x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Afacere - Cum sa iti faci televiziune?

Afacere - Cum sa iti faci televiziune?

de Cristina Ologeanu    |    16 Noi 2006   •   00:00

Piata romaneasca de televiziune, comparativ cu cea americana, este un mic copil. Aici ne referim doar la cantitate. Iar daca oferta televiziunilor deja existente la noi nu va satisface, cea mai buna solutie ar fi sa va faceti propriul post tv. Dar pentru asta trebuie sa stiti prin ce chinuri veti trece.

EFORT. Dupa zeci de drumuri si multa maculatura adunata, Gogu isi poate face televiziune

Piata romaneasca de televiziune, comparativ cu cea americana, este un mic copil. Aici ne referim doar la cantitate. Iar daca oferta televiziunilor deja existente la noi nu va satisface, cea mai buna solutie ar fi sa va faceti propriul post tv. Dar pentru asta trebuie sa stiti prin ce chinuri veti trece.

Bunaoara, am creat un personaj, Gogu, pe care l-am trimis pe la toate usile cu un teanc de dosare pentru a obtine o licenta tv. A avut ce sa care saracu’ Gogu si a avut destule usi de deschis/inchis. Mai intai a trebuit sa-si faca o firma pe numele careia sa-si deschida televiziunea mult dorita. Dupa ce Gogu a trecut de aceasta etapa, a inceput calvarul! Primul pas: o vizita la Consiliul National al Audiovizualului. Personajul nostru a trebuit sa treaca pragul CNA-ului de vreo patru ori: sa afle cand se dau concursurile, sa depuna actele necesare, sa participe la concurs, sa depuna un dosar pentru autorizare audiovizuala. Chiar daca toate acestea se petrec in ograda unei singure institutii, Gogu nu putea sa rezolve toate treburile intr-o singura zi. Asta pentru ca a trebuit sa mai plimbe dosarele si pe la alte institutii, dupa care sa revina la CNA cu cate o aprobare.

COMOD. Decat sa iti faci post tv, mai bine te uiti la cele existente

ALTE USI, ALTE DOSARE. Pana sa participe la concursul organizat de CNA, Gogu a mers la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) pentru a obtine avizul tehnic. Si abia la 20 de zile de la obtinerea acestui aviz, el a depus la sediul CNA dosarul de inscriere in concurs. In cinci zile de la obtinerea licentei audiovizuale, Gogu s-a intors la MCTI sa obtina licenta de emisie. Hartia care atesta acest lucru i-a fost eliberata in alte cinci zile calendaristice. Apoi, Gogu a depus la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGTCI) o cerere tip pentru eliberarea avizului tehnic de functionare. Au urmat 20 de zile de verificari tehnice in urma carora s-a eliberat un buletin de masuratori. Ei, si lucrurile nu se opresc aici! Gogu a mai facut un drum catre MCTI. Doar pentru a depune un dosar cu: buletinul de masuratori de la IGTCI, o cerere tip de eliberare a avizului tehnic de functionare, proiectul tehnic si licenta audiovizuala. Au trecut alte cinci zile in care s-a verificat dosarul, dupa care s-a eliberat avizul tehnic de functionare. In termen de 10 zile de la obtinerea avizului, Gogu s-a intors de unde a plecat. Adica la CNA. Aici, el a depus un dosar pentru obtinerea Deciziei de autorizare audiovizuala. Abia dupa acest pas au inceput transmisiile de proba. Pret de maximum 15 zile. Dupa aceste zile, CNA-ul face verificarea conditiilor tehnice si editoriale la sediul studioului. Abia apoi i-a acordat Decizia de autorizare audiovizuala.

De TINUT MINTE. Gogu a fost avertizat de un lucru extrem de important: daca a obtinut licenta de emisie are 12 luni la dispozitie sa inceapa sa emita. Daca a trecut anul de la eliberarea licentei si tot nu a dat drumul televiziunii, atunci va trebui sa o ia de la capat, pentru ca licenta nevalorificata va fi pierduta. Un alt lucru pe care Gogu trebuie sa il bage la cap este acela de a-si inregistra la OSIM denumirea postului, nu de alta, dar sa nu se trezeasca peste timp ca vine altcineva cu un alt post tv cu acelasi nume si care, culmea, sa fie considerat proprietar de drept doar pentru ca a fost o idee mai smecher si si-a inscris numele.

HARTII SI TONE DE MACULATURA
Pentru a se lamuri cum stau lucrurile, Gogu s-a documentat la adresa www.cna.ro. Numai primul dosar depus la CNA a continut tot felul de hartoage, printre care: avizul de la MCTI; cererea de inscriere la concurs; certificatul de inregistrare/inmatriculare a societatii comerciale; actul constitutiv al societatii comerciale; certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului referitor la obiectul de activitate si la structura actionariatului existent la momentul solicitarii licentei audiovizuale; cazierele judiciare ale persoanelor fizice ce detin o cota mai mare de 10% din capitalul ori drepturile de vot in societatea comerciala; proiectul editorial si tehnic de realizare a serviciului de programe; formularul-tip "Descrierea generala a serviciului de programe de radiodifuziune sonora/de televiziune"; elementele de identificare a serviciului de programe.
×
Subiecte în articol: arte gogu