Enroush

Primul brand românesc de produse menstruale organice, Enroush este o alternativă naturală, sigură pentru corpul tău în perioada menstruală. Din grijă pentru sănătatea reproductivă a femeilor, dar și pentru Natură, produsele lor conțin doar ingrediente pure și niciun fel de chimicale toxice.

Punându-ți confortul și sănătatea pe primul loc, brandul îți oferă tampoane organice create doar din bumbac 100% organic certificat GOTS, și absorbante organice cu 100% bumbac organic în stratul superior și 100% fibre naturale la interior. Iar în afara menstruației, protejslipurile organice au pH neutru și un design body fit ca să te poți mișca în voie și să te bucuri de prospețime întreaga zi. Pe lângă faptul că sunt ultra subțiri și super absorbante, produsele organice Enroush sunt hipoalergenice, testate ginecologic și dermatologic ca să ai certitudinea că alegi o îngrijire în care poți avea încredere.

Concluzie

Chiar dacă menstruația nu îți vine exact la 28 de zile, nu înseamnă neapărat că există o problemă. Corpul fiecărei femei este diferit, iar durata ciclului menstrual este considerată normală oriunde între 21 până la 40 de zile. Ocazional, chiar și menstruațiile regulate pot întârzia din diverse motive, de la stres până la fluctuații hormonale sau ale greutății.

Este o idee bună să-ți monitorizezi ciclul menstrual și să faci o vizită la medicul ginecolog dacă observi întârzieri repetate sau mai mari de 40 de zile, sau dacă ai menstruații abundente sau foarte dureroase. Ai grijă de sănătatea ta reproductivă și asigură-te că folosești produse menstruale de încredere cum sunt cele organice de la Enroush, ca să-ți oferi o experiență menstruală cât mai confortabilă și sigură.

×