x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ateliere "tatting" – arta dantelei cu suveică, la Sinaia, Buşteni şi Braşov

Ateliere "tatting" – arta dantelei cu suveică, la Sinaia, Buşteni şi Braşov

21 Aug 2012   •   16:06

Muzeul National Peles, Ambasada Japoniei si Asociatia de colaborare pentru Arta si Mestesuguri Japonia – Romania organizeaza cinci workshop-uri sustinute de Yusai Shokoin in cadrul proiectului "Tatting – arta dantelei cu suveica". Acestea vor avea loc in perioada 4-7 septembrie la Sinaia, Busteni si Brasov, cu prilejul marcarii a 110 ani de colaborare romano-japoneza, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa.

Aceste ateliere se adreseaza deopotriva tinerilor si varstnicilor care doresc sa descifreze si sa-si insuseasca arta realizarii unor elemente de dantelarie manuala folosind suveica cu ata sau matase.

Prima editie a proiectului a avut loc in septembrie anul trecut si au participat 150 de persoane din Sinaia, Busteni si Comarnic - elevi si adulti care au apreciat initiativa Muzeului si a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativa a petrecerii timpului liber practicand o indeletnicire atat de draga Reginei Elisabeta.

"Tatting" - o dantela lucrata manual numai din inele, picouri si noduri, cu ajutorul suveicii - este considerata cea mai reprezentativa expresie a artei textile, datorita delicatetei modelelor redate.

Indeletnicire practicta mai demult de domnite si regine, tehnica realizarii dantelei manuale cu suveica a fost adusa in Romania din Flandra si este cunoscuta ca "dantela frivolité". E un mestesug pe cat de rafinat, pe atat de migalos.

Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a Romaniei, in care a excelat la varsta maturitatii, a fost realizarea dantelei cu suveica. Impreuna cu prietena sa Katharin Hoare, care facea parte din inalta societate engleza, ea a contribuit la popularizarea acestei practici publicand cartea "The Art of Tatting", editata la Londra, in anul 1910.

Coperta cartii reproduce cea mai importanta lucrare a Reginei Elisabeta care i-a asigurat recunoasterea internationala a talentului sau in acest domeniu, "Scutecul de botez al principelui Carol" (viitorul rege Carol al II-lea, nascut in 1893), care a obtinut Medalia de aur la Expozitia Mondiala de la Paris din anul 1900.
Ateleierele vor fi sustinute la Castelul Peles, Centrul de plasament Sinaia, Centrul Cultural "Carmen Sylva" - Sinaia, Centrul Cultural "Aurel Stroe" (Busteni), Muzeul "Casa Muresenilor" - Brasov.

Participarea la ateliere este gratuita, pe baza inscrierii nominale, la adresa Muzeului National Peles: contact@peles.ro si la sediile partenerilor proiectului. Ultima zi de inscriere: luni, 3 septembrie.

×