x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Continut platit Secretele unei cafele perfecte

Secretele unei cafele perfecte

13 Feb 2025   •   18:35
Secretele unei cafele perfecte

Dacă eşti una dintre acele persoane care imediat cum se trezeşte visează cu ochii deschişi la cafeaua perfectă, acest articol este pentru tine. Prepararea cafelei perfecte acasă nu este o idee utopică, fiind simplu de obţinut dacă respecţi câteva reguli uşor de pus în practică.

Alegi boabe de cafea de calitate și le macini corect

Similar oricărui produs care necesita preparare,  în cazul cafelei materia primă este esenţială.  La modul general, o cafea perfectă se obţine din boabe proaspăt prăjite. Cu toate acestea şi calitatea boabelor contează. De exemplu, pentru cafea Davidoff, brandul utilizează boabe care provin din diferite regiuni din Brazilia, rezultând un profil de aromă bogat și complex, şi din Columbia, renumită pentru producerea unora dintre cele mai bune boabe de cafea Arabică din lume.

Presupunând că ai ales boabe de calitate, următorul aspect de care trebuie să ţii cont este măcinarea corectă a acestora:

  • Granulaţie fină şi foarte fină pentru espresso, cafea turcească;
  • Granulaţie medie pentru moka pot şi syphon;
  • Gratulație mare şi foarte mare pentru French press, cafea filtru şi cafea fiartă.

Apa potrivită pentru o cafea perfectă nu este aceea de la robinet

De fapt, 98% dintr-o ceașcă de cafea este apă, iar cea mai bună apă pentru prepararea cafelei este aceea cu un conținut scăzut de minerale. De exemplu, apa care conține prea mult calciu este apă dură - combinația de calcar-cafea nu este cea mai bună. De asemenea, pH-ul apei este important: un pH prea mare (> 7,5) va duce la pierderea aromelor și a acidității, iar un pH prea scăzut (< 6,5) va crește în mod neplăcut aciditatea cafelei.

Sigur de folosit pentru cafea este apa filtrată. Ideea fiind să eviţi ca eventualele mirosuri de clor sau gustul de calcar să modifice gustul final al cafelei.

Un alt aspect important ține de temperatura apei care, indiferent de modul în care este preparată cafeaua, trebui să fie între 89°C și 96°C pentru a echilibra corect extragerea cafelei. Temperatura optimă a apei va asigura extragerea completă a tuturor aromelor.

Timpul de infuzare trebuie să fie monitorizat cu atenţie

Fiecare metodă de preparare necesită un timp specific pentru a asigura o extracție optimă a aromei din boabele de cafea:

  • pentru espresso, timpul de infuzare ideal este de timp de 20-30 de secunde;
  • pentru french press: aproximativ 4 minute;
  • pentru pour over: 3-4 minute, în funcție de granulația cafelei și de cantitatea de apă utilizată;
  • pentru aeropress: 1-3 minute;
  • cold brew: 12 - 24 de ore, la temperatura camerei sau în frigider.

Păstrează cafeaua corect pentru a-i menține prospeţimea mai mult

Este important să știi cum să-ți depozitezi corect cafeaua odată ce ai achiziționat-o, fie că este boabe sau deja măcinata. În ambele cazuri, ai în vedere să reduci contactul cu oxigenul, umiditatea și mirosurile externe puternice. Pentru a face acest lucru, păstrează cafeaua într-un borcan ermetic, într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.

Nu se recomandă să păstrezi cafeaua în frigider, deoarece umezeală și prezența altor produse o pot altera. De asemenea, achiziţionează o cantitate de cafea care poate fi consumată în 7 până la 10 zile de la cumpărare.

Curăță bine aparatul de cafea şi serveşte în ceaşca potrivită

Pentru a te bucura de gustul pur al cafelei, trebuie să o prepari într-un dispozitiv curat. Spală aparatul de cafea cu apă curată după fiecare utilizare, evitând detergenții care ar putea schimba gustul băuturii.

În plus, recipientul în care bei cafeaua este foarte important. Poţi să alegi, de exemplu, o ceașcă mică de porțelan, cu margini foarte groase şi cu fundul rotunjit. Aceasta va scoate în evidență aromele, păstrând în același timp căldura cafelei.

 

 

 

×