x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 40 de ani de "Fotbal minut cu minut"

40 de ani de "Fotbal minut cu minut"

05 Ian 2005   •   00:00

Cu 40 de ani in urma aparea in eter prima transmisiune radio in direct de la meciuri desfasurate in Campionatul National la fotbal. Au fost inceputurile a ceea ce urma sa devina "Fotbal minut cu minut".

ADRIANA PADURARU

CONVINS. Adrian Soare, actualul producator al emisiunii, considera ca "Fotbal Minut cu Minut" este spiritul muncii de comentator radio
La 22 noiembrie 1964 a aparut prima transmisiune sportiva radio de pe mai multe stadioane. Cum nu prea existau posibilitati tehnice pentru transmiterea tuturor partidelor dintr-o etapa, atunci au fost comentate doar patru meciuri. Realizatorul-moderator se afla pe una dintre arene si dadea legatura, pe rand, celorlalti colegi.

INCEPUTURI. Un an mai tarziu, in 1965, emisiunea a capatat un nume: "Sport si Muzica". In cadrul acesteia, se difuzau toate meciurile si secvente in direct de la alte intreceri sportive care aveau loc la aceeasi ora. Programul avea 150 de minute, iar in cele 30 de dinaintea inceperii partidelor de fotbal se difuza o avancronica a etapei (semnata Ioan Chirila), muzica usoara si prezentarea meciurilor. Pauza era "acoperita" cu muzica. Dupa incheierea meciurilor, alte 30 de minute erau rezervate recapitularii rezultatelor si realizarii catorva bilanturi de catre moderator (numarul si autorii golurilor, numarul loviturilor de la 11 metri si al sanctiunilor etc.). La final, emisiunea avea o postfata muzical-distractiva realizata de Conti (Petre) Barbulescu, unul dintre cei mai buni umoristi ai Radiodifuziunii. In cazul unor etape intermediare sau meciuri din Cupa Romaniei, emisiunea purta numele "Fotbal Minut cu Minut". Prima emisiune cu aceasta titulatura a emis in eter la 24 aprilie 1965.

COMENTATORI. In perioada 1965-1971, realizatorul si moderatorul emisiunii "Fotbal Minut cu Minut" a fost Ion Ghitulescu. El a fost urmat de Gheorghe Minoiu, Nicolae Soare si Ioan Muresanu (acesta din urma pana in anul 1990). Au colaborat, de-a lungul timpului, transmitand meciuri Victor Tudor Popa (Cluj), Mircea Radu Iacoban si Vasile Arhire (Iasi), Sebastian Domozina (Craiova), Nicolae Secosan (Timisoara), iar din Bucuresti, Aristide Buhoiu (de la "Sportul Popular"), Dan Voicila, Eftimie Ionescu, Radu Urziceanu, Hristache Naum, precum si Dumitru Pelican, Ilie Dobre, Razvan Apostolescu, Corneliu Mihailescu, Teodor Mateescu, Radu Antofi, Tiberiu Tudor, Adrian Fetecau, Stefan Alecsiu, Razvan Tomescu, Catalin Carnu, Mugur Corpaci, Adrian Soare, Gabriel Liviu Balica, Florin Carabas, Viorel Grigoriu.

INTERDICTII. Emisiunea nu a fost niciodata suspendata, nici din motive economice, nici din motive politice, insa s-a "bucurat" de nenumarate interdictii. Comentatorii nu aveau voie sa critice echipele din URSS sau Ungaria sau arbitrii provenind din tarile amintite. Nu se agrea elogierea valorilor din tarile capitaliste, cat despre pomenirea numelor unor fotbalisti plecati in Occident nici nu putea fi vorba. De asemenea, atacantul Universitatii Craiova, Gheorghe Ceausila, a fost "botezat", din motive lesne de inteles, C. Gheorghe.

