Factori de luat în considerare când alegi un degresant
Primul factor pe care trebuie să îl iei în considerare este tipul de suprafață pe care urmează să o cureți. Nu este același lucru să cureți o suprafață de metal precum inoxul, unde este nevoie de un degresant de bucătărie cu un pH între 10 și 13, comparativ cu o suprafață din sticlă, ceramică sau plastic, unde trebuie să optezi pentru variante mai alcaline. Fiecare material are o toleranță diferită la substanțele chimice, din acest motiv este important să citești eticheta produsului înainte de a-l achiziționa.
După ce ai luat în considerare acest aspect, trebuie să te gândești la tipul de murdărie pe care vrei să o elimini. Pentru grăsimi arse, ai nevoie de degresanți puternic alcalini. Pentru uleiuri, produsele pe bază de solvenți sunt cele mai eficiente. Și dacă ești în fața unei murdării proaspete, un degresant diluat în apă într-o concentrație de 20-60% ar trebui să fie suficient.
Al treilea aspect de luat în considerare sunt proprietățile suplimentare ale degresantului. Dacă îți pasă de mediu, ai putea alege un degresant biodegradabil.
Cum funcționează degresantul?
Ce se întâmplă când o picătură de degresant cade peste o pată de grăsime? Atunci se petrece un proces complex de emulsionare. Grăsimile sau uleiurile sunt transformate în particule mici, care pot fi ușor îndepărtate cu apă. Cum se întâmplă acest proces? Secretul constă în structura moleculelor de degresant. Acestea au o parte hidrofilă, atrasă de apă, și una hidrofobă, atrasă de grăsimi.
E ca și cum ai avea un mic luptător în ghearele căruia grăsimea nu are nicio șansă. Surfactanții, substanțele active din compoziția degresantului, au super-puteri. Ei reușesc să reducă tensiunea superficială a apei, ceea ce permite soluției să pătrundă în murdărie și să o desprindă de pe suprafața pe care este depusă.
Dar asta nu este tot. Degresantul are și o reacție chimică specială. Degresanții alcalini reușesc să transforme grăsimile și uleiurile în...săpun și glicerina! Procesul acesta poartă numele de saponificare și este unul dintre motivele pentru care degresantul este atât de eficient.
Tipuri de murdărie pe care le poți elimina cu un degresant
Printre cele mai comune tipuri de murdărie pe care le poți îndepărta cu ajutorul degresantului se numără:
1. Grăsimile alimentare. Acestea sunt grăsimile și uleiurile pe care le vezi pe aragazul tău după o sesiune intensă de gătit. Au o textură lipicioasă și se pot răspândi cu ușurință.
2. Uleiurile și lubrifianții sunt mai grei și mai denși. Le vei întâlni în garajul tău sau poate în atelierul tău.
3. Reziduurile carbonizate. Acestea sunt rezultatul expunerii la temperaturi ridicate și, de obicei, le vei găsi pe grătarul tău sau pe pereții cuptorului.
4. Depozitele mixte de murdărie - o combinație de praf, grăsime și urme de alimente care s-au acumulat în timp pe oale, plită, faianță sau pardoseli.
Cum te lupți cu aceste tipuri de murdărie? Probabil știi deja răspunsul - cu ajutorul unui degresant. Acesta acționează prin distrugerea legăturilor dintre murdărie și suprafața pe care este așezată, permițându-ți să o îndepărtezi cu ușurință.
Produse recomandate în funcție de nevoi
Începem cu degresanții universali. Indiferent dacă ai de curățat blatul din bucătărie, chiuveta, cuptorul sau aragazul, acestea sunt alegerea perfectă. Avantajul lor major? Formula lor blândă, care nu va deteriora suprafața pe care o cureți.
Trecem apoi la degresanții puternici pentru grăsimile arse. Aceste produse sunt răspunsul tău atunci când te confrunți cu o suprafață extrem de murdară, plină de grăsimi arse sau murdărie încăpățânată. Gândește-te la grătare sau hote. Cu o formulă puternică, acești degresanți pot descompune eficient grăsimile arse și murdăria.
Nu putem uita de degresanții ecologici. Aceștia sunt alternativele tale dacă ești preocupat de impactul pe care îl au produsele de curățenie asupra mediului înconjurător. Sunt biodegradabili și nu conțin compuși chimici duri care ar putea dauna mediului. Ideale pentru persoanele cu piele sensibilă sau alergii.
Reține că alegerea degresantului potrivit depinde de nevoile tale specifice și de tipul de murdărie cu care te confrunți. Nu uita de impactul pe care îl au produsele de curățenie asupra mediului și alege întotdeauna variantele ecologice atunci când este posibil!