x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Artă în Cuibul liniştit

Artă în Cuibul liniştit

de Carmen Dragan    |    04 Mai 2012   •   21:00
Artă în Cuibul liniştit

La inceputul lunii aprilie s-a lansat proiectul “De la Bucuresti la Balcic'. Mihail Gavril, Florin Birza, Vitalie Butescu, Corneliu Dragan-Tirgoviste si Mihai Potcoava sunt pictorii care ne invita intr-o calatorie in peisajul culorilor Bucurestiului contemporan. “In luna mai, acesti cinci pictori vor incepe un program de pictura in gradina Palatului Reginei Maria de la Balcic, palat numit Tenha Juvah (Cuibul linistit), iar in luna iunie va avea loc vernisajul expozitiei', explica Marius Tita, criticul de arta care ii va insoti pe artisti.

Proiectul Balcic 5+1

Pentru pictorii romani din perioada interbelica, Balcicul a fost un adevarat miraj. Patrascu, Tonitza, Ghiatza, Steriade, Pallady, Ressu, Muntzer, Darascu, Grigorescu, Theodorescu-Sion erau mereu prezenti pe Coasta de Argint. Dupa 1989, din ce in ce mai mult, artistii romani au inceput sa redescopere Balcicul. In urma cu aproape un deceniu, Elite Art Gallery a organizat sejururi la Balcic pentru pictorii romani, urmate de fiecare data de expozitii pe prestigioase simeze din Bucuresti. Programul Balcic 5+1 mobilizeaza cinci pictori cunoscuti, in plina forta de creatie, si un critic de arta, Marius Tita, care isi propun sa se apropie cat mai mult de specificul Balcicului, sa realizeze un Balcic al importantilor artisti comtemporani. Mihail Gavril a fost in primul grup de pictori constituit ad-hoc care a mers la Balcic vreo trei ani, imediat dupa Revolutia din 1989. Este un cunoscut peisagist si calator artistic la Ierusalim si Muntele Athos. Florin Barza este un autor in acril si ulei, dar si in carbune, al unor memorabile cicluri urbane dedicate mai ales Bucurestiului. Artistul Vitalie Butescu este cunoscut pentru Balcicul pe care il realizeaza si pentru expozitiile dedicate acestui subiect, dar si pentru faptul ca a realizat, impreuna cu Marius Tita, primul si, deocamdata, singurul album de autor, al unui singur pictor, dedicat integral Balcicului. Corneliu Dragan-Targoviste este cunoscut ca un maestru al peisajului urban, iar Mihai Potcoava este portretist de exceptie, dar si autor de peisaje in culori calde, in care nu ezita sa introduca siluete umane.

“Prin acest proiect vom descoperi un altfel de Balcic, in care putinele urme ramase din vremea interbelicului romanesc sunt pretuite si descoperite. Se propune si o interpretare personala a fiecarui pictor participant, conform conceptiei, optiunilor si parerilor proprii', a concluzionat criticul Marius Tita.

×