x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Banii si instrumentul (de cultura)

Banii si instrumentul (de cultura)

05 Mai 2005   •   00:00

Miercuri seara, in Club Prometheus, cultura a devenit subiect incins de dezbateri, la nivel inalt. Insasi "fruntea" tarii a pecetluit demersurile cu "sigiliul" prezidential.



  • de MIRUNA MIHALCEA

  • "Cum ne promovam cultura in strainatate?". Intalnire bianuala, organizata cu sprijinul Fundatiei Anonimul. Pardalnicul subiect de pe lista de prioritati nationale, care nu da pace nici poporului roman, nici UE, i-a adus laolalta pe Traian Basescu, Mona Musca si H.R. Patapievici, reuniti cu onor la dezbateri.

    LA MULTI ANI, MONA MUSCA! "Multumesc, desi am deja suficienti"… Putem sa ne imaginam, fara macar vreo urma de rea-credinta, cum s-ar traduce in contextul dat raspunsul Monei Musca: "Stimate, ani am. Bani n-am. Asta e problema. Ministeru-i rupt in fund, ICR-ul asemenea. Avem deci doua institutii culturale. Si o cultura. Ce facem cu ele?". Altfel, crede cineva c-ar fi venit doamna-n Prometheus, chiar de ziua domniei sale, in loc sa savureze un pahar cu sampanie cu prietenii? Din pacate insa, cultura arde si ne arde pe toti. Nu la buzunare, cum ne-am obisnuit. Ne arde fix la integrare. Si, vorba inaintasilor, "la prezervarea patrimoniului national si la asigurarea continuitatii poporului roman". Doamne-ajuta!

    BANI CONTRA INSTRUMENT. Desigur ca demonstratia interpretarii se sustine si prin interventiile directe ale doamnei ministru tintite catre presedintele Basescu: "Daca vrem sa facem export si import cultural de buna calitate, n-avem cu ce. Suntem cu buzunarele goale". "Intai sa avem instrumentul, apoi va asigur c-o sa fie si bani!", zice el. Instrumentul, desigur, pentru cine si-a-nchipuit ca presedintele a ucis brutal limbajul decent, inseamna proiectul. Proiectul pentru o noua lege si cel de strategie culturala. In replica, nici doamna Musca nu s-a situat departe de adevar: "Stiti cate instrumente avem si nu functioneaza?!"

    "ANAPOD-ISME". Nemultumirea ministrului culturii: "Ministerul a primit un program ce prevedea finantarea unei parade de moda a lui Botezatu. Ca act cultural. Ma depaseste. Alta aberatie e ca in Romania politica culturala e trasata de ambasadori." Dorinta non-literara a presedintelui: "Banii trebuie gestionati cu cap. N-o sa-mi publicati mie memoriile de cand eram marinar! Sa se renunte la mofturi si fandoseli".

    ×
    Subiecte în articol: culture club