x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Candidatul altora

Candidatul altora

26 Noi 2004   •   00:00

Sa poti sa-l controlezi pe alegator. Sa ii dictezi sa nu-si aminteasca nici una dintre greselile trecutului tau. Nici macar numele contracandidatului tau. Vrei sa stii reteta sigura a castigului electoral? Manipularea memoriei si controlul mintii umane. Aceasta e tema filmului "Candidatul altora", in regia lui Jonathan Demme, domnul care a facut Tacerea Mieilor, o pelicula care pica manusa pe o campanie electorala plina de conspiratii ciudate si de atacuri murdare.

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Anul acesta electoral a fost special, cu tot cu cele doua serii de campanie locale si generale. De o parte, am avut la favoritii sondajelor, consilieri straini, candidati - branduri, mesaje "corporate", sloganuri corecte, campanii negative sau comparative. De partea cealalta, sunt candidatii Mesia, prieteni cu Nostradamus, domni care vor dinastii republicane fara sa stie sa explice ce inseamna asta, sloganuri populist-ambramburite, fotografii comice, spoturi inregistrate cu candidatul sprijinit de peretele din baie. Pentru toti insa aceeasi miza: sa fie ALESII! Pentru marea majoritate care nu e pe liste, o soarta trista: ascultarea acuzelor nesfarsite, privitul printre geamuri (de televizor sau nu) a laturilor aruncate. Pentru cativa: controlul informatiei, manipularea. Sunt oamenii care stau in laboratoare pline de sondaje, ecrane si telefoane, jongleaza cu cuvintele si cu sentimentele, construind mesajul care iti intra in creieras, inlocuind restul informatiilor acumulate. E castigul campaniei de anul acesta, cand romanii (scoliti deja pe afara sau cu consiliere straina) au reusit sa utilizeze limbajul, imaginea, sa intoarca vorbe si situatii ca sa-si transmita mesajele electorale ale domnilor de la care iau banii. Ei seamana mult cu personajele-cheie din filmul de la care am plecat astazi. Daca isi fac bine treaba, cand mergi la vot ai in minte un singur nume, un singur logo si uiti orice declaratie sau fapta nepotrivita a celui pe care ti-l impun. Uiti orice lucru care ar putea avea legatura cu candidatul altora, stii doar ca trebuie sa-l votezi pe candidatul lor.

Mai exista o categorie mica, foarte mica. E reprezentata de cei care au o intrebare-cheie la care nimeni nu gaseste un raspuns potrivit ca sa-i convinga si pe ei. Intrebarea este: oare ce ii mana in lupta pe oamenii astia? Ce trebuie sa se intample in mintea unei persoane ca sa-si doreasca, spre exemplu, sa fie presedintele unei tari? Si de ce sa-si doreasca atat de tare sa fie presedinte, incat sa ajunga sa calce totul in picioare? De ce sa nu stea linistit, sa citeasca, sa calatoresca, sa aiba grija de familia sa, sa vada cum ii cresc copiii, cum se indragostesc, sa-si conduca propriile afaceri si sa faca bani ca sa traiasca linistit pana la adanci batraneti. De ce sa intre intr-un joc in care responsabilitatile sunt uriase, timpul fuge in galop, iar stresul atinge limite maxime? De ce? Anul acesta, mai mult ca niciodata, am avut o campanie murdara. Te gandesti cat de mare trebuie sa fie miza castigului ca sa fii gata sa intri cu picioarele in viata privata a candidatului altora. Despre mize si castiguri aflati si din filmul cu Denzel Washington si Meryl Streep in rolurile principale, doar ca sunt mizele "candidatului altora".

E week-end-ul in care trebuie sa ne exercitam dreptul la vot. Aveti de ales intre candidatii unora sau ai altora si e treaba voastra ce alegeti, daca alegeti. Dar, sincer, nu cred ca "alesii" ne pot schimba viata in bine sau in rau. Doar noi putem sa facem asta. Si, atata timp cat vom fi un popor de lenesi si smecheri, nu vom reusi sa facem mare lucru, indiferent cine ne conduce. Sunt unii dintre noi care au ales sa-i voteze (cand vor primi cetatenie) pe candidatii altora, din alte tari. Intrebati-i cum le e acolo, peste mari si tari, cat de mult muncesc si cat de serios iau lucrurile din jurul lor. Apoi ganditi-va de doua ori daca sa dati cu piatra (sau cu stampila de vot). Voi ce-ati facut in ultimii patru ani?!

×
Subiecte în articol: arte