x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alegere - Biblioteca, loc de refugiu

Alegere - Biblioteca, loc de refugiu

de Adrian Vaduva    |    31 Mar 2006   •   00:00
Alegere - Biblioteca, loc de refugiu

Pentru Rodica Culcer, cartea este echivalenta cu o sfera. Cu alte cuvinte este un obiect cultural perfect, o bogatie, un loc de intalnire in care se concentreaza rezerva culturala si spirituala a unei persoane.

Jurnalul National: Care a fost prima carte pe care ati citit-o?
Rodica Culcer: Nu pot spune cu exactitate, insa imi amintesc ca parintii mei imi citeau povesti inainte ca eu sa fi invatat sa fac asta singura. Iar prima carte care imi vine in minte este "Aventurile lui Habar n-am", un volum tare simpatic, pe care mai tarziu, cand fiul meu a ajuns la varsta lecturii, i l-am dat si lui. I-a placut la fel de mult, ceea ce demonstreaza cat de interesanta este cartea. Dupa "Fratii Grim" si Andersen (de fapt acestia sunt marii povestitori ai lumii), am trecut la cartile lui Alexandre Dumas, mi-a placut in special "Dupa douazeci de ani", pe care le-am citit in franceza. Un alt volum lecturat tot in limba originala, "Regii blestemati", mi-a fost inmanat de profesoara mea de franceza.

Exista un anumit volum care v-a influentat viata?
Imi este mai usor sa va spun care sunt cartile pe care le-am iubit cel mai mult, decat influenta pe care vreun volum a avut-o asupra mea. Intotdeauna am fost fascinata de marile romane rusesti, piesele rusesti, iar apoi au fost cartile lui Balzac. De altfel, pentru mine, descoperirea acestui scriitor francez a fost fabuloasa. Nimeni nu a stiut mai bine decat Balzac sa surprinda natura umana. Primul roman al sau pe care eu l-am citit, direct in franceza, a fost "Iluzii pierdute", au urmat mai apoi "Le P"re Goriot" sau "Eug...nie Grandet".

Care este cartea pe care ati recitit-o de cele mai multe ori?
In general, l-am recitit pe Dostoievschi, un autor pe care il descoperi in liceu (cand eram eu eleva colegii mai mari imi spuneau: "Ai 16 ani si nu l-ai citit inca pe Dostoievschi? E inadmisibil asa ceva"). Dupa cativa ani am simtit nevoia sa recitesc marile romane dostoievschiene.

Care a fost cel mai mare sacrificiu pe care l-ati facut pentru a intra in posesia unei carti?
Doar sacrificii materiale, intrucat intotdeauna am platit in plus pentru carti. Mai ales ca inainte de 1989 era obligatoriu sa ai o relatie privilegiata cu un librar pentru a obtine un volum pe care ti-l doreai din toata inima. De pilda, "Istoria credintelor", de Mircea Eliade, o carte extraordinar de interesanta si de importanta, voiai neaparat s-o ai. Si atunci incercai cumva sa obtii bunavointa unei librarese, care sa-ti puna deoparte un volum de acest gen. La fel au stat lucrurile cu "Cel mai iubit dintre pamanteni", a lui Marin Preda sau "Volumul zece", de Eminescu (continea proza politica), carti destul de greu de obtinut la vremea respectiva.

Preferati editiile de lux ale unui volum sau apreciati editiile populare?
Daca vorbim de termenii de hard backs si paper backs, marturisesc ca prefer prima varianta, deoarece este mai durabila. Insa in perioada in care am stat in Anglia am recurs si la paper backs, intrucat costa mai putin. Dar n-am reusit niciodata sa rezist tentatiei de a achizitiona o carte buna aparuta in "hard backs", pentru ca trebuia sa astept un an pentru a o putea cumpara in editie populara. Spre exemplu, mi-am luat "Diplomacy", de Henry Kissinger sau "Amintirile lui Margaret Thacher" inca din prima editie, chiar daca le-am platit aproape dublu.

Poate fi considerata biblioteca un refugiu, un loc unde oamenii gasesc linistea?
Prin excelenta, biblioteca este locul unde fugi de lumea care te tracaseaza, lumea plina de desertaciuni, locul unde ai o sansa absolut extraordinara de a intra in dialog cu spiritele elevate, cu oameni deosebiti, cu oameni intelepti, care au trait mult inaintea ta si care au mereu ceva sa-ti spuna. Aceasta este o sansa pe care unii o rateaza, in special tinerii, care nu-si dau seama ce pierd.

Aveti in biblioteca un volum la care tineti in mod deosebit?
Din punctul meu de vedere toate cartile pe care le am sunt la fel de valoroase, dovada stand si faptul ca le-am tarat dupa mine la Londra, cat am stat in Anglia. Insa Biblia (Vechiul si Noul Testament) este volumul de care nu m-as desparti niciodata, pentru ca baza culturii pe care ar trebui sa o aiba un om este Biblia si operele lui William Shakespeare.

FASCINANT
"Aceasta fresca a societatii franceze si a naturii umane, pe care le-a putut surprinde Balzac in romanele sale, a fost fascinanta pentru mine. Am avut sansa ca mama sa insiste asupra invatarii limbilor straine. Tocmai de aceea am putut sa citesc in original mai multe carti si de aceea ii sunt recunoscatoare"

TENTATIE
"N-am reusit niciodata sa rezist tentatiei de a achizitiona o carte buna aparuta in «hard backs», pentru ca trebuia sa astept un an pentru a o putea cumpara in editie populara. Mi-am luat «Diplomacy», de Henry Kissinger sau «Amintirile lui Margaret Thacher» inca din prima editie" - Rodica Culcer
×
Subiecte în articol: arte volum