x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A deveni

A deveni

de Luiza Moldovan    |    18 Oct 2005   •   00:00

Draga, ce m-a frapat dintotdeauna la "Schimb de mame" a fost, of cors, ideea omului aluia (chiar, cine-o fi omul ala care-a avut IDEEA?) de a lua o mama dintr-un loc si de a o aduce, de buna-voie si nesilita de nimeni, intr-un loc socialmente, culturalmente si, da, economicalmente diferit de al ei. Draga, deci sa-ti spun, din punctul de vedere al omului aluia care-a avut IDEEA, as putea indrazni a cuteza a afirma ca emisiunea de duminica seara n-a fost asa de reusita pentru ca nici mamele n-au fost foarte (spun FOARTE) diferite.

Am vazut emisiunea si in varianta ei frantuzeasca. Ce sa zic... e la fel ca sora ei in varianta romaneasca. Singura deosebire, putin notabila din punctul meu de vedere, este standardul economic, din start mai ridicat decat cel al familiilor romane; in rest, aceleasi idei fixe pe care le credeam apanajul civilizatiei romanesti. N-am crezut ca si francezii au mame obsedate de scame si care fac curatenie de "en" ori pe zi si care-si supun copiii unui regim zilnic de armata, dar se pare ca si Franta-si are falitii ei.

Inutil de spus, "Schimb de mame" e o emisiune pop.

N-am de gand sa ma revolt superior, de la inaltimea genialitatii mele. La urma-urmei, o emisiune pop nu poate fi decat o emisiune pop si nimic mai mult. Cui nu-i place, n-are decat sa dea pe un program de intelectuali (Pro Sport, de pilda).

Si spun inca o data: ideea de a inlocui mamele mi se pare absolut geniala. Ganditi-va: e o experienta uriasa. Te duci intr-o familie pe care n-o cunosti si cu care n-ai decat o saptamana sa te adaptezi. Ca vrei sau ca nu vrei, tot inveti cate ceva. Daca nu-ti place, apreciezi mai mult ceea ce ai acasa la tine.

Daca-ti place, preiei fara sa vrei reguli, atitudini si mentalitati din familia adoptiva.

Nu stiu dumneavoastra cum va suna, dar mie-mi suna ca o experienta cu adevarat inedita. Poate sunt eu intr-o zi buna, dar mi se pare extrem de interesanta interactiunea asta sociala. Nu cunosc subteranele acestei emisiuni; ma intreb ce anume le face pe mame sa accepte o asemenea experienta. Daca e doar dorinta de a experimenta, ma plec inaintea lor. Daca e alt tip de motivatii, ma abtin de la comentarii.

Cred ca "Schimb de mame" e un experiment social de-a dreptul. Proba ca mentalitatile se pot schimba, ca nu exista rigori insurmontabile, ca singurele piedici sunt cele pe care ni le punem insine, ca noi suntem propriii nostri dusmani si, in egala masura, propriii nostri prieteni. Ca una dintre frumusetile naturii umane este posibila vesnica metamorfozare. Ceea ce ma face sa ma gandesc ca n-avem noi timp o viata de om sa fim tot ceea ce am putea fi. Sa devenim tot ceea ce am putea deveni.

×
Subiecte în articol: arte