x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Carte - Iar Gaudeamus

Carte - Iar Gaudeamus

de Sebastian S. Eduard    |    23 Noi 2005   •   00:00
Carte - Iar Gaudeamus

Astazi s-a deschis la Romexpo cea de-a XII-a editie a Targului Gaudeamus.

Astazi s-a deschis la Romexpo cea de-a XII-a editie a Targului Gaudeamus. Carti cu reducere, edituri-garla, lansari... suficiente, reduceri pana la 40%, desi media generala va fi de 15%.

Targul de anul acesta si-a crescut suprafata cu 18% fata de anul trecut, pavilionul central al Romexpo fiind in prezent integral ocupat. Totodata, numarul expozantilor a crescut de la 270 la 360. Programul de manifestari cuprinde insa circa 390 de evenimente, fata de 415 la editia precedenta.

Intrarea va fi si anul acesta libera. Vizitatorii care vor trece pragul targului pana la 27 noiembrie vor gasi la un loc titluri vechi de cativa ani si ultimele aparitii editoriale, multe dintre ele la pret redus. Sfarsitul toamnei este una dintre cele mai active perioade editoriale, asa ca majoritatea editurilor vin cu titluri noi.

SONDAJ. Un sondaj realizat de IMAS anul trecut a aratat ca peste 38% (o treime) dintre vizitatorii targului au varste cuprinse intre 18 si 29 de ani. Jumatate dintre vizitatori au studii universitare si aproape 86% au fost si la editia precedenta.

Tocmai pentru a atrage tinerii la targ, SRR a aranjat cu RATB infiintarea a doua linii speciale Gaudeamus, care vor porni din zone cu multi studenti: linia 630 va circula pe traseul Campus Regie - Piata Presei Libere, iar linia 631 - pe traseul Piata Romana - Piata Presei Libere.

Targul e deschis de miercuri pana sambata, intre orele 10:00 si 19:00, si duminica, intre orele 10:00 si 16:00.

LANSARI. Programul anunta cateva lansari interesante. Humanitas, de pilda, se alatura editurilor care au colectii de proza de debut si lanseaza trei titluri: "Arhanghelii nu mor" de Anca Maria Mosora, "A toi cuando tu no estas" de Mihnea Rudoiu si "Nu toata iarba e la fel" de Alain Gavrilutiu.

Editura Rao lanseaza volumul "Ioan Paul al II-lea, Memorie si identitate". Totodata, la invitatia Editurii Rao, va fi prezenta, sambata, autoarea italiana Moony Witcher, care isi va lansa volumul "Nina si blestemul sarpelui cu pene".

"De veghe in lanul de secara" este una dintre cele mai longevive prezente in topul de vanzari al Polirom, la categoria fictiune. Editura propune acum o noua traducere a romanului-cult al lui Salinger. La peste 50 de ani de la aparitie, "De veghe..." este o carte de capatai a adolescentei. Tinerilor li se adreseaza si noua traducere semnata de Cristian Ionescu. Totodata, Polirom vine la targ cu mai multe povesti despre America, publicate recent: "Conjuratia imbecililor" de J.K.Toole, "American Psycho" de Breat Easton Ellis, "O casa la capatul lumii" de Michael Cunningham.

Grupul Corint va lansa o colectie intitulata "Leda Clasic de buzunar", ce cuprinde in volume de format mic opere ale unor clasici. Printre acestea: "Un roman cu un contrabas si alte povestiri" de A.P. Cehov, "Fata capitanului" de Alexandr Puskin, "Bulgare de seu si alte nuvele" de Guy de Maupassant, "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde.

SCHEELE, INVITAT DE ONOARE
Pentru a patra oara, Gaudeamus se va desfasura impreuna cu Salonul National al Presei, organizat de Clubul Roman de Presa si aflat la cea de-a VI-a editie. Spre deosebire de anul trecut, salonul se va desfasura pe un alt nivel, astfel ca si dispunerea standurilor targului de carte va fi partial diferita. Presedintele de onoare al editiei de anul acesta al targului va fi Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. "Sper sa fie penultima editie organizata intr-o tara candidata la Uniunea Europeana, iar editia din 2007 sa fie prima organizata intr-o tara membra a Uniunii Europene", a spus luni Jonathan Scheele, intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, intamplarea ca targul a ajuns la editia a XII-a si ca reprezinta unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Romania se datoreaza mai ales faptului ca, "in ciuda tuturor dificultatilor unei economii de tranzitie, exista cerere pentru carte de calitate si exista un public avizat care abia asteapta sa vina luna noiembrie si sa mearga la Gaudeamus".
×
Subiecte în articol: arte