În premieră în România, cinefilii au putut viziona, sâmbătă seara, pe Autostrada Transilvania, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în sistem Drive-In, celebrul film "JCVD". Filmul este o co-producţie Belgia-Franţa-Luxemburg, în regia lui Mabrouk El Mechri, cu Jean-Claude Van Damme în rolul principal.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a programat proiecţia filmului, care s-a bucurat de un succes deosebit la mari festivaluri, precum cele de la Cannes, Roma, Toronto şi Rotterdam, pe Autostrada Transilvania, iar clujenii au urmărit filmul din maşinile personale reuşind, totodată, să constate şi calitatea celor 30 de kilometri de pe tronsonul deja finalizat al autostrăzii. Autostrada, important proiect de infrastructură din Europa, este realizat de compania americană Bechtel International şi va avea o lungime de 415 kilometri, cu patru benzi, realizînd o modernă legătură între oraşele Braşov, Făgăraş, Sighişoara, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Zalău şi Oradea.
Actorul belgian Jean-Claude Van Damme, expert în arte marţiale, joacă excelent în "JCVD" rolul unui personaj aflat într-o situaţie limită: nu mai are celebritatea câştigată cu ani în urmă, nici bani, este dependent de droguri şi, pe deasupra, un tată care nu a strălucit prin spiritul patern. TIFF a început, vineri seara, la cinematograful Republica din Cluj-Napoca, cu "Amintiri din epoca de aur", realizat după un scenariu scris de reputatul regizor Cristian Mungiu - premiul Palme d"Or la Cannes, în 2008, pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" -, care semnează şi regia, alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu.
"Amintiri din Epoca de Aur" a stârnit ropotele de aplauze ale sălii arhipline de la Cluj-Napoca. Alcătuit din şase scurt metraje, însumând 155 de minute, filmul prezintă "legendele" urbane din perioada comunismului, începând cu "legenda vizitei oficiale" şi continuând cu cele ale "fotografiei de pe prima pagină", "şoferului de găini", "poliţistului lacom" şi "vânzătorilor de aer". Filmul a fost proiectat în acest an pentru prima oară la Cannes, fiind bine cotat de criticii de film. Agenţia France-Presse (AFP) a apreciat filmul regizat de Cristian Mungiu, iar publicaţia Screen Daily a consemnat că filmul "oferă o nouă incursiune în lumea noului val al cinematografiei româneşti, prezentând episoade amuzante din viaţa cotidiană sub dictatură", dar a apreciat că pelicula nu va avea succes pe marile ecrane din Occident. arată Agerpres, Şi regizorul Cristian Mungiu consideră că filmul din debutul TIFF nu este o peliculă pentru festival, ci mai mult pentru public. Drepturile de distribuţie pentru Statele Unite au fost cumpărate de IFC Films înainte de premiera oficială a peliculei, în secţiunea "Un Certain Regard" de la Cannes.
"Amintiri din Epoca de Aur" poate fi văzut la TIFF şi pe 5 iunie.
Sâmbătă, arată Agerpres, proiecţia filmului "Il Divo" (Premiul Juriului la Cannes 2008) în regia lui Paolo Sorentino şi dedicat vieţii lui Giulio Andreotti, fost premier al Italiei, dar şi senator pe viaţă, a fost urmată de dezbaterea "Cinema şi Politică" la Clubul Fashion, la care au participat primarul Clujului, Sorin Apostu, viceprimarul Laszlo Attila, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, analiştii Emil Hurezeanu şi Cristian Tudor Popescu, precum şi Liviu Mihaiu, Tudor Chirilă, Adelin Petrişor, Alex Leo Şerban şi Vasile Dâncu. Dezbaterea a avut în centrul discuţiilor modul în care este percepută politica din Italia, aşa cum este prezentată în "Il Divo". Andreotti a condus şapte guverne, între 1972 şi 1992. Fostul premier italian a fost condamnat, în 2002, la vârsta de 83 de ani, la 24 de ani de închisoare, pentru complicitate la uciderea unui ziarist, Carmine Pecorelli, în 1979. Pecorelli se pregătea să publice un document compromiţător pentru premier.
Asasinul sau asasinii nu au fost niciodată identificaţi. Fostul premier a fost acuzat şi de complicitate cu mafia, într-un alt proces. "Filmul mi-a strânit un interes aparte, legat de perioada respectivă. Italia este mult înaintea noastră din punctul de vedere al politicii. Este greu să faci un astfel de film, despre politică, mai ales că sunt multe posturi de televiziune care comentează tot ceea ce mişcă pe scena politică din ţară. Acea clasa politică, prezentată în filmul "Il Divo", s-a dus", a spus primarul Sorin Apostu.
Actorii Claudia Cardinale şi Florin Piersic sunt invitaţii de onoare ai TIFF, ei fiind omagiaţi prin acordarea Premiului pentru întreaga cariera oferit unei personalităţi din cinematografia europeană. Decernarea distincţiilor va avea loc în cadrul Galei de închidere a TIFF, pe 6 iunie, cei doi monştri sacri urmând să fie protagoniştii unui moment cu totul special pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.
Marelui regizor Dan Piţa îi va fi decernat la TIFF "Premiul pentru întreaga carieră", în cadrul Galei de închidere a festivalului, din 6 iunie, iar actorul Mircea Albulescu va primi, pe 5 iunie, "Premiul de excelenţă". La festival va fi proiectat, în onoarea sa, un film din 1982 al regizorului Dinu Tănase, "La capătul liniei". Pentru marea competiţie a TIF s-au înscris 210 filme străine de scurt-metraj şi 52 de filme româneşti. Un număr de 12 filme de lung metraj se vor afla în competiţie pentru câştigarea Trofeului Transilvania. Selecţia, realizată de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, cuprinde titluri din ţări precum Turcia, Germania, Brazilia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan şi din România.
Dacă la ediţia din 2008, România a lipsit din concurs, în acest an, ţara noastră va intra în cursa pentru marele premiu cu filmul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu, care a obţinut premiul secţiunii "Un certain regard", la Cannes, în acest an.
O noutate absolută pentru ediţia din acest an a festivalului o reprezintă proiectarea a câte unui scurtmetraj din competiţia secţiunii Shadows Short, înaintea unui lung metraj din competiţia TIFF. Secţiunea Shadows Short este alcătuită din 12 scurtmetraje alese de directorul festivalului "Anim"est", Mihai Mitrică.
Pe lângă Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone, la TIFF 2009 sunt puse în joc Premiul de regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, Premiul pentru cea mai bună interpretare, oferit de Vitrina Advertising, Premiul pentru imagine, oferit de Kodak Cinelabs, şi Premiul Publicului, oferit de Mastercard.
Citește pe Antena3.ro