FORMAT NOU. In urma cu cativa ani, anticipandu-se "spulberarea" etapei din cauza transmisiilor TV, s-a incercat un nou format, care sa suplineasca lipsa transmisiunilor directe de la partidele mutate deja la alte ore si in alte zile. Adrian Soare, actualul producator al emisiunii "Fotbal Minut cu Minut" a intrat in Radio in 1997 si a colaborat cu Teoharie Coca Cosma si cu ceilalti comentatori ai Radioului la "nasterea acestui nou concept". Moderatorul avea un invitat permanent in studio - un gazetar din presa scrisa (Mircea M. Ionescu) - si, in afara statisticilor si a comentariilor fierbinti legate de jocurile transmise la acea ora, se dezbateau si alte subiecte importante din actualitatea fotbalistica. "De altfel, o rubrica inserata in noul format - «Stranierii» - a devenit un subiect preferat al presei sportive din Romania", ne-a declarat Adrian Soare. Principiile mari ale formatului se pastreaza si astazi - emisiune interactiva, in care apar si premii de fidelitate, dar si completarea relatarii in direct a meciurilor.

IN PERICOL. Avand in vedere "inflatia" de transmisiuni TV, care a facut ca meciurile sa se dispute in zile si la ore diferite, se poate spune ca emisiunea este in pericol. "Intr-un fel, «Fotbal minut cu minut» a si disparut, o data cu notiunea de etapa. Ceea ce nu vrem sa dispara este aceasta marca. «Fotbal Minut cu Minut» nu este doar o emisiune, ci spiritul muncii de comentator radio, care te insoteste in autobuze, masini personale, parcuri, magazine, stadioane, si chiar acasa, in cazul rar al exclusivitatii, cum s-a intamplat la intalnirea MSK Zilina - Dinamo, din preliminariile UEFA Champions League. Comentariul radio nu trebuie sa dispara si, vazand ce se intampla si in alte tari, cu fotbal mai dezvoltat, sunt convins ca nu va disparea. Dimpotriva!", a mai spus Soare.

4.000.000 DE ASCULTATORI
Emisiunea s-a bucurat de o popularitate enorma. Privati de transmisiunile TV, oamenii ascultau "etapa" in autobuze, la sah in Cismigiu, iar cei care nu aveau un radio portabil ii mai intrebau pe cei "dotati": "Cat e scorul la Pitesti?", "Da’, Steaua ce-a facut?". Actualul producator al emisiunii "Fotbal Minut cu Minut" ne-a declarat ca in anul 1990, la o vizita in Romania, o delegatie a BBC a observat uluita ca audienta programului era estimata la 4 milioane de ascultatori. "In 14 ani, acest nivel a scazut din motive mai mult obiective decat subiective (rasturnarea conceptului de etapa, atacul exercitat de FM-uri, in crestere progresiva etc.). In momentul actual, mi-ar fi greu sa estimez audienta de azi a emisiunii. Din cauza adaptarii permanente la etapa, ea nu mai are un loc fix in grila de programe (cum era pana acum doi-trei ani, sambata dupa-amiaza). Acum a ajuns si in nocturna!", a adaugat Adrian.

GAFE SI EXAGERARI
Fara indoiala, o transmisiune in direct implica aparitia unor mici "scapari" care "perturbeaza" buna desfasurare a acesteia. Ion Ghitulescu si-a amintit cateva dintre ele:
  • comentatorii nu raspundeau la apel sau circuitele functionau defectuos
  • nu se spunea cine joaca, folosindu-se termenii "gazde" si "oaspeti"
  • nu se amintea scorul meciului - de aici aparand formularea care a sintetizat cel mai bine programul: "minutul si scorul"
  • exagerari in descrierea fazelor: Domozina vorbea despre un portar al Craiovei care "face un salt de noua metri pentru a respinge mingea" si il numea "Papucul Zburator" (Papuc fiind numele respectivului portar)
  • Muresanu relata un 11 metri de la Constanta si, cand era intrebat cine era autorul golului, spunea: "Dar ce importanta are, dragul meu!"
  • ×
    Subiecte în articol: arte fotbal minut fotbal minut minut minut