x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alexandru... cel mare

Alexandru... cel mare

14 Ian 2005   •   00:00

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil
Urasc filmele care scapa lenesii de lectura. Cartea - mai ales cand e de istorie - iti ascute mintea, chiar daca te chinuie. Filmul, oricat de bine realizat ar fi, e o distractie fast forward in care, adesea, se schimba ordinea cronologica, accentuandu-i-se dinamismul. Nu mi-a placut Troia si pariez oricand ca mai mult de jumatate din domnitele care au oftat dupa Brad Pitt ranit de Orlando Bloom se gandesc ca, in "istoria" asta, Paris e un oras cu multe lumini, iar Achile e "ceva" care te doare la picioare. Plecand de la aceste considerente, nu l-am vazut inca pe Colin Farrel in pampers, drept Alexandru cel Mare. L-am intrebat pe Dan Cain (care, desi e sef la Mediafax, nu uita ca e istoric si ii ajuta pe cei care n-au invatat multe) cine era Alex The Great, dincolo de manualele oficiale. Raspunsul lui a fost plin de poezie: "...his name strucks fear into the hearts of men, ar zice cei de la Iron Maiden". In traducere libera "numele lui a sadit frica in inimile barbatilor".

Alex The Great, Alexandru Macedon, avea 33 de ani si cucerise lumea. Era genial in tactici de lupte, avea idei indraznete si se gandea la globalizare inca din 338 i.e.n., dorindu-si o lume unita prin limba, filozofie, comert si civilizatie. Cheia succesului lui a fost folosita de multi si, pastrand proportiile, am sa va fac cunostinta cu cativa "Alex" care au ceva de spus astazi. Selectia e, desigur, subiectiva.

Alex nr. 1. La 17 ani, mii de pustoaice din toata tara oftau auzindu-i vocea la radio. La 25 de ani, era vedeta tv si ii zambea lumea pe strada. La 30 de ani era director de radio. Astazi, la aproape 31 de ani, sta intr-un birou si se intreaba din cand in cand: de ce imi folosesc toata energia aici?!

Alex nr. 2. Cand colegii lui invatau tehnici de agatat colege, el se juca insa cu aparate de fotografiat. Astazi, cele mai frumoase femei ale tarii ii stau la picioare, la propriu. Intr-o vreme in care retusul - fotografic sau chirurgical - face vedeta fericita, el face fotografii reale. Despre el se va spune curand ca "daruieste" fotografii, parafrazandu-se expresia englezeasca "to take pictures" (to take - a lua), caci face daruri cand face fotografii.

Alex nr. 3. La 17 ani era elev la pictura la Liceul Tonitza. Picteaza si acum, dar mai rar pe panza si mai des pe fetele doamnelor din inalta societate. E The Great-ul make-up-urilor, maestrul marilor transformari, conducatorul armei supreme a seductiei feminine: machiajul.

Alex nr. 4. Cand colegii lui americani se dateau jos de pe role, el se intorcea in tara ca sa munceasca. Astazi, la putin peste 30 de ani, conduce Casa NATO si face lobby in fata celor mai importante figuri politice ale lumii. Globalizarea pe care o visa Macedon se implineste acum.

Alti "Alex". Ursuzul care deseneaza soricei si e celebru pentru muzica ironica de pe vremea lui Ceausescu (Andries); cel care a pus in scena piese minunate, dar a ramas in memoria recenta drept domnul ce si-a purtat portocaliul la tv, cu o zi inainte de votare (Darie); cel care face cinema din spatele camerei, ca regizor, uimind lumea de dincolo de granite, dar ramanand anonim autohton (Solomon); cel care e REGIZORUL (Tocilescu); cel care ar putea castiga Pulitzerul daca ar fi american sau daca romanii s-ar gandi sa-si premieze, in mod serios si responsabil, jurnalistii de presa scrisa (Ulmanu); cel care e un trendsetter in cea mai pura definitie a cuvantului (Leo Serban) sau cei care au facut cu adevarat istorie (Cuza si Vlahuta).

Sunt multi cei care si-ar gasi un loc de cinste intr-o asemenea asociere. I-am ales insa pe cei patru Alex (ale caror nume complete sunt, in ordine: Macavei, Galmeanu, Abagiu, Serban) pentru ca stiu ca au in comun cu eroul din istorie mai mult decat numele si varsta. Au descoperit fiecare, prin propriile stradanii, ca soarta le zambeste mai ales celor indrazneti.

Lectia pe care poate sa ne-o predea Oliver Stone cu filmul sau, Alexander, se rezuma intr-o singura propozitie: Indrazneala e calea pentru a face pasii catre …"cel Mare".
×
Subiecte în articol: arte alex