x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ben Stiller, un newyorkez inofensiv

Ben Stiller, un newyorkez inofensiv

de Roxana Ioana Ancuta    |    28 Apr 2009   •   00:00
Ben Stiller, un newyorkez inofensiv

Actorul Ben Stiller, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional. Un interviu pus la dispoziţie prin amabilitatea Dream Works Animation. La 5 mai se lansează şi în România, pe DVD, filmul de animaţie "Madagascar: Escape 2 Africa", în care Ben Stiller dă vocea leului Alex, un personaj amuzant ca şi el.



Ben, având în vedere faptul că "joci" rolul leului Alex din animaţia Madagascar 2, ne poţi spune... ce ţi se pare mai înfricoşător? Un animal de pradă din ţinuturile africane sau un newyorkez?

Ben Stiller: Ei bine, eu sunt un newyorkez şi nu cred că am speriat pe nimeni până acum (râde). Şi mai cred că în New York este ca oriunde în altă parte a lumii ăsteia. Aici poţi găsi atât oameni înfricoşători, duri, cât şi paşnici, amabili. În ceea ce priveşte lumea pe care-o întâlnim în seria Madagascar, ea face aluzie, oarecum, la imaginea New Yorkului, dar într-un mod amuzant, în orice caz. Mie, cel puţin, îmi place New York. Şi chiar foarte mult.

Dacă tot vorbim despre noul rol din Madagascar 2, cum te-ai împăcat cu leul Alex, personajul căruia i-ai dat viaţă?


Totul a mers de minune, dacă e să exprim o părere generală despre cum au decurs filmările. Şi a fost distracţie din plin. Cred că succesul pe care-l înregistrează Madagascar nu se datorează doar personajelor, cât, în egală măsură, poveştii în sine şi a mesajelor care se transmit. La bază, ideea este că, deşi toţi suntem diferiţi în felul nostru, ne şi asemănăm în acelaşi timp. Fie că e vorba despre un om sau despre un leu.

ARTIST DE CIRC

Tu ţi-ai ales animalul-personaj pe care să-l joci?


Nu, el mi-a fost dat, dar dacă ar fi fost să-l aleg eu, tot leul Alex aş fi vrut să fiu. Ne asemănăm într-o oarecare măsură. Normal, n-am patru picioare, dar este din New York ca şi mine. Şi el este un fel de artist. Artist de circ. Cred că şi despre mine aţi spune că sunt aşa, diferenţa este însă că eu nu ştiu să fac jonglerii şi nu sunt mim.

Care e, pe scurt, povestea filmului de desen animat Madagascar 2?


Alex, Marty, Melman, Gloria şi gaşca, aflaţi în Madagascar, au pus la cale un plan pentru a zbura înapoi spre New York. Pinguinii repară un avion vechi şi, iată-ne, decolăm spre SUA. Din păcate, nu reuşim să ajungem decât în Africa. Interesantă este întâlnirea dintre personajele crescute la Zoo şi cele care trăiesc în libertate în jungla africană, care dau nas în nas unele cu altele şi creează situaţii foarte amuzante.

Apropo de animale, ai şi tu vreunul acasă?

Da, trei câini - un Labrador alb, un Springer spaniel - pui, şi încă unul care a fost câine de salvare. Toţi sunt minunaţi.

Este adevărat că au avut şi copiii tăi câte un rol mic în Madagascar 2?

Da. Ambii copii - Ella, de 6 ani, şi Quinlin, de 3 ani - şi-au imprimat puţin vocile pe peliculă. Ca timp, vreo 45 de secunde...

Cum te simţi gândindu-te că şi copiii tăi ar putea urma o carieră în film?

Nu i-aş forţa niciodată să facă un lucru pe care nu şi-l doresc. Şi nu înţeleg cum reuşesc să joace cei foarte mici. Trebuie să le placă foarte mult, pentru că altă explicaţie nu găsesc. În ceea ce mă priveşte, am să-mi ţin copiii departe de zona asta actoricească până în momentul în care vor fi suficient de mari ca să aibă experienţă de viaţă. Însă doar pentru distracţie - piese de teatru la şcoală, spre exemplu - asta nu va fi nici o problemă. Viitorul copiilor este şi alegerea părinţilor. Crescând în acest mediu, ştiu exact tot ce se petrece, ce înseamnă să ai o viaţă de actor şi nu aş vrea să-i ştiu şi pe ei sub presiunea audiţiilor, stresaţi de faptul că ar putea fi respinşi uneori. Ar fi bine dacă vor fi feriţi când sunt mici de astfel de experienţe.

Cum povesteai mai devreme, referindu-te la Madagascar 2 şi prietenia dintre animalele grădinii zoologice şi cele care trăiesc în libertate, ce-ai putea spune despre tine? Cum te împaci cu natura? Te simţi în largul tău în sălbăticie?

Nu (râde). Şi niciodată nu a trebuit să mă descurc într-o junglă. N-am fost pus în situaţia asta încă, dar nici nu cred că mi-ar fi prea bine. Am urmărit acel reality-show, Supravieţuitorul, am fost atent la câteva sfaturi, dar în realitate, dacă s-ar întâmpla să fiu captiv în sălbăticie, nu prea cred că m-aş descurca.

O dată cu filmul "Tropic Thunder", te-ai lansat şi ca regizor. Mai ai în plan şi alte filme?

Cu siguranţă. Chiar lucrez la ceva în momentul de faţă, însă acum sunt doar în faza de tatonări, de documentare...

Cred că eşti cea mai ocupată persoană de la Hollywood. În ultimele 12 luni ai fost prins cu Tropic Thunder, ai lucrat pentru Madagascar 2, acum Night at the Museum 2...

Adevărul este că am avut foarte mult de lucru. De Tropic Thunder m-am ocupat 18 luni, pentru Madagascar 2 am tot lucrat cu toţii aproape trei ani... Acum cred că e timpul să-mi iau şi eu o vacanţă.

Cum te împarţi între familie şi carieră?

Este greu, dar încerc, pe cât posibil, să menţin un echilibru între amândouă. Pentru Night at the Museum 2 am filmat în Vancouver, aşa că mi-am luat familia cu mine. Şi a fost fantastic, pentru că nu i-am avut departe de mine. Câteodată, noi, artiştii, parcă ducem o viaţă de nomazi, cum s-ar spune. Lucrând pentru Madagascar 2 a fost diferit, pentru că nu a fost nevoie decât să merg să imprim în studio de câte ori am fost chemat. Dar procesul ăsta a durat, după cum am spus, ceva ani.

Eşti un apărător al mediului înconjurător? Ce maşină conduci?

Un Humvee (râde). Nu, nu. Glumesc, evident. Avem câteva maşini-hibrid, dar şi una normală. Şi nu ştiu dacă lucrul ăsta ne aduce un plus în ceea ce priveşte "zona verde", dar eu unul încerc să fiu atent la problemele legate de mediu, despre care se vorbeşte tot mai des în zilele noastre şi se iau din ce în ce mai multe măsuri pentru protejarea lui.

Madagascar 3, în 2012 Ben Stiller este unul dintre cele mai bine plătite staruri de la Hollywood. În vârstă de 44 de ani, Stiller este căsătorit cu actriţa Christine Taylor şi au împreună doi copii - Ella Olivia (6 ani) şi Quinlin Dempsey (3 ani).

×
Subiecte în articol: arte cred madagascar