O rutină nesănătoasă are un impact negativ asupra fertilității feminine, poate influența metabolismul și poate interfera cu procesele legate de reproducere. Substanțele din țigări sunt foarte nocive pentru organism și pot duce la menopauză accelerată, disfuncție ovariană și pierderea sarcinii. Supraponderabilitatea afectează producția de hormoni și capacitatea de recepție a endometrului.
A face sport în mod regulat, a găsi modalități de a evita stresul și a urma o dietă echilibrată sunt obiceiuri sănătoase care au o influență bună asupra vieții oricui.
Probleme majore pentru fertilitate
Cuplurile care se confruntă cu infertilitate inexplicabilă sau de cauză necunoscută și caută soluții pentru a avea un copil, pot apela la clinica de inseminare artificială Embryos. Aceasta oferă oportunități de examinare și proceduri medicale avansate și cuplurilor care se confruntă cu următoarele situații sau afecțiuni ale sistemului reproducător: oligospermie, azoospermie, astenospermie, mucus cervical ostil sau insuficient, disfuncții erectile sau ejaculatorii.
Oligospermia poate fi cauzată de varicocel, modificări hormonale, utilizarea steroizilor anabolizanți, stilul de viață nesănătos.
O altă boală gravă este azoospermia care înseamnă absența spermatozoizilor în spermă. Aceasta este o boală tăcută și se poate depista printr-un test de spermogramă. Boala necesită monitorizare medicală de specialitate și tratamente care variază în funcție de gradul de complexitate.
Astenospermia este o altă afecțiune masculină în care spermatozoizii au motilitate scăzută. Aceasta este considerată o problemă majoră pentru fertilitate. Deși infertilitatea masculină este cel mai adesea atribuită unui număr scăzut de spermatozoizi, iată că a avea spermatozoizi cu motilitatea slabă poate duce de asemenea la infertilitate.
Pentru a depăși această problemă, pot fi utilizate la clinici moderne tehnologii de reproducere asistată, cum este de pildă injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI). Aceasta este cea mai bună soluție pentru gestionarea infertilității masculine. În anumite cazuri, procedura poate fi utilizată și împreună cu fertilizarea in vitro (FIV). În ICSI, un spermatozoid este injectat direct în interiorul ovulului, asta ajută la producerea fertilizării.
ICSI se recomandă și în încercări anterioare de FIV eșuate, în infertilitate inexplicabilă, sau în cazul în care se folosesc spermatozoizi înghețați (iar aceștia este posibil să nu fie la fel de activi ca cei din sperma proaspătă). De asemenea, procedura ICSI este indicată în testarea genetică preimplantare.
Infertilitatea poate să apară și din cauza problemelor cu mucusul cervical. Dacă acesta este anormal, atunci el poate împiedica sperma să ajungă la uter. Mucusul anormal nu se schimbă așa cum se întâmplă de obicei în timpul ovulației, deci poate împiedica apariția sarcinii. El poate permite bacteriilor din vagin să intre în uter și să distrugă sperma. Poate conține anticorpi care ucid spermatozoizii înainte ca ei să ajungă la ovul.
Medicii fac examinări pelvine la femei pentru a căuta o îngustare sau închiderea canalului cervical, sau dacă există o infecție. De regulă, infecția poate fi semnalată de anumite scurgeri vaginale anormale. În caz de infecții și țesut cicatricial care închide canalul cervical, se fac tratamente (cu antibiotice, de tip chirurgical, de dilatare a colului uterin).
O cauză a infertilității masculine este și disfuncția sexuală. Motivele unei disfuncții erectile pot fi și de natură psihologică, cum ar fi depresia, astenia, anxietatea și oboseala excesivă. Dacă există alte cauze medicale, atunci o opțiune alternativă pentru depășirea infertilității este FIV cu ICSI.
Inseminarea artificială este o procedură simplă dar nu este potrivită pentru toate cuplurile. Ea nu se face atunci când există anomalii congenitale ale uterului, boli cronice ale mamei, infecții ale tractului genital, anomalii severe ale spermei, obstrucție a trompelor uterine, vârsta înaintată a mamei ce crește risul de anomalii cromozomiale și de pierdere a sarcinii.
Procedura de inseminare artificială este recomandată în special femeilor cu vârsta sub 35 de ani.