x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Ian 2021   •   13:12
Artistul underground și nonconformist Mark Verlan le face un cadou românilor de Anul Nou

Artistul underground și nonconformist Mark Verlan, locuitor al Chișinăului de etnie rusă, care-a fost expus în 2019 la București de către Asociația pentru cultură și arte Arbor la Galeria Posibilă (alături de un alt artist neconvențional, Ghenadie Popescu), se întoarce în atenția iubitorilor de artă români prin expoziția sa în „realitate virtuală“ care poate fi văzută începând de astăzi pe platforma TheOpen-Art.com, dedicată acestui tip de expoziții. Expoziția VR cuprinde 27 de lucrări ale artistului și este un cadou de Revelion pentru iubitorii de artă și toți cei care au urmărit activitatea Asociației Arbor, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda, în 2020, fiind astfel alături de arta adevărată, într-o vreme mai neprielnică decât oricând pentru manifestări artistice.

 

Expoziţia lui Mark Verlan a fost încărcată de Augmented Space Agency, la adresa https://www.theopen-art.com/exhibition/ , în singura galerie virtuală din România și Republica Moldova (expozițiile VR sunt accesibile de pe calculatoare și ochelari VR Oculus Quest). Accesibilă cu ochelari VR sau de pe un simplu laptop, galeria virtuală oferă senzația unei „plimbări“ în voie prin sălile unei galerii sau a unui muzeu, existând chiar și posibilitatea apropierii și a „atingerii“ lucrărilor expuse.

 

Mark Verlan, autosupranumit (ca nume de artist) „Fiul ploii“, este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău, care reflectă schimbările și realitățile post-sovietice într-o manieră ludică și sarcastică.

 

MARK VERLAN. Fiul ploii

 

Mark Verlan (n. 1963) este cel mai strălucit și celebru artist nonconformist de la Chișinău. Opera de artă a lui Verlan reprezintă un amestec aproape paradoxal de conceptualism, performance, postmodernism, artă naivă și suprarealism. Verlan creează povești colorate, în mai multe straturi, provocând privitorul să se arunce fără să se uite în spate în realitatea fanteziilor sale. Verlan trăiește în propria imaginație, vise și speranțe. De fapt, operele sale ironice dezvăluie subtextul social general al Republicii Moldova, făcând ca personajele sale să se afle într-o mișcare constantă și care interacționează ușor cu publicul. Mark Verlan este un artist care iubește să experimenteze. Transformă orice obiect găsit, cum ar fi o pereche de ghete vechi sau o scoarță de copac, în obiecte de artă, pline de estetică, dar și de semnificații iraționale.

 

În 2003, Mark Verlan a participat în expoziția „Blut und Honig“, de la The Essl Collection (Viena), îngrijită de cunoscutul curator Herald Szeemann iar, în 2011, a reprezentat Republica Moldova la Bienala de la Veneția. A expus în nenumărate expoziții în Austria, Germania, Italia, Moldova, Olanda, România, Suedia și SUA. În 2019 și 2020 a expus la București, Galeria Posibilă, și la Iași, Galeria Artep.

 

(text de Natalia Șmurgun, curatorul expoziției)

 

Scurtă prezentare a activității Asociației Arbor

 

Asociația Arbor încheie anul 2020 cu 7 expoziții în VR pe prima platformă de expoziții în „realitate virtuală“, proiect născut în pandemie și cofinanțat de asociație (resurse proprii 50%) și Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova (50%).

 

Asociația condusă de Victoria Nagy Vajda a deschis propriul spațiu expozițional în iulie 2020, Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București), în care a prezentat publicului 5 expoziții inedite, precum și o expoziție deschisă la Palatul Suțu. Cea mai de succes manifestare expozițională a Asociației Arbor de până acum este expoziția-fenomen „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina (10 septembrie – 11 octombrie 2020), curator Doinel Tronaru, care a înscris un reper în abordarea în cheie feministă a operelor de artă.

 

Cel mai important proiect al anului 2020 pentru Arbor este proiectul cultural „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere“, cofinanțat de Arbor, AFCN și Primăria București prin Expo Arte, la care s-a muncit timp de 10 luni și a inclus primele expoziții personale ale artistei în România la Arbor.art.room și Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, realizarea în realitate virtuală a 2 expoziții, precum și reconstrucția în VR a atelierului artistei, realizarea unei producții video despre viața și creația VRC, editarea unui catalog-album expozițional, inventarierea atelierului artistei de la Chișinău și digitalizarea patrimoniului păstrat în colecția familiei, restaurarea a 3 lucrări de artă și expunerea lor pentru prima dată în public, construcția site-ului www.valentinarusuciobanu.com, care aduce mai aproape de public opera VRC.

 

În timpul stării de urgență, Arbor a sprijinit teatrul independent Unteatru, sponsorizând difuzarea gratuită online a două piese de teatru pentru public: „Moscova Petușki” și „Hamlet”, iar la Chișinău a organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei un concurs cu premii pentru copiii pasionați de istorie universală. În vară, Asociația pentru cultură și arte Arbor a susținut participarea a 19 elevi ai școlilor de artă din Republica Moldova la concursul de arte plastice Ionel Perlea din București. În cadrul concursului, copiii sprijiniți de Arbor au luat Premiul I (indivizibil), un Premiu III și 4 mențiuni.

 

În anul 2021, Arbor dorește să-și dedice forțele aniversării celor 90 de ani de la nașterea sculptorului Vasile Gorduz, născut în 1931 în Basarabia, personalitate de prim rang a culturii naționale!

 

 

×
Subiecte în articol: Mark Verlan