Filmul 'Entre les murs', relizat de francezul Laurent Cantet, a obţinut duminică Palme d'or, recompensa supremă a Festivalului de la Cannes, a anunţat preşedintele juriului, actorul şi cineastul american Sean Penn,
Filmul 'Entre les murs', relizat de francezul Laurent Cantet, a obţinut duminică Palme d'or, recompensa supremă a Festivalului de la Cannes, a anunţat preşedintele juriului, actorul şi cineastul american Sean Penn, citat de AFP.
Foarte emoţionat, Laurent Cantet şi-a primit premiul, înconjurat de adolescenţi din film, în timp ce sala i-a rezervat un vibrant omagiu ovaţionându-l în picioare.
Franţa nu a mai câştigat acest premiu de 21 de ani.
Filmul trebuia să semene întregii societăţi, el trebuia să fie multiplu, abundent, complex... Trebuia să existe de asemenea fricţiuni pe care filmul nu caută să le şteargă', a declarat Contet cu premiul în mână. 'Sper că filmul seamănă cu aceasta şi că nu ne-am înşelat', a adăugat el, explicând că şi-a realizat filmul 'în manieră cvasiideală'. 'Lucrurile s-au înlănţuit aproape firesc', a mai spus proaspătul laureat.
Sean Penn a mai amintit că juriul a fost 'unanim' în acordarea Palme d'or, care recompensează 'un film cu adevărat uimitor'.
'Entre les murs', cel de-al cincilea lungmetraj al lui Laurent Cantet, plonjează în viaţa cotidiană a unei clase de colegiu parizian unde un tânăr profesor se străduieşte să-i înveţe pe elevii săi un limbaj diferit de cel al trăncănelii.
Festival de dueluri oratorice, rând pe rând nostime, grave şi emoţionante, el arată şcoala 'nu aşa cum ar trebui ea să fie, ci aşa cum este ea în viaţa cotidiană', a explicat Cantet.
Pe jumătate documentar, pe jumătate ficţiune, 'Entre les murs' a fost foarte aplaudat şi i-a emoţionat pe critici, atât francezi, cât şi internaţionali.
În vârstă de 46 de ani, acest fiu de institutori format la Idhec a fost relevat marelui public printr-un prim film marcant 'Ressources humaines', tulburătoare radiografie a lumii muncii, încununt de două premii Cesar.
Cannes 2008
Lungmetraje:
Palme d'Or - "Entre les murs" de Laurent Cantet
Marele Premiu - Matteo Garrone pentru "Gomorrah"
Cel mai bun regizor - Nuri Bilge Ceylan pentru "Three Monkeys"
Premiul pentru interpretare feminină - Sandra Corveloni pentru "Linha de passe" de Walter Salles & Daniela Thomas
Premiul pentru interpretare masculină - Benicio del Toro pentru "Che" de Steven Soderbergh
Cel mai bun scenariu - Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru "Le Silence de Lorna"
Premiul juriului - Paolo Sorrentino pentru "Il Divo"
Scurtmetraje:
Palme d'Or "Megatron" de Marian Crişan
Menţiune specială pentru scurtmetraj ? "Jerrycan" de Julius Avery
Premiul Un Certain Regard - "Tulpan" de Sergei Dvortsevoy
Premiul special al juriului Un Certain Regard - "Tokyo Sonata" de Kurosawa Kiyoshi
Premiul "K.O du Certain Regard" - "Tyson" de James Toback
"Prix de l'espoir" al juriului "Un Certain Regard" - "Johnny Mad Dog" de Jean-Stéphane Sauvaire
Premiul "Coup de coeur" al juriului Un Certain Regard - "Wolke 9" de Andreas Dresen
Caméra d'Or - "Hunger" de Steve McQueen (Marea Britanie); Menţiune specială - "Everybody Dies But Me" de Valeria Gai Guermanika (Rusia)
Marele Premiu al Semaine internationale de la Critique - "Snow", de Aida Begic (Bosnia)
Premiul FIPRESCI: "Delta" de Kornel Mundruczo
Cinéfondation:
Premiul I - "Himnon/ Hymne", în regia lui Elad Keidan (The Sam Spiegel Film and TV School, Israel)
Premiul al II-lea - "Forbach", de Claire Burger (La fémis, France)
Premiul al III-lea ex-aequo - "Stop" de Park Jae-ok (The Korean Academy of Film Arts, Coreea de Sud) şi "Kestomerkitsijat/ Signalisation des routes", de Juho Kuosmanen (University of Art and Design Helsinki, Finlanda).
- Mediafax, Rompres
Citește pe Antena3.ro