x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ceramică populară şi muzică ambientală

Ceramică populară şi muzică ambientală

de Roxana Jianu    |    23 Sep 2011   •   21:00
Ceramică populară şi muzică ambientală

Cu trup de femeie, inflorate, stralucitoare, decorate atent, formele perfecte ale 'Oalelor si ul­ce­le­lor' framantate de mes­terii olari din toata tara au ajuns la Bucu­resti intr-o expozitie de patrimoniu si de arta. Unde altundeva puteau fi expuse mai potrivit daca nu la Muzeul Taranului Roman?

Intr-o miercuri, la mijlocul lunii septembrie, cand temperatura de afara era 'nesimtita', sufocandu-ne de-a dreptul, in Sala Foaier a Muzeului Taranului Roman s-a desfasurat un eveniment exceptional, inclus in seria de manifestari 'Zilele Muzeului Taranului Roman'. Calmi si siguri pe ei, Maria Balabas (voce si pian), Mihai Balabas (vioara, chitara si electronics), Gabriel Balasa (percutii) si Calin Torsan (instrumente de suflet si de jucat), adica trupa Avant’n’Gard, i-au facut pe cei prezenti sa ajunga pe alte culmi: ale visarii, ale meditatiei, ale linistii interioare. Iar asta pentru ca proiectul Avant’n’Gard inseamna improvizatie si muzica ambientala; este un colectiv artistic reunit in jurul ideii de naturalete a actului artistic si a muzicii improvizate.

Improvizatie si muzica
De obicei, la vernisaje mai intai iau cuvantul organizatorii si artistii, apoi au loc concertele sau orice alte manifestari. De data aceasta insa, lucrurile s-au derulat exact invers. Iar reactia publicului a fost pe cat se poate de frumoasa.
I-a aplaudat pe muzicieni minute in sir, nedorind parca sa se desparta de artisti. Aici a avut loc vernisajul expozitiei 'Oale si ulcele', care a reconstituit, fragmentar, lumea acestui mestesug.

'Faze de lucru la roata'
Cani si ulcele pentru pomana, ulcioare pentru apa si vin, oale cu manusa, strecuratori, strachini, farfurii din Radauti, Vladesti, Vadul Crisului si altele, toate acestea au fost asezate in Sala Foaier pentru a fi admirate de vizitatori. Curiosii au putut descoperi si tehnici ale mestesugului: 'Faze de lucru la roata', dar si lutul cladit pentru lucru, in care n-au fost omise etapele: baterea botului de lut intre palme, faza de lucru, profilarea gatului sau grumazului, iar la final olarul framanta lutul cu mana (Ceramica populara din regiunea Crisana).

Organizatorii au adus la expozitia 'Oale si ulcele' trei tipuri de obiecte: obiectul aflat in patrimoniul muzeului, obiectul de colectie privata si obiectul anonim, de acasa. Acestea pot fi admirate pana la 16 octombrie, de marti pana duminica.

×