x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Artiști contemporani din Timișoara și Cluj expun la Accademia di Romania in Roma și la Fondazione Pastificio Cerere

Artiști contemporani din Timișoara și Cluj expun la Accademia di Romania in Roma și la Fondazione Pastificio Cerere

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Noi 2023   •   08:00
Artiști contemporani din Timișoara și Cluj expun la Accademia di Romania in Roma și la Fondazione Pastificio Cerere

În luna noiembrie debutează, în capitala Italiei, două proiecte de arte vizuale susținute de Accademia di Romania in Roma, ce promovează cele mai noi tendințe ale artei contemporane românești. În perioada 14 noiembrie – 4 decembrie 2023, expoziția de grup Emergențe prezintă, la Galeria de artă a Accademia di Romania in Roma, universul creativ al noii generații de artiști timișoreni. Expoziția Perspectiva Cluj. Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes, deschisă la sediul Fondazione Pastificio Cerere în perioada 16 noiembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, redă mai multe viziuni posibile ale orașului Cluj-Napoca, semnate de artiști, designeri și arhitecți activi pe scena culturală clujeană.

Expoziția Emergențe | 14 noiembrie – 4 decembrie 2023 | Galeria de artă a Accademia di Romania in Roma

 

În anul în care Timișoara poartă titlul de Capitală Europeană a Culturii, Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design și Rectoratul Universității de Vest din Timișoara, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, prezintă creațiile a 14 artiști timișoreni în expoziția colectivă Emergențe, ce poate fi vizitată în perioada 14 noiembrie – 4 decembrie 2023 la Galeria de artă a Accademia di Romania in Roma.

 

Artiștii expozanți sunt doctoranzi ai Facultății de Arte și Design de la Universitatea de Vest din Timișoara, expoziția de la Roma marcând astfel împlinirea a 20 de ani de la înființarea Școlii doctorale de Arte. De la pictură la gravură, grafică, sculptură, obiect și ilustrație, lucrările expoziției colective Emergențe, curatoriate de Andreea Lazea, oferă o perspectivă in nuce asupra modului în care cercetările artistice actuale se cristalizează în lucrări extrem de variate ca medii, tehnici și metode de lucru. Publicul este invitat, astfel, să descopere tendințe relevante ale artei contemporane românești prin lucrările artiștilor: Raluca Anghel (pictură), Ovidiu Batista (gravură), Mirela Cerbu (pictură, obiect), Sânziana Gheorghe (pictură), Uliana Gujuman (pictură), Ciprian Hord (fotografie), Emanuela Andreea Hrițcu (sculptură), Bogdan Matei (grafică), Andrei Răzvan Neciu (grafică, obiect), Andrei Pituț (sculptură), Alexandra Satmari (sculptură), Mihai Toth (obiect), Mădălina Trofin (obiect) și Bianca Tulea (grafică-ilustrație).

 

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 14 noiembrie 2023, la ora 18.00, în Galeria de artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti, 110). Expoziția poate fi vizitată până pe 4 decembrie, de marți până vineri, între orele 15.00-18.00, și sâmbăta, între orele 10.00-12.00 și 15.00-18.00. Intrarea este liberă.

 

Expoziția Perspectiva Cluj. Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes |16 noiembrie 2023 - 27 ianuarie 2024 | Fondazione Pastificio Cerere

 

Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Fondazione Pastificio Cerere și Centrul de Interes din Cluj-Napoca, susține participarea celor nouă artiști invitați în cadrul expoziției Perspectiva Cluj. Traiectorii dinamice de la Centrul de Interes, ce va avea loc în perioada 16 noiembrie 2023 – 27 ianuarie 2024, la sediul Fundației Pastificio Cerere din Roma.

 

Expoziția este curatoriată de Gaia Bobò, critic de artă, și Marcello Smarrelli, directorul artistic al Fundației Pastificio Cerere. Itinerariul expozițional prezintă o selecție de lucrări create de designerul Radu Abraham & sculptorul Ovidiu Leuce, pictorii Delia Avram, Sasha Bandi, Mathias Bar, Andrei Budescu, arhitectul peisagist Ana Horhat & graficianul Vlad Sulea și pictorul Florin Ștefan. O parte din lucrările expuse au fost produse special pentru spațiile fundației din Roma.

 

Expoziția este rezultatul cercetărilor desfășurate de cei doi curatori în cadrul rezidenței desfășurate la Cluj-Napoca în iulie 2023. Caracterizat printr-o abordare interdisciplinară, proiectul urmărește refacerea diferitelor viziuni posibile asupra orașului Cluj-Napoca și a producției sale artistice variate. Perspectiva Cluj conturează un parcurs intergenerațional, concentrat îndeosebi pe pictură, prin alăturarea dintre lucrările Deliei Avram (1980), ale lui Mathias Bar (1997), Sasha Bandi (1989) și Florin Ștefan (1968). De asemenea, proiectul evidențiază o colaborare între artişti, arhitecţi peisagişti şi designeri implicaţi în diferite moduri în definirea proiectelor şi perspectivelor viitoare. Este cazul colaborării dintre sculptorul Ovidiu Leuce (1981) și designerul Radu Abraham (1989), precum și al colaborării dintre arhitectul peisagist Ana Horhat (1980) și graficianul Vlad Sulea (1980).

 

O colaborare între Fondazione Pastificio Cerere din Roma și Centrul de Interes din Cluj-Napoca, proiectul este un prim pas într-un proces de promovare și schimb de experiențe între scenele artistice din orașele Roma și Cluj-Napoca.

 

Vernisajul expoziției este programat miercuri, 15 noiembrie, între orele 18.30 și 21.00, la Silos e Spazio Molini, Fondazione Pastificio Cerere din Via degli Ausoni 7, Roma. Expoziția poate fi vizitată în perioada 16 noiembrie 2023 - 27 ianuarie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 15.00-19.00.

 

 

×