Îngrijirea pielii în sezonul rece
Pielea, cel mai mare organ al corpului și principala barieră de apărare împotriva infecțiilor și factorilor externi, necesită o atenție deosebită în îngrijire deoarece temperaturile scăzute și aerul uscat pot provoca deshidratarea și iritarea sau înroșirea pielii.
Dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii care apar în timpul iernii și care afectează marea majoritate a populației, amintim uscăciunea excesivă a pielii (caracterizată prin slăbiciunea și pierderea elasticității pielii, senzație care strânge și uneori mâncărimi), buzele crăpate (ce pot deveni dureroase, inconfortabile și inestetice), rozaceea (o boală de piele ce cauzează înroșirea feței și vase capilare vizibile pe față), eczeme ce se pot agrava din cauza vremii uscate și reci.
Pentru îngrijirea pielii în sezonul rece, trebuie să avem în vedere câteva reguli simple, dar eficiente:
- Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă: este indicat să optăm pentru creme mai grase, care să formeze o barieră de protecție împotriva factorilor externi, cu ingrediente precum untul de shea, ceramide, glicerină, și uleiuri naturale. Cremele hidratante se aplică imediat după baie, pentru a fi absorbite cât mai în profunzimea pielii. Mâinile merită și ele la fel de multă atenție: purtarea mănușilor și folosirea frecventă a cremelor de mâini hidratante ne ajută să evităm uscarea și crăparea sau înroșirea acestora.
- Limitarea băilor lungi și a dușurilor fierbinți deoarece acestea pot duce la uscarea pielii și pierderea uleiurilor naturale ale acesteia. Se recomandă băi scurte și călduțe și utilizarea unor geluri blânde, fără parfumuri.
- Exfolierea moderată pentru a elimina celulele moarte este recomandată, însă ar trebui făcută o dată sau maxim de două ori pe săptămână, și cu produse exfoliante delicate pentru a nu irita pielea.
- Utilizarea produselor cu factor de protecție solară este indicată și în sezonul rece, cu SPF 30 sau mai mult, căci razele UV pot afecta pielea în aceeași măsură ca și vara.
- Îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată pentru a ne proteja pielea de frig, cu haine din materiale naturale, prietenoase cu pielea, și care să nu irite, accesorizate cu mănuși și fulare pentru a proteja în aceeași măsură și extremitățile.
- Pentru că petrecem mai mult timp iarna în spații închise, utilizarea unui umidificator în interior poate combate aerul uscat, protejând astfel pielea.
- Adoptarea unei diete cu alimente bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, și hidratarea optimă contribuie în egală măsură la menținerea sănătății pielii.
Esențiale însă în menținerea sănătății pielii sunt produsele utilizate pentru îngrijire, și mai ales iarna este recomandat să utilizăm produse dermato-cosmetice – produse ce combină caracteristici cosmetice cu proprietăți terapeutice sau dermatologice. Acestea sunt formulate pentru a preveni sau trata anumite afecțiuni (fără a avea însă puterea medicamentelor), dar în același timp au și roluri cosmetice, cum ar fi hidratarea, exfolierea, protecția solară sau îmbunătățirea aspectului general al pielii.
Produsele dermato-cosmetice se diferențiază de cosmeticele obișnuite prin formularea specifică pe care o au (sunt concepute pentru a aborda probleme specifice ale pielii: acnee, rozacee, eczeme, îmbătrânire prematură etc.), prin ingredientele active conținute (acid hialuronic, retinol, niacinamidă etc.) și prin faptul că trec prin teste clinice riguroase ce le demonstrează eficacitatea și siguranța.
Alegerea produselor dermato-cosmetice pentru îngrijirea pielii este indicată celor care au o problemă specifică ce nu dispare cu produsele cosmetice obișnuite, celor cu piele sensibilă ce au nevoie de produse blânde și eficiente, și în general celor ce vor să prevină îmbătrânirea prematură și să își mențină pielea sănătoasă pe termen lung, și asta datorită beneficiilor incontestabile ale acestora:
- îmbunătățesc aspectul și sănătatea pielii: reduc ridurile, hidratează în profunzime, combat acneea, calmează iritațiile
- previn îmbătrânirea prematură: protejează pielea de factorii externi și stimulează producția de colagen
- ameliorează afecțiuni dermatologice ce se pot agrava iarna, cum sunt eczemele, psoriazisul
- pot fi utilizate pe termen lung fără consecințe sau reacții adverse, spre deosebire de medicamente
Printre produsele dermato-cosmetice pe care este recomandat să le folosim iarna se numără: un demachiant blând pentru a îndepărta impuritățile fără a usca pielea și o spumă de curățare hidratantă pentru a curăța delicat tenul, un tonic calmant pentru a reechilibra ph-ul pielii, un ser cu acid hialuronic pentru a hidrata în profunzime, o cremă de față bogată pentru a proteja și hrăni pielea și o cremă pentru conturul ochilor pentru a reduce umflăturile și cearcănele, și un balsam de buze hrănitor pentru a le proteja de crăpături.
