x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Carte - "Eragon", pe urmele "Stapanului inelelor"

Carte - "Eragon", pe urmele "Stapanului inelelor"

05 Mai 2005   •   00:00

"Eragon", un roman scris de un adolescent de 16 ani, comparat cu "Stapanul inelelor" si care s-a vandut in 1,5 milioane de exemplare in SUA, este prezent acum si pe piata cartii din Romania.

  • de SEBASTIAN S. EDUARD
  • CULTURA
  • BEST-SELLER. "Eragon" este romanul de succes al unui pusti in varsta de numai 15 ani
    Romanul a aparut in aceste zile si pe piata romaneasca, la Editura Rao. Apartinand genului fantasy, "Eragon" este primul volum dintr-o trilogie intitulata "Mostenirea", fiind comparata deseori cu "Stapanul inelelor" a lui J.R.R. Tolkien.

    MAGIE. Cartea lui Paoloni introduce cititorii intr-o lume magica, Alagaesia, populata de dragoni, elfi si urgalii, un regat condus de un tiran care se doreste a fi singurul stapan al dragonilor. Eragon, un tanar care se crede un sarman orfan, gaseste intr-o buna zi o misterioasa piatra albastra care ii va schimba viata pentru totdeauna. Impreuna cu un dragon, pe nume Saphira, si condus de Brom, un personaj legendar care ascunde multe secrete, el porneste intr-o calatorie initiatica plina de aventuri.

    DESTIN. Autorul avea doar 15 ani cand a inceput sa scrie "Eragon". Romanul a fost publicat initial la mica editura a parintilor sai. Ulterior, Editura Alfred A. Knopf, un imprint al celei mai mari edituri din lume, Random House, a intrevazut potentialul acestui roman si l-a publicat in 2003. La sase luni de la aparitie, romanul depasise un milion de exemplare vandute in SUA, mentinandu-se 26 de saptamani consecutiv pe lista de best-seller-uri a New York Times. Acum, vanzarile din SUA au ajuns la 1,5 milioane de exemplare.

    CIFRE. Dar gloria romanului nu se opreste aici. De la inceputul anului, romanul a fost tradus in 15 limbi, fapt care a adus vanzari de peste 500.000 de exemplare. Pana la sfarsitul anului, "Eragon" se va mai traduce in alte 15 limbi.

    Al doilea volum al trilogiei, "Eldest", va aparea in SUA la sfarsitul lunii august si deja pe site-ul amazon.com exista zeci de mii de persoane care, ca si in cazul ultimului Harry Potter, care va aparea in vara, au tinut sa-si faca "rezervarile" din timp.

    FILMUL
    Romanul, asa cum ii sta bine unui best-seller, va fi in curand ecranizat. Filmul "Eragon" se afla in acest moment in faza de productie. Filmarile vor incepe in iulie, iar premiera va avea loc la jumatatea lunii iunie 2006. Bugetul va fi unul impresionant: 100 de milioane de dolari. Distributia nu a fost insa stabilita, insa cel mai probabil regia ii va apartine lui Stefen Fangmeier, cel care a coordonat efectele speciale ale unor filme ca "Terminator 2", "Jurassic Park", "Twister", "Salvati soldatul Ryan".

    SERIE
    "Eragon" face parte din genul de literatura fantastica cu buna vanzare in Statele Unite. Trilogia "Stapanul inelelor" este un foarte bun exemplu. Din acelasi gen de carte face parte o alta trilogie, "Bartimaeus", a lui Jonathan Stroud, sau volumele "O serie de evenimente nefericite" ale lui Lemony Snicket. Pentru cei care nu aleg literatura - exista deja filmele. Si pe ecranele noastre.
    ×
    Subiecte în articol: arte eragon