x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alba-neagra cu demisia

Alba-neagra cu demisia

de Ramona Draghici    |    05 Iul 2007   •   00:00
Alba-neagra cu demisia

Institutul Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU) se confruntă la nivel de conducere cu o situaţie cel puţin bizară. Directorul său demisionează dintr-o funcţie pe care nu o mai deţine de trei luni.

Institutul Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU) se confruntă la nivel de conducere cu o situaţie cel puţin bizară. Directorul său demisionează dintr-o funcţie pe care nu o mai deţine de trei luni.


Ion Aurel Pop a fost numit la conducerea IRCCU la data de 2 aprilie 2003, la propunerea Academiei Romăne, al cărei membru este, cu acceptul Institutului Cultural Romăn (ICR), condus acum de Augustin Buzura, şi cu acordul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care răspunde de organizarea financiară a acestor institute autohtone in străinătate. Din cauza unor divergenţe de opinie a unor viziuni distincte asupra activităţii Institutului Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Ion Aurel Pop s-a hotărăt să demisioneze. Insă mandatul său de patru ani a expirat acum trei luni. Potrivit lui Pop, motivele pentru care acesta s-a decis să renunţe la funcţie sunt legate de "oprirea" de către ICR a finanţării unor programe culturale, precum "actele iresponsabile făcute de institut, umilinţe şi jigniri".

FINANŢARE OPRITĂ. "In mod concret, formularea cererii mele de plecare din fruntea Institutului Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia s-a produs in acest moment pentru oprirea de către conducerea Institutului Cultural Romăn a două programe aflate in derulare", ne-a declarat Ion Aurel Pop, adăugănd: "Oprirea celor două programe s-a făcut fără nici o explicaţie din partea ICR, in ciuda motivaţiilor mele trimise in prealabil. Cum cele două programe ţin in chip total de specialitatea mea, nu pot să consider respingerea lor decăt o ofensă directă şi o desconsiderare a persoanei mele". "Aş fi trecut insă şi peste asta - fiindcă nu este prima dată cănd sunt tratat in acest fel de conducerea ICR şi fiindcă sunt convins că trebuie să primeze interesele instituţiei - dar am fost pus in faţa unei situaţii jenante, ruşinoase, fără ieşire, anume de a le explica colaboratorilor mei neagrearea activităţilor lor", mai spune Pop. Acesta mai acuză ICR de "acte iresponsabile, umilinţe şi jigniri care vin din trecut".

MAE DĂ DIN UMERI. In altă ordine de idei, vizavi de situaţia creată, poziţia MAE - cel care "răspunde" de "bucătăria" financiară a IRCCU, s-a limitat in a ne da un răspuns stereotip, şi acesta obţinut in urma unui şir de insistenţe, comunicăndu-ni-se sec că "MAE nu este in posesia demisiei domnului Pop Ion Aurel, director al Institutului Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică Veneţia". Am fi vrut să obţinem o copie a deciziei de numire in funcţie a lui Ion Aurel Pop sau poate cea prin care este atestată durata mandatului acestuia, ori să ştim dacă de la data de 2 aprilie 2007 MAE l-a mai plătit pe Pop sau nu... In fine...

"Incompetent pe linie profesională!"

"Ion Aurel Pop este incompetent pe linie profesională, nu a corespuns nici o clipă cu idealul nostru, nu are calificative şi nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor noastre. Nu a prezentat nici un program, cred că povestea cu demisia e o simplă dorinţă de scandal. La data de 2 aprilie anul acesta, mandatul lui Ion Aurel Pop a expirat. Nu s-a dat nici un fel de prelungire, nici un act. Dănsul, practic, işi dă demisia dintr-o funcţie pe care nu o mai deţine de trei luni. Prin astfel de tertipuri, Ion Aurel Pop incearcă să rămănă la post in mod fraudulos, fiind vorba despre un abuz." - Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Romăn.

×
Subiecte în articol: arte roman aurel aurel pop