Timp de trei zile, scriitorul francez Pascal Bruckner a fost in Romania pentru lansarea cartii sale "Iubirea fata de aproapele" si pentru a fi alaturi de admiratorii sai.
O masina rosie opreste la orele amiezii in fata salii de protocol a Televiziunii Romane. Usor timid, usor anxios, Pascal Bruckner coboara, intra apoi in incapere, secundat de o doamna in negru, pregatita sa-i traduca in franceza. Privirea lui arata surpriza si fascinatie si nu intamplator, deoarece in camera il asteapta numai femei, fie ca sunt jurnaliste, fie angajate ale televiziunii publice. Se lasa un moment de tacere cand ochii se cauta, se cunosc, se acomodeaza. Doamna in negru ii spune ca va fi putin machiat, apoi va putea merge in studioul unde se inregistreaza emisiunea "100% garantat". Scriitorul se supune, cu eleganta, ritualului, apoi din nou tacere. Ma duc spre el, ma prezint, ii cer un autograf, schimbam doua vorbe, dupa care cineva ii propune sa faca o poza de grup cu toate doamnele. Se arata incantat, timp in care studiaza, din nou, ochii femeilor langa care se asaza. ADMIRATIE. Grupul se indreapta spre cladirea unde se va filma emisiunea lui Catalin Stefanescu. Pe culoar il abordez iar. Ma intreaba daca stiu franceza, "da, bineinteles". Vorbim despre Sebastien, personajul lui din "Iubirea fata de aproapele". Imediat il intreb, poate dintr-un usor spirit nationalist, despre Romania. "Sunt a cincea oara in Romania", imi spune. "Deci, puteti avea o reprezentare mai clara a ei." "Pot sa spun ca Romania este mai moderna, mai frumoasa". Nu stiu daca o spune ca toti occidentalii pentru ca a intalnit atatea femei frumoase sau chiar percepe foarte clar schimbarile produse in Romania. CREDINTE. In timpul emisiunii, Bruckner este intrebat despre cartile lui, despre problemele cuplului modern, tema spre care arata o inclinatie desosebita. Printre altele, aflu ca Bruckner a spus "da" Constitutiei Europene si ca e de parere ca francezii, prin refuzul pe care l-au aratat la referendum, i-au dat de fapt un vot negativ lui Chirac. Discutia aluneca pe mai multe planuri. Interesanta mi se pare admiratia scriitorului pentru societatile americana si britanica, ca si critica asupra ideologiei fericirii care tinde sa scindeze societatea occidentala intre "fericiti" si "damnati". Emisiunea se termina si ne aflam din nou pe culoarul pe care am venit. Ma intreaba daca am inteles ceea ce a spus in emisiune si daca mi-a placut. Ii raspund afirmativ. As vrea sa-i spun ca vazandu-l am inteles mai mult din scriitura lui si ca ma intristeaza ca in curand, din cauza mediatizarii excesive risca sa fie revendicat de toti snobii din Romania. Imi intinde mana de la revedere, o mana delicata, usor calda.Citește pe Antena3.ro
OBLIGATIA DE A FI FERICIT
|
Bruckner spune ca "ideologia fericirii" este sustinuta in societatea occidentala prin psihoterapie, psihanaliza si derivatele ei, prin religii - individul trebuie sa fie cu orice pret fericit, la orice ora din zi si din noapte. In ciuda admiratiei sale pentru anglo-saxoni, scriitorul francez Pascal Bruckner ii diferentieaza pe europeni, fie ca sunt din vest fie din est, de americani, prin apetitul lor pentru lectura, muzica, pictura, pentru cultura in general. Pascal Bruckner este un impatimit spectator al filmelor de groaza al caror efect il vede ca o "descarcare" a fricii. Din nefericire, nu are cu cine sa le vizioneze, pentru ca fetita lui are doar 8 ani, iar sotia sa pare ingrozita de o asemenea perspectiva.
|