Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului "Tony Bulandra" din Târgovişte, organizează a III-a ediţie a Festivalului "Babel" fără bani. Bugetul manifestării este zero.
Autorităţile locale şi cele naţionale nu au acordat nici un sprijin. Nici sponsori nu s-au găsit. Totuşi, directorul, un împătimit al artelor spectacolului, e susţinut moral de trupe străine. Vin la Târgovişte artişti din cinci ţări - Japonia, Polonia, Germania, Anglia şi Franţa. Vor juca în festivalul care începe mâine (7-11 iunie) şi studenţii UNATC. Toţi vin pe banii lor. Vin şi pleacă în aceeaşi zi, după spectacol. Va prezenta spectacole şi trupa Teatrului "Tony Bulandra".
Până vineri la prânz, direcţia teatrului nu a obţinut permisiunea autorităţilor să afişeze programul în oraş. Directorul Mihai Ranin ne-a declarat că a făcut adrese la Prefectură şi la Primăria Târgovişte pentru a cere spaţii unde să fie afişat programul. Din lipsa banilor, nu s-a făcut în acest an afişul, de aceea s-a folosit afişul ediţiei a II-a, pe care s-a scris, de mână, programul. Iniţial, Ranin a vrut să renunţe la festival, întrucât bugetul teatrului pentru producţii în 2009 este nul, dar contactase deja unele trupe din străinătate. Nu a reuşit, în scurt timp, să gasească nişte sponsori. Nici nu este uşor în acest an.
Ne întrebăm, oare edilii din Târgovişte nu se gândesc la faptul că evenimentele culturale la nivel naţional şi internaţional pun în valoare un oraş, care a fost reşedinţă domnească şi capitală a ţării Româneşti timp de trei secole (cu unele întreruperi)?
Oare vestigiile, monumentele istorice nu sunt urmele unei civilizaţii, care trebuie reînviată? Neapărat trebuie să fie nimicite iniţiative, proiecte teatrale, prin intermediul cărora au venit în ultimii ani multe personalităţi culturale din lume? Ştiu oare edilii ce pondere poate avea în altă parte cuvântul unui om ca Jean Guy Lecat, cel care timp de 25 de ani a fost scenograful marelui om de teatru Peter Brook, venit la ediţia din 2008 a Festivalului Babel şi unde a susţinut un atelier de creaţie? Sau opinia unui excepţional regizor ca Oscar Korshunovas, care a acceptat invitaţia lui Ranin de a veni la Târgovişte să vadă spaţii pentru o eventuală montare? Iar anul trecut, în festival, au venit şi au jucat actorii lituanieni, într-un memorabil spectacol, regizat de acest creator la spectacolele căruia unele festivaluri abia visează? Ştiu oare edilii Târgoviştei câtă credibilitate are în lume teatrologul nostru George Banu, profesor la Sorbona, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi care a susţinut anul trecut la Babel o spectaculoasă conferinţă?
Toate acestea nu sunt oare în folosul comunităţii? În folosul Târgoviştei? A celor care "domnesc" peste cetate?
Treziţi-vă, edililor! Arta şi cultura vă pot da verticalitate şi vă pot scoate din anonimat. Doriţi un exemplu? Oraşul Sibiu a căpătat statut de capitală culturală europeană datorită, în primul rând, Festivalului Internaţional de Teatru, care a dus faimă Sibiului în lume.
Nu ar fi rău să vă interesaţi ce a putut genera manifestarea în oraşul care acum vreo 15 ani era "amorţit": o creştere considerabilă a numărului turiştilor; au dat buzna investitorii; creşterea economică este vizibilă; an de an, sunt tot mai multe locuri de cazare - se construiesc hoteluri, pensiuni. Sibiul şi-a înfipt steagul pe harta Europei. Este rezultatul unei colaborări între direcţia Teatrului din Sibiu şi autorităţile locale. S-au alăturat şi instituţii, organizaţii, sponsori. A fost, poate, greu să se ajungă până aici într-un timp relativ scurt, dar s-a lucrat continuu. Oamenii s-au respectat, au colaborat, au trecut peste unele neînţelegeri. Cei implicaţi au dat dovadă de responsabilitate şi dragoste pentru oraşul lor. Poate şi de patriotism local. Ce mai contează...
Citește pe Antena3.ro