x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit Cum este gestionată piața de jocuri de noroc din Bulgaria

Cum este gestionată piața de jocuri de noroc din Bulgaria

30 Oct 2024   •   10:32
Cum este gestionată piața de jocuri de noroc din Bulgaria

Bulgaria este una dintre țările care au reglementat piața jocurilor de noroc, o piață ce înregistrează cifre mai bune de la an la an. Este o industrie, în cea mai mare parte, externalizată, întrucât operatorii importanți având sediile centrale în Marea Britanie, Gibraltar, Malta sau Israel.

Potrivit legii bulgare a jocurilor de noroc, rezidenții din această țară pot juca doar la operatori licențiați. Actul legislativ a intrat în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul de stat din 30 martie 2012, fiind modificat și completat periodic. S-au făcut eforturi politice substanțiale în modernizarea legislației. Guvernul a căutat să reducă barierele din procesul de licențiere să creeze un mediu de reglementare echilibrat.

Cine poate organiza jocuri de noroc

Una dintre cerințele pentru organizatorii de jocuri de noroc este să aibă sediul înregistrat în Bulgaria, într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat membru al Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană.

Organizatorii de jocuri de noroc trebuie să dispună de un capital integral vărsat de o valoare minimă de 1.500.000 BGN sau echivalentul BGN într-o altă monedă (aproximativ 750.000 de euro), iar organizatorii de jocuri de noroc cu sloturi trebuie să aibă un capital integral vărsat de cel puțin 500.000 BGN sau echivalentul BGN într-o altă monedă (aproximativ 250.000 de euro).

Persoanele străine (cu excepția celor care au și cetățenie bulgară sau sunt înregistrate într-un alt stat membru UE, un stat membru al SEE sau al Confederației Elvețiene) pot deține acțiuni la companii care organizează jocuri de noroc dacă îndeplinesc una din următoarele două condiții: 1. Organizează jocuri de noroc într-un cazinou de jocuri de noroc dintr-un hotel cu rating de patru stele și mai mult, hotelul fiind deținut de societatea respectivă; 2. Au investit în alte afaceri din Bulgaria minim 10.000.000 de euro și au asigurat cel puțin 500 de locuri de muncă.

Care sunt taxele și impozitele

În Codul Fiscal sunt prevăzute următoarele taxe și impozite referitoare la sectorul de gambling:

  • Cazinou online: 10% impozit standard pentru corporații.
  • Cazinouri stradale: o taxă fixă ​​pe aparat/loc/slot în anumite jocuri (ruletă, aparate de slot etc.).
  • Taxa fixă ​​​​pentru menținerea licenței de jocuri de noroc: fie o taxă unică, fie o taxă anuală - se aplică rate diferite în funcție de durata licenței și de tipul jocului de noroc.
  • Pariuri sportive/evenimente, loto, bingo, keno și jocuri similare offline: comision unic de 300.000 BGN (aproximativ 150.000 de euro) și 20% din diferența dintre valorile pariurilor primite și câștigurile plătite. Pentru jocurile pentru care se percep taxe și comisioane de participare, statul percepe 20% din valoarea acestora.
  • 400.000 BGN (aproximativ 200.000 EUR) pe an plus 20% din diferența pozitivă dintre pariurile făcute de participare și profiturile plătite pentru pariuri sportive, loto, bingo, keno și jocuri similare online.
  • Comisioane la organizarea turneelor ​​​​de jocuri de noroc (de exemplu, poker): 20% din comisioanele încasate.

 

Care sunt restricțiile pentru publicitate?

În Bulgaria își are originea una dintre cele mai de succes companii care produc jocuri pentru cazinouri online. Este vorba despre Euro Games Technology (EGT), din care s-au dezvoltat Amusnet și EGT Interactive. Pasionații de iGaming iubesc să joace păcănele gratis EGT, care sunt oferite și de operatorii licențiați din țara noastră.

Revenind la legislația bulgară, aceasta prevede unele restricții în ceea ce privește publicitatea la gambling. Este interzisă publicitatea directă, prin care cetățenii sunt îndemnați fără echivoc să participe la jocuri de noroc, prin care li se promit câștiguri mari, sau prin sunt lăsați să înțeleagă faptul că vor rezolva probleme personale sau financiare dacă vor juca la cazino sau la pariuri.

De asemenea, sunt interzise vizarea minorilor (persoane sub 18 ani) și trimiterea de mesaje electronice nesolicitate despre jocuri de noroc unui număr nelimitat de persoane.

Bulgaria se situează la un nivel foarte bun în ceea ce privește viteza și accesibilitatea la internet. Infrastructura avantajoasă de internet este foarte bună pentru servere de bază sau personalul care sprijină de la distanță operatorii de jocuri de noroc. În concluzie, țara de la sud de Dunăre poate fi o destinație potrivită pentru operatorii de jocuri de noroc online.

×