x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit Public speaking pentru introvertiți: 7 Sfaturi și recomandări

Public speaking pentru introvertiți: 7 Sfaturi și recomandări

12 Noi 2024   •   11:44
Public speaking pentru introvertiți: 7 Sfaturi și recomandări

Poate un introvertit să vorbească în public? Cu siguranță poate. Tot ce are de făcut este să exerseze. Introvertiții sunt, de regulă, persoane inteligente, capabile să învețe în timp ce analizează tot ce se întâmplă în jur. Emoții avem cu toții, atât cei introvertiți, cât și cei extrovertiți. Poate că cea mai mare provocare pentru cei care preferă, de regulă, să rămână în spatele cortinei este acea de a prinde curaj.

Nu e greu să preiei controlul emoțiilor și să livrezi mesaje de calitate. Poți începe prin a te înscrie la un curs de public speaking. Vei lucra cu oameni specializați și vei învăța, pe parcurs, cum să depășești toate fricile care te acaparează înainte de a păși pe scenă. Descoperă, mai jos, câteva sfaturi și recomandări utile.

 

Ce înseamnă să fii introvertit?

O persoană introvertită are o personalitate caracterizată, într-o mare măsură, către lumea interioară. Își încarcă bateriile singură, ascultă cu atenție, este foarte creativă și ușor sensibilă. Deși suntem tentați să credem că a fi introvertit înseamnă a fi timid, în realitate, nu orice introvertit este timid deși preferă grupurile mici și se simte cel mai confortabil în propriul spațiu.

Sfaturi și recomandări pentru introvertiți

Poți depăși frica de a vorbi în public. Ai nevoie de multă practică și de ajutor din partea celor care au făcut din oratorie o adevărată artă. Iată câteva sfaturi:

Pregătește-te și exersează

Atunci când cunoști foarte bine subiectul, când îți notezi toate gândurile pe hârtie, îți va fi mult mai ușor să livrezi un mesaj. Organizează-ți discursul într-o ordine logică, scrie-l și repetă-l suficient de mult încât să poți spune că l-ai și reținut. Acest exercițiu te va ajuta mult.

Fii blând cu propria persoană

Poate că urmărești cu interes marii oratori ai lumii, dar pentru început, trebuie să-ți setezi așteptări realiste. Fii blând cu tine și nu-ți cere prea mult. Lumea s-a creat cu pași mici. Așa vei proceda și tu. Te vei perfecționa în timp.

Folosește-ți calitățile

Despre persoanele introvertite se spune că sunt creative și capabile să asculte activ. Folosește-te de aceste două calități pentru a crea și livra un discurs de nota 10. Ascultă-ți audiența și îmbunătățește-ți discursul de la o apariție la alta.

Rămâi autentic

Fiecare persoană este unică. Tocmai acest caracter unic te poate ajuta să livrezi un discurs deosebit. Nu încerca să copiezi tu. Rămâi autentic! Te poți folosi de povești personale, de oamenii care te-au inspirat sau de citatele care te-au făcut să turezi motoarele a maxim.

Controlează-ți emoțiile și respirația

Pentru a reduce anxietatea, trebuie să înveți cum se practică respirația profundă. Apoi, înainte de a intra pe scenă, gândește-te doar la lucruri pozitive! Nu lăsa scenariile negative să-ți acapareze mintea!

 

Focalizează-te pe mesaj, nu pe tine

Poate fi complicat să nu te gândești la tine, dar poți învăța în timp. Atunci când livrezi un mesaj, este indicat să te focalizezi pe acesta, nu pe tine. Este mult mai ușor să te relaxezi atunci când scopul tău este acela de a-i ajuta pe alții cu ajutorul poveștilor expuse.

Stabilește un ritual de încălzire înainte de a vorbi

Trebuie să înveți câteva exerciții de respirație și de dicție. Așa te vei relaxa, în timp ce vei prinde încredere în tine. Nici exercițiile fizice nu ți-ar prinde rău. Încălzește-te puțin înainte de a-ți susține prezentarea.

Așadar, introvertiții își pot folosi abilitățile pentru a crea și livra un discurs de nota 10. Nu ar trebui să îți fie teamă. Încearcă doar, s-ar putea să descoperi o altă latură a ta!

×