Celebra soprană a înregistrat împreună cu cea mai bună prietenă din liceu, Eugenia Moise, cântecul "Ciobănaş cu 300 de oi", în exclusivitate pentru Radio România. Înregistrarea s-a făcut marţi, 22 iunie, în studiourile radioului după ce, pe ultima sută de metri, a fost obţinută permisiunea din partea EMI Classics, casă de discuri al cărei artist exclusiv este Angela Gheorghiu. Separat de această înregistrare, soprana pregăteşte un album care va conţine exclusiv muzică românească.
"Sunt extrem de impresionată de motivul pentru care mă aflu aici", a spus Angela Gheorghiu, după înregistrare, la discuţia pe care a avut-o cu câţiva ziarişti la sediul Radiodifuziunii. "Mi-am revăzut colegii, prietenii, familia, pe Eugenia Moise, colega mea de liceu, Liceul «George Enescu» pe care ştiţi că l-am făcut. Eram cele două cântăreţe din clasa noastră, promoţia 1980-'84. Eu eram la canto clasic, ea la canto popular. Ea a avut splendida idee să ne aducem aminte de anii noştri de şcoală, şi apoi eu am zis de ce să nu lăsăm noi două o mică mărturie, printr-o înregistrare făcută împreună?... Mie îmi place să fiu provocată, e un lucru la care probabil multă lume din România nu cred că s-a gândit, acela să apeleze la mine. Dar colega mea s-a gândit la mine şi am spus da! Am fost terorizate de emoţie la această înregistrare!", a continuat soprana.
"Noi am fost prietene nedespărţite, siameze aproape", a adăugat Eugenia Moise. "La spectacole mergeam împreună, acasă eram împreună, am fost foarte apropiate şi mă bucur că am reuşit, după ani de zile, să facem o piesă împreună cu orchestra Radiodifuziunii Române... Şi, aşa cum a zis şi Angela, am vrut să lăsăm o mică bijuterie muzicală a anilor noştri de atunci. Am fost foarte impresionată, pentru că Angela e tulburătoare".
Angela spune că a mai cântat o dată "Ciobănaş cu 300 de oi" de mult împreună cu sora ei. "Eram mici. Profesoara noastră comună, Mia Barbu, ne-a sfătuit să cântăm împreună piesa asta. Iar acum câţiva ani am cântat-o la gală la Opera Garnier de la Paris... Astăzi a trebuit, pe ultima sută de metri, să iau şi binecuvântarea casei mele de discuri..." Piesa înregistrată de Angela Gheorghiu cu Eugenia Moise şi cu Orchestra Naţională Radio a fost făcută printr-o exceptare de la regulă din partea casei de discuri EMI Classic, pentru care Angela Gheorghiu este artist exclusiv.
Soprana a declarat că a început, cu toată seriozitatea, să înregistreze muzică românească, încercând cu cei de la EMI tot felul de sonorităţi moderne, curajoase din punctul ei de vedere. "Se ştie că muzica românească, în afara graniţelor noastre, este de cele mai multe ori considerată o muzică curioasă, cu o sonoritate ieşită din comun, pe care de cele mai multe ori muzicienii adevăraţi nu o percep atât de uşor. Şi atunci eu încerc într-un anumit fel să le dovedesc că dacă ei nu au avut până acum cunoştinţă de ea nu e nici vina lor, nici a mea, dar fac tot ce pot, prin toate metodele posibile, pe toate discurile mele, în toate concertele mele să-i fac pe oameni să aprecieze muzica din România care încă nu a fost exportată".
Chiar dacă muzica populară a făcut parte din viaţa Angelei, iar buna ei prietenă Eugenia Moise a făcut-o să iubească şi să fredoneze "aşa, cu modestie" muzica populară, celebra cântăreaţă de operă nu crede că va putea cânta vreodată acest gen. "Ciobănaş cu 300 de oi" nu va apărea, deocamdată, pe nici un suport audio. Însă piesa poate fi considerată o avanpremieră la discul care va conţine numai muzică românească, album la care Angela a început deja să lucreze. Înaintea acestuia însă va apărea un altul, la EMI, desigur, "făcut cu un repertoriu megaclasic. Dar cum în toate recitalurile mele am întotdeauna piese crossover, inclusiv cu muzică românească, pe care le interpretez pe scenă, voi pune câteva în limba română şi pe acest prim disc. Încă nu am decis care vor fi acelea". În ceea ce priveşte anunţatele colaborări muzicale cu Holograf şi Direcţia 5, soprana aşteaptă mai întâi, din partea lor, o creaţie. "Bineînţeles că-mi voi aduce şi eu aportul, aşa cum am făcut şi pentru Ştefan Bănică. În toată lumea cunosc orchestratori care înregistrează în cele mai bune condiţii, nu asta va fi problema, dar în primul rând aştept motivaţia".
Vizita Angelei la Bucureşti se încheie zilele acestea, când va pleca la Londra, unde "am Traviata la Covent Garden, Traviata mea (n.n. - râde), apoi mă duc la Madrid, unde voi cânta în "Simon Boccanegra" (n.n. - alături de Placido Domingo), trebuie să termin acest disc la EMI (n.n. - cel care va conţine şi câteva piese româneşti), mă duc apoi în Japonia, cu Covent Garden, în turneu cu "Traviata", şi apoi voi face, tot la Covent Garden, "Adrianna Lecouvreur", asta până la Crăciun..." Artista recunoaşte că şi-a dorit rolul Adrienne din opera "Adriana Lecouvreur" de Cilea, încă din 1996, dar a amânat să-l joace. "Rolul este interesant, pentru că există pentru mine momente de teatru adevărat, e vorba de un personaj real, Adrienne Lecouvreur a existat, a fost o mare actriţă a vremii ei, un fel a Sarah Bernardt, dar pe vremea lui Moliere. E un rol dificil, iar muzica e divină. Este o operă veristă şi o producţie a Covent Garden, deci mă întorc acasă pentru că, trebuie să recunosc, îmi plac foarte mult şi Londra şi teatrul de acolo. Cred că nu există suflet din acel teatru pe care să nu-l cunosc şi să nu mă cunoască..."