x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bilant la Bookfest - Editurile au vandut mai mult, nemultumirile continua

Bilant la Bookfest - Editurile au vandut mai mult, nemultumirile continua

de Sebastian S. Eduard    |    20 Iun 2006   •   00:00
Bilant la Bookfest - Editurile au vandut mai mult, nemultumirile continua

Salonul Bookfest pare a avea un bilant pozitiv, in ciuda nemultumirilor unor edituri cu privire la organizare.

Editia 2006 a avut 70.000 de vizitatori, cam cati au fost si anul trecut la Bookarest. Circa 93% dintre ei au venit pentru a-si crea o imagine a pietei romanesti de carte, in timp ce 74% au fost atrasi de reduceri. In fine, 89% au cumparat carti. Fata de anul trecut, 50% dintre expozanti au incasat mai mult, in cazul unora chiar triplu, iar 29% dintre ei au inregistrat scaderi.

VANZARI. Curtea Veche Publishing, de exemplu, recunoaste ca a vandut sambata, in cea mai buna zi a targului, cat a vandut in tot targul de acum un an. "S-a vandut bine toata colectia byblos, dovada ca o carte frumoasa atrage si se vinde", ne-a declarat Irene Arsene, directorul editurii. "S-a creat un spatiu de consum cultural, un spatiu care nu exista pana acum, si acest lucru a dus la un raspuns instantaneu al publicului", spune tot dna Arsene.

Editura All a vandut si ea aproximativ dublu. Printre cele mai vanate titluri s-au aflat "Tiranul" (Valerio Massimo Manfredi) si "Oxford. Dictionar de medicina". "Cartea gesturilor" (Peter Collett) este cel mai bine vandut titlu al Editurii Trei, editura care afirma ca a vandut dublu fata de anul trecut si cu 80% peste Gaudeamus. La Paralela 45 s-a vandut foarte bine "Beat crita" (Rex Pickett) si "Lexiconul erorilor biblice".

X3. Seria Jerome K. Jerome (sau primele doua carti din trilogia Cronicile Wardstone) face parte dintre cele mai ravnite titluri la Corint. Humanitas a anuntat ca a vandut de trei ori mai mult decat la Bookarest si dublu fata de targul din toamna. Cele doua carti ale lui Traian Ungureanu, Radu Paraschivescu si "Ghidul nesimtitului" sau Gabriel Liiceanu - "Despre minciuna" fac parte dintre alegerile celor care au preferat aceasta editura. Grupul editorial Rao a anuntat ca a vandut cu 20% mai mult decat la ultimul targ, Gaudeamus. Peste 4.000 de persoane au preferat sa nu participe la tombola organizatorilor si si-au folosit biletul de intrare, in valoare de 40.000 de lei, pentru a face o reducere suplimentara cartilor achizitionate de la Rao. Biografia lui Andrei Serban sau romanul "Trainspotting" al lui Irvine Welsh a facut vanzari importante la Polirom. Pe aceeasi lista se mai afla "Conjuratia imbecililor" si "Kafka pe malul marii".

GABRIEL LIICEANU NU MAI CANDIDEAZA
Desi in privinta vanzarilor editorii se declara in mare parte satisfacuti, reprezentantii editurilor mari, membre sau nu AER, sunt nemultumiti de felul in care s-a confundat imaginea lui Gabriel Liiceanu, presedinte AER, cu cea a Editurii Humanitas, pe care acesta o conduce.

Ei spun ca, in acest context, vizibilitatea unei singure edituri a fost evidenta, in detrimentul celorlalte. Presedinte al AER din 1999, Gabriel Liiceanu a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu va mai candida la un nou mandat la adunarea generala care se va desfasura peste o saptamana. Domnia sa s-a declarat "obosit" de certurile existente si a spus ca, daca n-ar fi existat adunarea, oricum ar fi demisionat.

×
Subiecte în articol: arte văndut