Pentru a putea alege produsele potrivite, este esențială identificarea tipului de ten pe care îl avem. Cei cu ten sensibil vor opta pentru produse hipoalergenice, fără parfum sau alcool. Cei cu ten mixt combină produsele pentru zonele uscate cu cele pentru zonele grase. Cei cu ten gras vor opta pentru produse non-comedogenice, de tipul de gel sau loțiune, cu ingrediente active precum acidul salicilic sau zincul. Cei cu tenul uscat vor alege produse îmbogățite cu ceramide, acid hialuronic, unt de shea sau uleiuri naturale precum cel de argan și cel de măsline.
Ce este uleiul de măsline?
Uleiul de măsline este un ulei vegetal obținut prin presarea măslinelor, fructele arborelui de măslin Olea Europea. Este unul dintre cele mai apreciate și utilizate uleiuri în bucătărie și în cosmetică, datorită gustului său deosebit și a numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care le are.
Există mai multe tipuri de ulei de măsline, care se diferențiază prin modurile de procesare și prin calitate: ulei de măsline extra-virgin (considerat cel mai bun tip calitativ; este obținut prin prima presare la rece a măslinelor, fără utilizarea căldurii sau a substanțelor chimice, ceea ce ii păstrează nutrienții și aromele naturale, conferindu-i și o aciditate scăzută), ulei de măsline virgin (obținut tot prin presare la rece, dar inferior calitativ uleiului extra-virgin; poate avea o aciditate mai mare și un gust mai puțin pronunțat decât uleiul extra-virgin), ulei de măsline rafinat (obținut prin procesare chimică sau fizică, ce ii îmbunătățește stabilitatea, dar ii reduce gustul și mirosul specific și deci unele beneficii nutriționale).
Uleiul de măsline este un ingredient valoros atât din punct de vedere gustativ, cât și nutrițional. Atunci când este ales și utilizat corect, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, datorită proprietăților sale:
- Este bogat în grăsimi sănătoase – conține în principal acizi grași mononesaturați, în special acidul oleic, ce contribuie la menținerea sănătății inimii – consumul de ulei de măsline a fost asociat cu scăderea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea LDL (colesterolul „rău”) și creșterea HDL (colesterolul „bun”)
- Are rol antiinflamator – poate ajuta la reducerea inflamației în corp, fiind benefic pentru prevenirea bolilor cronice, pentru sănătatea articulațiilor și a sistemului imunitar
- Conține antioxidanți puternici, precum polifenolii, vitamina E, carotenoidele, care ajută la combaterea stresului oxidativ, putând ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor
- Susține digestia prin stimularea producției de bilă; poate preveni constipația; susține sănătatea ficatului prin stimularea digestiei grăsimilor
- Protejează creierul, ajutând la prevenirea declinului cognitiv - este asociat cu o reducere a riscului de boli neuro-degenerative precum Alzheimer
- Este benefic pentru piele și păr: poate fi folosit ca hidratant natural și poate ajuta la vindecarea unor afecțiuni ale pielii
- Are gust și aromă deosebite: fiecare proces de producție conferă uleiului un profil aromatic distinct, de la fructat și picant la erbaceu și amar, oferindu-i astfel versatilitate în bucătărie
Datorită proprietăților sale nutritive, hidratante, antiinflamatorii și antioxidante, uleiul de măsline are numeroase beneficii și pentru frumusețe, fiind utilizat ca ingredient principal în creme, loțiuni și produse de îngrijire, cu rezultate excelente.
Aplicat pe ten, ca atare sau în cosmetice, acest ulei protejează pielea de factorii externi, creând o barieră protectoare împotriva poluării și a altor agresiuni ambientale. Aceeași barieră împiedică și pierderea de apă din țesuturi, hidratând în profunzime pielea.
Poate fi folosit ca demachiant natural căci uleiul dizolvă sebumul și machiajul, lăsând pielea curată și hidratată, dar și ca mască facială sau exfoliant, în combinație cu ingrediente precum mierea, argila, pentru a hrăni, hidrata și revitaliza tenul.
Este recomandat în principal tenului uscat și sensibil deoarece hidratează în profunzime, calmează pielea iritată și reduce roșeața, însă poate fi un aliat valoros și în lupta împotriva acneei, dacă este utilizat cu atenție și combinat cu o rutină de îngrijire adecvată.
