x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură 75 de ani de Consiliul Europei la București

75 de ani de Consiliul Europei la București

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Mai 2024   •   23:55
75 de ani de Consiliul Europei la București

Joi, 30 mai 2024, a avut loc, la București, Întâlnirea membrilor Biroului Comitetului Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaj (CDCPP) al Consiliului Europei – prima reuniune de acest fel care s-a desfășurat în afara Strasbourg-ului.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), și s-a desfășurat la Muzeul Național de Artă al României (MNAR).

„Este un adevărat privilegiu pentru România să găzduiască această întâlnire și, în același timp, să sărbătorim 75 de ani de la înființarea Consiliul Europei și 70 de ani de la adoptarea Convenției Culturale Europene. Cu toții cunoaștem și agreăm rolul esențial al Consiliului Europei în consolidarea legăturilor culturale dintre statele membre, dar și faptul că inițiativele și programele sale promovează contribuția culturii în abordarea problemelor actuale ale societății”, a declarat Raluca Turcan, Ministrul Culturii, în deschiderea ședinței.

La finalul zilei, invitații internaționali, alături de manageri ai instituțiilor publice de cultură, diplomați, academicieni și experți în politici culturale, au participat la Sesiunea specială „România și Consiliul Europei: roluri și obiective pentru cultură și patrimoniu”, inclusă în mod excepțional în programul reuniunii.

În intervenția sa, Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a subliniat: „Consiliul Europei este a doua structură internațională, după Organizația Internațională a Francofoniei, care, prin acceptarea țării noastre în rândurile membrilor săi, a atestat eforturile statului român post-revoluționar de edificare a unei noi societăți, pe fundamente de drept și a încurajat parcursul societății românești pe calea însușirii valorilor democratice.”

„Dincolo de contextul fragil în care ne aflăm, căutăm modalități de a face din diplomația culturală și relațiile culturale internaționale două noțiuni distincte care se referă la același subiect, ca parte a unei agende de politică externă mai cuprinzătoare. Consiliul Europei ne oferă un instrument foarte puternic, încorporat în Convenția Culturală Europeană. Îi asigurăm, pe toți membrii CDCPP și pe reprezentanții Consiliului Europei, că pot conta pe România în îndeplinirea obiectivelor stabilite”, a precizat Andrei Luca, Director – Direcția Diplomație Culturală, Educație și Știință, în cadrul Ministerul Afacerilor Externe.

Terje Birkrem Hovland, Președintele Biroului CDCPP a adăugat că „programele și inițiativele Consiliului Europei (Strategia 21, Zilele Europene ale Patrimoniului, Rutele Culturale etc.) încurajează participarea, schimburile culturale și dialogul intercultural, contribuie la consolidarea comunităților locale și la dezvoltarea sustenabilă. Astăzi, avem oportunitatea de a discuta despre această moștenire în contextul României și, totodată, de a privi în viitor promovând relevanța culturii, a patrimoniului și a peisajului într-o lume aflată în continuă evoluție.”

Carmen Croitoru, Vicepreședinte al Biroului CDCDP și Director General INCFC, a menționat că „recunoscând rolul fundamental al organizației de la Strasbourg, România a semnat și a ratificat, până în acest moment, 170 de convenții și acorduri. Proiecțiile și recomandările Consiliului Europei ne reamintesc că societatea democratică este construită pe un sistem cu instituții și bunuri culturale cu încărcătură identitară și semnificație. Pentru multe țări care au devenit membre mai târziu, Cultura este domeniul cu un puternic impact politic, deoarece poate acționa acolo unde politicienii nu reușesc să ajungă.”

„Făcând o paralelă între Consiliul Europei și Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Europa (EUNIC), al cărei Vicepreședinte am onoarea de a fi, pot spune că cele două organizații au o vocație comună pentru că oferă un cadru care unește și include, menține și creează punți de dialog între parteneri”, a declarat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român.

„Este datoria noastră să găsim cele mai bune modalități, cele mai bune practici și politici pentru a prezerva, conserva și proteja patrimoniul cultural. Abordarea pluri-disciplinară și inter-disciplinară a patrimoniului este singurul scenariu pe care ar trebui să îl luăm în considerare”, a adăugat Oana Zaharia, Director General – Institutul Național al Patrimoniului.

Întâlnirea reprezentanților la nivel înalt ai Consiliului Europei, organizată la București, a oferit o platformă de discuție despre importanța politicilor, strategiilor și bunelor practici ale Consiliului Europei pentru promovarea rolului culturii în societatea democratică, subliniind, în același timp, acțiunile pe care România le întreprinde, ca stat membru al organizației, pentru a promova și implementa valorile și standardele comune.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

 

 

 

×