x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Canti ceea ce mananci

Canti ceea ce mananci

de Luiza Moldovan    |    12 Oct 2005   •   00:00
C(RAMPE)
Stiti vorba aia "esti ceea ce mananci"? Ei, duminica seara, la emisiunea "Vali Vijelie revine in forta si ataca din nou, mai mult fruct, mai multa energie, acum si in varianta lait", mi-am dat seama ca bardul este, de fapt, un pumn de seminte de floarea-soarelui. Si asta pentru ca, bineinteles, poetul neamului romanesc nu se putea opri din mancat seminte. Am studiat problema domnului Vijelie si sunt in masura sa-i comunic ca are niste deficiente de vitamine si proteine. Sa dezvoltam.

Nutritionistii spun ca:
- semintele de floarea-soarelui sunt bogate in magneziu, fier, cupru, complexul de vitamine B, acizi grasi esentiali si zinc. In plus, ei mai afirma ca:
- semintele de floarea-soarelui sunt o sursa excelenta de proteine.

Acestea fiind zise, nutritionistii nu intarzie sa adauge ca:
- ar fi bine ca oamenii sa aiba asupra lor seminte de floarea-soarelui, pentru momentele in care au nevoie de un surplus de energie.

Trebuie sa recunosc in aceasta pagina de ziar ca sunt ingrijorata de sanatatea domnului Vijelie. Are o burta destul de mare, ca sa zic asa, fapt care nu indica decat ca organismul domniei sale se chinuie, sireacul, sa faca fata obisnuintelor nesanatoase de alimentatie.

N-am stat prea mult sa-i urmaresc pe prietenii intelectuali ai domnului Vijelie cum se manifesta la o partida de biliard, dar atat cat i-am urmarit, am auzit ceva de niste cotlete sau o treaba d-asta, fapt care m-a umplut de ingrijorare. Adica daca domnul poeziei romanesti, lordul muzicii de calitate, ambasadorul culturii romane peste hotare crede ca e bine pentru organismul dumnealui sa se dea pe cotlete in loc s-o puna de-o salatica (sanatate in farfurie), eu, ca meloman imputit ce sunt, trebuie sa-i atrag atentia ca, pentru mentinerea creativitatii la cotele inalte cu care, nu-i asa, ne-a obisnuit, bardul trebuie sa-si schimbe habitudinile alimentare. Ca sa ai o minte sanatoasa si un spirit pe masura, trebuie neaparat sa ai si un trup sanatos. Nu poti sa faci manele de calitate daca mananci porci sau oi sau alte copitate necuvantatoare.

Pentru ca sunt realmente ingrijorata pentru viitorul artei romanesti, i-as propune domnului Vijelie sa faca bine sa-si mentina obiceiul cu spartul semintelor intre dinti - obicei care nu doar ca-ti furnizeaza vitaminele de care ai nevoie, dar, de asemenea, cum spun nutritionistii, te baga-n priza prin aportul de proteine. Caci ce e proteina, stimati intelectuali, daca nu ceva fara de care celula din om/animal/ "jigodie si rat" (cum ar spune poetul) s-ar duce de suflet cat ai zice "manea".

Deci, domnu’ Vijelie, fanii dumneavoastra, nutritionistii, va recomanda: fructe si legume in exces, fara carbohidrati rafinati (paine, paste etc...) si multe, dar foarte multe ceaiuri din plante. Faceti asta daca nu pentru dumneavoastra, atunci macar pentru noi, melomanii.
×
Subiecte în articol: arte