x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bogăţiile recuperate ale dacilor, expuse în premieră

Bogăţiile recuperate ale dacilor, expuse în premieră

de Carmen Anghel    |    12 Aug 2013   •   16:12
Bogăţiile recuperate ale dacilor, expuse în premieră

Noile piese adăugate Tezaurului Istoric al României în lunile iunie şi iulie 2013 vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Cele 49 monede din argint (drahme) dacice de tip Koson, recuperate din Statele Unite ale Americii în luna iunie 2013, împreună cu lotul de cinci monede dacice din aur şi a 14 podoabe dacice din argint, părţi ale unor tezaure mai mari, recuperate din Germania în luna iulie a.c. vor putea fi admirate în micro-expoziţia care se va deschide la 14 august.

“Cele 49 monede din argint (drahme) dacice de tip Koson fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – KOSON. Acestea au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 Î.H. Dintre cele 49 de piese recuperate, 30 aparţin tipului monetar , care reia reprezentările şi legendele de pe staterii de aur ai suveranului Koson, unul dintre urmaşii lui Burebista. Celelalte 19 drahme de argint aparţin tipului monetar cu legenda KOSON DROYEIS, scrisă cu caractere greceşti, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I.”, informează MNIR.

Cele 14 podoabe dacice din argint, (probabil din secolul I înainte de Hristos-primul secol după Hristos), conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, brăţări cu capetele răsucite, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite.

Aceste artefacte dacice, foarte rare, fuseseră furate din zona Sarmizegetusei Regia, apoi au fost scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA, s emai arată în comunicatul MNIR. Expoziţia va putea fi vizitată până la 14 noiembrie.

×