x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cea mai mare carte din România

Cea mai mare carte din România

de Roxana Ioana Ancuta    |    30 Mai 2008   •   00:00

O carte cu format uriaş, având lăţimea de un metru (deschisă) şi grosimea de un sfert de metru, va fi lansată luni, la Librăria Teatrului Naţional, de editura Paideia

O carte cu format uriaş, având lăţimea de un metru (deschisă) şi grosimea de un sfert de metru, va fi lansată luni, la Librăria Teatrului Naţional, de editura Paideia, transmite Rompres.


Lucrarea, editată într-un exemplar unic şi reprezentând Tetraevangheliarul, reprezintă o replică post-modernă a primelor tipărituri din istoria noastră şi are menirea de a atrage atenţia asupra destinului cărţii în cultura actuală. Textul Evangheliilor este cel agreat de BOR şi urmează ordinea tradiţională (Matei, Marcu, Luca, Ioan).

Cartea este legată în piele, cu intarsii şi brocart italian, are 40 de miniaturi de epocă, iar hârtia este executată manual, ceea ce individualizează exemplarul. La capete, textul este ilustrat cu gravuri ornamentale din secolul al XVII-lea.

Lucrarea costă 2.000 de euro şi va fi editată doar la comandă, editura înregistrând deja mai multe cereri, a precizat pentru ROMPRES directorul de distribuţie al Editurii Paideia, Mircea Bârzoi.

Tetraevangheliarul va fi expus la Târgul de carte 'Bookfest' pentru a pleda pe viu în favoarea convieţuirii dintre cartea obiect valoros şi cartea de consum imediat.

Prin comparaţie, cea mai mare carte publicată, potrivit Guinness Book, este 'Micul Prinţ', de Antoine de Saint Exupery, într-o ediţie care măsoară 2,01 metri înălţime şi 3,08 metri lăţime (deschisă). Exemplarul are 128 de pagini, a fost editat de Eidouro Publicacoes SA (Brazilia) şi a fost prezentat la ediţia din septembrie 2007 a Târgului de cărţi de la Rio de Janeiro.

 

×
Subiecte în articol: arte