x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cancer in spatiu curb

Cancer in spatiu curb

de Luiza Moldovan    |    30 Aug 2005   •   00:00
C(RAMPE)
Intr-o discutie indirecta cu Nichita Stanescu (nu, nu practic spiritismul), mi s-a reamintit ceea ce eu, tributara firii mele de om fizic pe cale de putrefactie, uitasem (dar nu de tot). (Desi pare c-o iau razna, asa ceva n-are sa se-ntample.)

Deci, spuneam ca, intr-o discutie pe care-am avut-o, indirect, cu Nichita Stanescu, acesta mi-a pus in vedere urmatorul aspect, subliniat printr-o intrebare retorica (dar retorica rau!): "Avand in vedere ca spatiul este curb, ce-ntelegeti dumneavoastra printr-o dreapta?".

Ei, acuma vin si eu si ma-ntreb retoric: daca spatiul este curb, eu ce vina am? Eu ce pot sa fac? "Eu? Ce pot sa fac eu?", cum ar spune tot Nichita Stanescu, un domn la care nu cred ca trece o zi fara sa nu ma gandesc. As putea, par un egzamplu, sa ma schimb in cuvinte. "Repede, cat mai e timp." As putea sa-mi schimb "ochiul in cuvant, nasul si gura, organul barbatesc al facerii, talpile alergatoare, prea-des incovoiata ssssiraaaa a spinarii..." ma rog... deci toate astea as putea sa le schimb in cuvant.

Da, dar as veni si v-as intreba, asa, intr-o doara: domnule, dumneavoastra nu stiti ca "vorba arde? Verbul putrezeste, iar cuvantul nu se intrupeaza, ci se destrupeaza"? Domnule, dumneavoastra nu stiti c-am pus "un sentiment pe bronz" si, domnule, dumneavoastra chiar nu va dati seama, "si a fiert din pricina luminii soarelui"? Domnu’ Nichita, acuma pe bune, "am dat un nume unui copil si numele s-a spart de timp si de vrabii"!

Domnul Nichita Stanescu mi-a zambit amar, s-a ridicat in picioare si mi-a zis: "Stiu asta. Schimba-te in cuvinte, precum iti zic".

Ma plec inaintea dumneavoastra, domnu’ Nichita, dar totusi ramane ca la partea cu spatiul care este curb sa ma mai gandesc si sa va dau un raspuns mai tarziu. Nu, nu, lasati, va dau eu un telefon sau poate va trimit un e-mail (e mai comod, stiti...). Poftim?

Ma-ntrebati ce legatura are asta cu o rubrica destinata emisiunilor de televiziune? Domnule drag, as dori sa va informez, cu toata stima, ca nu, faptul ca spatiul este curb n-are nici o legatura cu televiziunea. E doar o modalitate murdara de-a mea de a eluda faptul ca nu m-am holbat in televizor zilele-astea (cum ar fi fost bine) si c-am lasat-o mai moale cu telecomanda, preferand discutiile pe diverse margini.

Pe marginea trotuarului, par un egzamplu. Sau pe marginea unei idei. Pe marginea unei carti (da, exact, stateam asa, pe marginea unei carti, si discutam discutii cu diversi intelectuali de-ai mei (va salut, domnilor!). Auziti? Ce va rog eu... sa nu mai spuneti nimanui, dar eu chiar nu m-am uitat la televizor!

M-am uitat doar putin la un film cu Jim Carrey, da’ nu de tot, c-am aflat ca in final face cancer si moare si nimeni nu-l credea si n-am mai servit, deoarece...

×
Subiecte în articol: arte