x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Activități culturale interactive pentru cei mici, organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului

Activități culturale interactive pentru cei mici, organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Iun 2023   •   17:57
Activități culturale interactive pentru cei mici, organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale din străinătate, a pregătit o serie de evenimente dedicate celor mici, precum ateliere de promovare a științelor, ateliere de desen și poezie, expoziție de pictură, ateliere de lectură, jocuri. De asemenea, ICR a lansat concursul de eseuri, povești, compuneri cu tema „Eu și România”, pentru copiii și tinerii din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat – cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în perioada 1-5 iunie 2023, în spațiul Piccola Galleria, expoziția „Orașele artei”, cu lucrări de pictură ale elevilor Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din București, coordonați de profesorul de educație plastică Gabriel Decebal Cojoc. Expoziția reprezintă o invitație la călătorie pe tărâmul artei, adresată atât elevilor cât și privitorului, de a descoperi repere arhitecturale din Italia și România, prin intermediul a 24 de lucrări de pictură ale elevilor Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din București având ca subiect monumente de arhitectură din România și Italia. Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din București.

„Atelierul de poveşti”, organizat la sediul ICR Viena, va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023. Activitatea va fi coordonată de profesorul Sorin Ciprian Stan și este dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani. „Atelierul de povești” este o activitate pedagogică ludică unde se explorează diferite fațete ale lumii fascinante a basmelor prin jocuri, cântece, scenete, desen și confecţionarea de păpuşi. Formulele clasice de deschidere „A fost odată..”, eroii tipici (Ileana Cosînzeana, biata fată, Păcală și Strâmbă-Lemne) și obiectele magice care ne înconjoară în viața de zi cu zi (inel, pieptene, cizme, tolbă) deschid un nou univers pentru cei mici.

Pentru al doilea an consecutiv, Teatrul Muzical „Ambasadorii” va prezenta publicului tânăr din capitala Republicii Moldova spectacolul „Cutiuța Muzicală - Aventurile Pălăriei Fermecate”. Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023, pe scena Teatrului Fără Nume din cadrul Centrului Cultural „Ginta Latină”.

De asemenea, ICR Budapesta a participat duminică, 28 mai 2023, alături de ambasade acreditate în Ungaria, institute de cultură din Ungaria, Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor și Municipalitatea din Budapesta, la evenimentul de marcare a Zilei Internaționale a Copilului și Programul „Bulevardul Națiunilor”, organizat în parcul orașului Budapesta – Városliget. Programul „Bulevardul Națiunilor”, cea mai fascinantă și spectaculoasă scenă a Zilei Copilului, este un eveniment cultural interactiv de o zi, pentru părinți și copii, văzut ca un „mini-festival” internațional, unde ambasadele diferitelor țări și institutele culturale își promovează țara, limba, cultura, obiceiurile și tradițiile populare. ICR Budapesta a participat cu un stand propriu, cu materiale interactive și jocuri pentru copii. Au fost expuse materiale și broșuri de promovare a proiectelor reprezentanței, materiale de promovare a programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și broșuri de promovare a patrimoniului românesc – în limbile română, engleză și maghiară.

Copii și părinți români din Suedia au fost invitați duminică, 28 mai 2023, la ICR Stockholm, pentru a participa la un atelier de pictură, organizat de Cristina Ștef, profesor de desen la școala internațională Futuraskolan Rådan din municipalitatea Sollentuna din Suedia. Copiii au pictat, au desenat, au recitat poezii și au răspuns la ghicitori într-o atmosferă de voie bună. La final, cei mici au primit diplome de participare din partea E.S. domnul ambasador Daniel Ioniță.

Tot cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, Institutul Cultural Român a lansat concursul de eseuri, povești, compuneri cu tema „Eu și România”, pentru copiii și tinerii din comunitățile românești de peste hotare – comunități istorice și țări unde limba română nu este limbă de stat – cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Aceștia pot scrie despre România din amintirile bunicilor sau despre România lor, despre România pe care nu au ajuns să o cunoască și o privesc de la distanță sau chiar despre România pe care și-o imaginează peste 20 de ani. Participanții trebuie să aibă reședința în străinătate și să transmită textele pe e-mail, în perioada 20 iunie – 20 iulie 2023, la adresa eusiromania@icr.ro, alături de documentele solicitate în regulament. Un juriu compus din scriitori și jurnaliști culturali va decide câștigătorii, iar Institutul Cultural Român va acorda câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×