x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Al doilea Carreras

Al doilea Carreras

de Claudia Daboveanu    |    02 Dec 2005   •   00:00
Al doilea Carreras

Ateneul Roman are un invitat de seama la 1 si 2 decembrie: dirijorul catalan David Gimenez Carreras, nepotul celebrului tenor Jose Carreras.

Ateneul Roman are un invitat de seama la 1 si 2 decembrie: dirijorul catalan David Gimenez Carreras, nepotul celebrului tenor Jose Carreras.

Jurnalul National: Ati studiat cu mari nume de artisti la Viena si la Londra. Cine sunt si ce ati invatat de la ei?
David Gimenez Carreras: La Viena am studiat cu maestrul Karl österreicher. Acolo, anumite traditii muzicale sunt impamantenite, precum repertoriul clasic, dar si repertoriul vienez, care uneori e foarte greu de "digerat" si de invatat. österreicher era fantastic in aceasta privinta. La Londra, am studiat cu Sir Colin Davis, un mare dirijor al zilelor noastre. De la el am deprins enorm de multe lucruri, dar mai ales gustul pentru muzica de opera. Am dirijat cu mare placere, de atunci, opere de Mozart, Puccini, Verdi si am stiut cum sa comunic cat mai bine cu solistii de opera. Aceste lucruri se invata numai intr-o scoala serioasa, pentru ca, dupa aceea, totul vine foarte repede peste tine.

Orchestra? Ca un cal


Jose Carreras v-a indrumat spre cariera de muzician cand a vazut ca sunteti talentat?
Da. Aveam 15-16 ani, studiam pianul, eram pe cale sa-mi inchei studiile muzicale liceale, dar unchiul meu m-a sfatuit sa-mi continuu pregatirea muzicala.

Dar de ce n-ati continuat cu pianul?
Pentru ca si aici influenta unchiului meu s-a facut simtita. Imi plac foarte mult opera, dar si muzica simfonica. Si cum vocea mea nu era destul de buna ca sa urc pe scena si sa cant, m-am gandit ca ar fi cel mai bine sa le fac pe amandoua dirijand.

Cum va simtiti acolo sus, conducand o orchestra intreaga?
E cel mai greu lucru. Dar eu sunt muzician, si orchestra e instrumentul meu. Mai mult, orchestra e formata din oameni care gandesc. Daca pianul e ca o masina care goneste, orchestra e ca un cal care reactioneaza dupa cum il conduci. Trebuie sa-i intuiesti reactiile, sa simti ce face in fiecare moment.

Ce-ti trebuie in mod special ca sa fii muzician?
Cred ca iti trebuie mai multe daruri native, cum ar fi urechea muzicala, capacitatea de a studia si analiza muzica. Apoi e nevoie de instinct pentru fraza si comunicarea muzicala. Sunt lucruri pe care nu poti sa le-nveti, trebuie sa te nasti cu ele.

Angela, in top


Anul trecut ati dat un concert de neuitat alaturi de Jose Carreras, la Ateneul Roman. Era pentru prima oara cand veneati in Romania? Ce parere aveti de publicul de aici, de solistii romani cu care ati lucrat?
Am venit de mai multe ori in Romania, prima data acum opt ani, la Cluj, unde am dirijat "Aida". Apoi am avut colaborari cu Filarmonica "George Enescu", cu care ma inteleg foarte bine. Cred ca publicul roman are un foarte dezvoltat instinct muzical, la fel si solistii romani, dintre care se detaseaza Angela Gheorghiu.

Ce veti face dupa ce plecati din Romania? Cum veti sarbatori Craciunul?
De aici plec acasa, la Barcelona, unde raman o saptamana. Apoi plec la Moscova, unde am un concert, pe urma alte doua, la Barcelona, unde voi petrece Craciunul, cu familia mea.

ASA UNCHI, ASA NEPOT
Nepotul celebrului tenor Jose Carreras spune ca exista o traditie muzicala in familia sa. Numai ca, in afara de unchiul lui si de el, nu exista muzicieni profesionisti. Mama sa, sora lui Jose, canta bine la pian, strabunicul din partea mamei era bun prieten cu mari interpreti de muzica de opera ai epocii. Daca ar fi sa aleaga un singur moment din cate i-au bucurat sufletul in cei 12 ani de cariera, nu s-ar putea opri doar la unul. Dar sigur ar alege debutul, in 1994, alaturi de Orchestra din Hamburg si de Jose Carreras, apoi s-ar gandi cu mare bucurie la concertele cu Filarmonica din Viena.
×
Subiecte în articol: arte carreras jose carreras