Pare contraintuitiv, dar tenul acneic are nevoie și el de hidratare corespunzătoare, iar acest ulei bogat în acid grași hidratează pielea fără a înfunda porii și ajută la reglarea secreției de sebum, o cauză principală a acneei. Are proprietăți antiinflamatoare, ce reduc roșeața și inflamațiile asociate cu acneea, și antioxidante, protejând pielea și accelerând vindecarea leziunilor.
Antioxidanții din uleiul de măsline ajută la combaterea radicalilor liberi, încetinind procesul de îmbătrânire a pielii și reducând astfel ridurile.
Poate fi utilizat și pentru îngrijirea buzelor crăpate și uscate, prin masarea ușoară a acestora cu câteva picături de ulei de măsline, pentru a le hidrata și a le proteja.
Pentru ten, dar și pentru corp cel mai recomandat este uleiul de măsline extra-virgin deoarece este cel mai pur și conține cele mai multe substanțe benefice. Înainte de a-l folosi pe o suprafață mare este indicată totuși testarea pe o porțiune mică de piele, pentru a exclude apariția unei reacții alergice, mai ales la persoanele cu piele sensibilă sau predispuse la alergii.
Se aplică doar pe pielea bine curățată în prealabil și în cantitate mică – doar câteva picături, deoarece prea mult ulei poate înfunda porii și lăsa pielea grasă. Poate fi utilizat ca atare sau în combinație cu alte uleiuri esențiale cu proprietăți antibacteriene și calmante, cum este uleiul de arbore de ceai sau lavandă.
Și pentru corp uleiul de măsline are numeroase beneficii: oferă un aspect sănătos și luminos, hrănind pielea prin aportul de vitamine și minerale conținute. Pătrunde în straturile profunde ale pielii, hidratând-o intens și prevenind astfel deshidratarea. Protejează pielea de radicalii liberi și încetinește procesul de îmbătrânire. Poate ajuta la calmarea pielii iritate, a eczemelor și chiar a arsurilor solare, oferind o senzație de confort. Este eficient și în tratarea petelor și a cicatricilor, datorită proprietăților sale hidratante și regeneratoare.
Poate fi folosit adăugat în apa de baie (în cantitate mică de câteva linguri) pentru a hrăni și catifela pielea, sau după baie sau duș prin masaj ușor pe corp pentru a închide porii și a reține umiditatea. Pentru o exfoliere naturală se poate amesteca ulei de măsline cu zahăr sau sare, creând un scrub delicat cu care se masează ușor pielea, apoi se clătește cu apa călduță, ajutând astfel la îndepărtarea celulelor moarte și revitalizarea pielii.
Și pentru unghii uleiul de măsline este benefic: le hidratează și le întărește îmbunătățindu-le aspectul și prevenind uscarea sau ruperea unghiilor, iar masat pe cuticule le înmoaie, ajutând la îndepărtarea acestora.
Uleiul de măsline este un ingredient versatil și benefic și pentru îngrijirea părului. Aplicat doar pe vârfuri sau pe întreaga lungime, este ideal pentru părul uscat sau deteriorat deoarece pătrunde în firul de păr, oferind hidratare și strălucire. Îmbunătățește textura părului, făcându-l mai mătăsos și mai ușor de gestionat și reducând electrizarea acestuia.
Antioxidanții conținuți pot stimula circulația sângelui la nivelul scalpului, contribuind astfel la sănătatea foliculilor de păr și prevenind căderea părului.
Aplicarea uleiului de măsline înainte de utilizarea ustensilelor de styling poate oferi o barieră de protecție împotriva căldurii, protejând astfel părul.
Proprietățile sale hidratante pot ajuta la reducerea uscăciunii scalpului și implicit la combaterea mătreții.
Pentru păr, uleiul de măsline poate fi folosit ca atare, masat ușor pe scalp și pe lungimea părului sau doar pe vârfurile uscate, ca mască pentru păr sau adăugat în șampon sau balsam pentru un plus de hidratare, însă nu trebuie aplicat prea mult ulei, deoarece el poate îngreuna și îngrășa excesiv părul.
Uleiul de măsline este un ingredient natural, accesibil și eficient, cu nenumărate beneficii pentru organism, ce poate fi utilizat atât intern, pentru susținerea sănătății sistemelor vascular și digestiv și nu numai, cât și extern, pentru piele, păr, unghii.
Pentru obținerea unor rezultate cât mai bune, se recomandă alegerea unui produs de calitate și utilizarea sa regulată dar cu moderație.