x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Unora le place tzig'n'jazz-ul

Unora le place tzig'n'jazz-ul

de Oana-Maria Baltoc    |    29 Mai 2009   •   00:00
Unora le place tzig'n'jazz-ul

Muzica ţigănească românească a invitat jazz-ul la o sesiune de cântat live, pe scena Teatrului Trianon din Paris, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Tzig'N'Jazz, care s-a desfăşurat în perioada 26-28 mai.



După modul în care a fost primită de public evoluţia acordeonistului român Emy Drăgoi şi a invitaţilor săi francezi în deschiderea evenimentului, se poate spune, parafrazând titlul celebrului film american, că în mod cert francezilor şi românilor le place jazzul... ţigănesc.

IMPROVIZAŢIE ÎN CONCERT
Chiar dacă cea de-a doua seară de festival a fost anulată din cauza unei probleme de sănătate a violonistului Marius Apostol, spectatorii au umplut şi joi sala Teatrului Trianon, când pe scenă au urcat violonistul Costel Niţescu, alături de cântăreaţa de jazz Anne Ducros, Stochelo Rosenberg - chitară solo, Giani Lincan - ţambal, Adrien Moiganrd - chitară, Yoann Serra - tobe, Mathieu Chatelain - contrabas şi Antoine Hervier - pian. Improvizaţie, acesta este cuvântul magic care defineşte jazz-ul tzigane, dincolo de amestecul de influenţe care stă la baza exoticului stil muzical. "Originalitatea acestui gen muzical constă tocmai în faptul că am depăşit şi transformat ideea de muzică ţigănească tradiţională. Într-adevăr, am introdus instrumente tradiţionale, însă le-am amestecat cu jazz de diferite influenţe. Anul acesta am adus-o în festival pe Anne Ducros, care a fost eleva celebrei Ella Fitzgerald, pe Richard Galliano, un acordeonist de referinţă în jazz-ul internaţional, bandoneonistul Juan Jose Mosalini, care cântă piazzola (stil de tango argentinian), dar şi doi foarte buni chitarişti de jazz manouche, un stil de jazz de origine franceză. Pentru jazz-ul tzigane nu se repetă înainte de spectacol. Muzica este în cea mai mare parte improvizată, avem live cu mult ritm, iar cei trei invitaţi pe care i-am avut în fiecare dintre cele două seri nu au lăsat publicul să se plictisească. Muzicienii urcă pe scenă fără să ştie exact ce va urma, se înţeleg mai mult din priviri, simt ce vrea publicul. Astfel se naşte o atmosferă emoţionantă, se creează o legătură incredibilă cu publicul", mărturiseşte Alain Predoi, producătorul şi organizatorul Festivalului Tzig'N'Jazz, sărbătoare care a beneficiat, pentru al doilea an consecutiv, de susţinerea Institutului Cultural Român din Paris, o garanţie a actului cultural de calitate oferit românilor stabiliţi în Oraşul Luminilor, dar şi publicului francez. De altfel, cea mai mare parte a celor 1.000 de locuri, câte numără sala Trianon, a fost ocupată de francezi, un public destul de greu de câştigat dacă ţinem cont de oferta culturală incredibil de bogată din care locuitorii Parisului au de ales în fiecare zi.

Un alt fel de imagine
Şi dacă mai era nevoie de această precizare, instrumentiştii ţigani de origine română sunt extrem de departe de sintagma "muzicieni de metrou", pe care producătorul festivalului spune că şi-a dorit să o şteargă din mintea străinilor. "Am plecat din România din 1988 şi sunt pianist de muzică clasică. De-a lungul anilor am văzut cum s-a deteriorat imaginea României în lume, puţin câte puţin. Prin organizarea acestui festival am vrut să arătăm că există şi altceva dincolo de orfelinate, de câinii vagabonzi, să dovedim că ţiganii nu sunt doar muzicieni de metrou."  


Buget mic, program încărcat
În ciuda faptului că bugetul Institutului Cultural Român din Paris s-a diminuat la începutul acestui an cu 40% faţă de bugetul de anul trecut, urmare a crizei financiare mondiale, Magda Cârneci, directoarea ICR Paris, ne-a declarat că lipsa banilor nu a afectat desfăşurarea acţiunilor cât amploarea acestora. Astfel, în programul institutului se evidenţiază, pe lângă Festivalul Tzig'N'Jazz, prezentarea spectacolului "Maladia familiei M", montat de regizorul Radu Afrim la Odeon-Teatrul Europei, Târgul de poezie francofonă cu participarea a trei tineri poeţi români, un concert susţinut de pianista Dana Ciocârlie, intitulat "Haydn şi Transilvania", organizat cu ocazia aniversării celebrului compozitor, dar şi concertul pe care grupul Aievea împreună cu jazzman-ul Vlaicu Golcea îl vor susţine spre sfârşitul lunii iunie în oraşul Lille, în cadrul unui eveniment cultural intitulat Europa XXL.

×
Subiecte în articol: arte