x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Brigada de Asalt

Brigada de Asalt

16 Mai 2005   •   00:00

Brigada de Asalt nu este numai o trupa de rock cu un nume ciudat, mesajul ei merge mult mai departe. Nicolae Calota (voce), Tudor Ionescu (bass) si Andrei Velicu (tobe) sunt si membrii organizatiei nationaliste "Noua Dreapta".



  • de RALUCA GRINTESCU

  • LEGIONARI. Trupa este formata din membrii organizatiei "Noua Dreapta", basistul formatiei, Tudor Ionescu (foto stanga), este presedinte
    In primavara anului trecut, mai multi bucuresteni au infiintat trupa "Brigada de Asalt", prima formatie de rock nationalist din Romania. De atunci au tinut mai multe concerte live in cluburile bucurestene si in tara. Canta despre vechii legionari, despre Capitanul, despre partidele care "se bat pentru ciolan" si despre Uniunea care vrea "sa distruga Natiunea". Recent au lansat si un album cu piese propagandistice.

    Albumul de debut, intitulat "O Romanie Nationalista", a fost lansat la 27 martie, marcand astfel implinirea a 87 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Acest demo CD este un veritabil apel la lupta, la recucerirea si unificarea spirituala si teritoriala a spatiului romanesc. "Am fost primiti bine peste tot. Albumul de debut este mai mult un demo, contine doar cinci piese. Pentru noi muzica este un instrument de propaganda, vrem sa ne facem cunoscute opiniile in aceasta tara. Nu avem pretentia ca suntem artisti, nici nu ne intereseaza asta, nu compunem noi melodiile, cele mai multe sunt preluate de la alte trupe nationaliste din Germania si Anglia", spune Nicolae Calota, chitarist in trupa.

    "APELUL MORTILOR". Gruparea "Noua Dreapta" a initiat un proiect care a avut ca finalitate inregistrarea albumului "Prezent!". Materialul discografic contine 20 de cantece nationaliste, de la "neoclasic" pana la "apocalyptic folk", provenind din diferite tari europene. Coperta ii prezinta pe cei 14 legionari romani, in frunte cu Corneliu Zelea Codreanu, executati in anul 1938, din ordinul Regelui Carol al II-lea. "Traiasca Capitanul si Garda!" este piesa "marturie" a acestei compilatii, deoarece reproduce o inregistrare in care un sef legionar face "apelul mortilor". In traditia legionarilor, acest salut era o trecere in revista a acelor legionari care cazusera pentru o cauza comuna. Fiecare dintre "mortii" evocati raspunde prin gura unui camarad: Prezent! Ca sa demonstreze notorietatea de care se bucura legionarul Codreanu in strainatate, Tudor a "deconspirat" originea numelui formatiei germane Sagittarius, care canta si ea pe album: "Sagittarius este numele unui proiect muzical al pianistului Cornelius Waldner, pseudonim derivat din echivalentul german al numelui Corneliu Codreanu". "In concertele sale, Waldner canta deseori la pian cantece legionare", a mai precizat Ionescu.

    VERSURI DE PROTEST. Melodic si contestatar, stilul trupei este unul spontan, trupetii propunandu-si sa contribuie la difuzarea mesajului nationalist in randul tineretului, in replica la formatiile de rock artificiale, decadente, fara mesaj, pure produse ale societatii de consum. "Muzica si versurile sunt armele noastre prin care denuntam atotputernicia banului, desacralizarea societatii romanesti, deculturalizarea tinerei generatii, explozia infractionalitatii, mizeria sociala sau coruptia generalizata." "Toti hingherii si codosii/ Joaca sarba tarfei rosii;/ Pune mana pe lopata,/ Sapa-le o groapa lata!" (o preluare dupa un cantec de jale din Rarau, care apare pe albumul "Prezent!"). Daca majoritatea romanilor au capitulat in fata acestor provocari, Brigada de Asalt este hotarata sa duca lupta mai departe.

    PRODUS
    Brigada este un produs "made in Noua Dreapta", basistul ei, Tudor Ionescu, este fondatorul si presedintele acestui ONG infiintat in 1999. Tudor conduce activitatile Noii Drepte de la 19 ani. Organizatia nationalista e cunoscuta pentru opiniile extremiste, in special la adresa tiganilor si a homosexualilor. Majoritatea membrilor sunt tineri fara vlaga, pasionati de trecutul miscarii legionare, care vor doar sa vorbeasca despre conceptul de "om nou" si sa citeze din "Carticica Sefului de Cuib".
    ×
    Subiecte în articol: culture club