x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Cetăţenii Bucureştiului şi nu numai se vor putea bucura în continuare de concerte şi evenimente culturale sau sportive”

“Cetăţenii Bucureştiului şi nu numai se vor putea bucura în continuare de concerte şi evenimente culturale sau sportive”

02 Aug 2010   •   00:00

În legătură cu funcţionarea spaţiului destinat evenimentelor, expoziţiilor şi spectacolelor denumit „Zone Arena", situat în str. Barbu Văcărescu nr. 164D, Dorian Ciubuc, General Manager SC ARENA INVEST SRL, a trimis o serie de precizări menite sa risipeasca zvonurile privind 'ilegalitatea'.

Iata comunicatul: " Avem convingerea că aceste informaţii sunt de natură să pună capăt speculaţiilor şi declaraţiilor neconforme legii care au fost emise de către diferite persoane în ultima perioadă şi preluate de mass media ca atare, fără o verificare legală temeinică.

Zone Arena reprezintă o investiţie a SC Arena Invest SRL care este destinată, prin raportare la activitatea desfăşurata de societatea noastră, exclusiv închirierii (locatiunii) de spatiu disponibil către societăţile comerciale si/sau persoanele fizice care desfăşoară activităţi de organizare a evenimentelor culturale, artistice, sportive sau orice alte activităţi, publice sau private.

Spaţiul de aproximativ 3 Hectare ocupat de Zone Arena este situat în aer liber şi este proprietate privată, cu tot regimul juridic aferent.

Prin urmare, singura „autorizaţie de funcţionare" necesară societăţii noastre se referă la obiectele de activitate înregistrate la Registrul Comerţului. În speţă, subscrisa SC Arena Invest SRL avem incluse în obiectele de activitate, conform codului CAEN şi autorizate de către Registrul Comerţului prin certificatul constatator „închirierea sau subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate" (COD CAEN 6820) şi "administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract" (COD CAEN 6823).

Din păcate s-a creat o confuzie la nivelul autorităţilor administrative, preluată în masă de către media, care este aptă să genereze numeroase prejudicii atât materiale cât şi de imagine societăţii noastre, care îşi desfăşoară în mod legal activitatea în România, funcţionând cu respectarea obiectelor de activitate autorizate de către Registrul Comerţului.

Astfel, se omite voit aspectul esential reprezentat de faptul ca SC Arena Invest SRL nu este organizatorul nici unuia dintre evenimentele şi concertele desfăşurate la Zone Arena în ultima perioadă, singura activitate desfăşurată de societatea noastră fiind aceea de închiriere a spaţiului organizatorilor de concerte cum sunt Emagic!, Events, One Event şi Funtime Production aceştia având asumate, atât prin contract cât şi potrivit legii, toate obligaţiile legate de desfăşurarea în deplină legalitate a evenimentelor, inclusiv prin raportare la autorizările de funcţionare necesare.

Asemenea autorizaţii de funcţionare nu sunt prevăzute de lege pentru specificul activităţii noastre (închiriere spaţiu privat către Organizatori de Evenimente), prin urmare nu sunt şi nu au fost necesare societăţii noastre.

Pentru o bună înţelegere, folosim o analogie cunoscută publicului larg. Dacă ar fi să acceptăm opiniile nelegale vehiculate în presă, ar trebui ca orice proprietar de Mall din România să trebuiască să obţină de la Registrul Comerţului şi de la alte autorităţi administrative competente câte o autorizaţie de funcţionare pentru toate activităţile pe care chiraşii acestui proprietar de Mall le desfăşoară în incintă.

Ar trebui aşadar ca proprietarul clădirii Mall-ului să fie autorizat ca şi restaurant, cazinou, sală de evenimente, patinoar, cinematograf,  s.a.m.d.

Este evident însă că, pentru toate aceste activităţi de de comerţ, fie că sunt organizări de evenimente, servicii de alimentaţie publică, activităţi sportive, jocuri de noroc, etc. sunt autorizaţi din punct de vederea al funcţionării, cei care le prestează şi organizează efectiv, şi nu cei care le închiriază prestatorilor sau organizatorilor spaţiul de desfăşurare a activităţii.

În mod evident, raţionamentul preluat în presă este greşit şi neconform legii, trecând cu vederea tocmai elementul esenţial - cine desfăşoară activitatea cu pricina?

In cazul nostru, Arena Invest nu face decât să pună la dispoziţia persoanelor interesate, pe baza unui contract de închiriere, spaţiul necesar pentru organizarea de evenimente, spaţiu care este un teren proprietate privată. Pentru aceasta activitate, singura pe care o desfăşurăm, suntem în deplină legalitate.

Totodată, este foarte important să subliniem că evenimentele organizate la Zone Arena de către chiriaşii noştri, Organizatorii de Spectacole, au avut fără nici o urmă de dubiu ceea ce toată lumea numeşte impropriu „autorizaţie" sau "autorizaţie de funcţionare" nefiind în nici un caz vorba de o „folosire neautorizată a proprietăţii private", aşa cum s-a declarat în mod tendenţios şi fals în presă. Aceasta în condiţiile în care:

SC Arena Invest SRL are autorizarea de la Registrul Comerţului să închirieze acest teren aflat în proprietate privată;
Organizatorii de evenimente, chiriaşi ai SC Arena Invest SRL, au autorizarea de la Registrul Comerţului şi de la celelalte autorităţi competente să organizeze aceste evenimente;
pentru fiecare concert s-au depus declaraţiile necesare la PMB - Comisia de Evenimente, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, astfel încât Organizatorii au beneficiat fără excepţie de sprijinul Poliţiei, Jandarmeriei şi al tuturor structurilor abilitate ale statului, care s-au ocupat, cu profesionalism şi integritate, de siguranţa spectatorilor în zonele din apropierea arenei şi cu dirijarea traficului, şi ai căror reprezentanţi pot confirma lipsa oricăror incidente nefavorabile, lucru remarcabil, măcar şi prin comparaţie cu toate riscurile şi neajunsurile organizărilor provizorii pe domeniu public, specifice oraşului nostru.

Faptul că zgomotul produs cu ocazia concertelor a fost, după o anumită oră, mai mare decât cel permis de lege nu atrage în niciun caz „ilegalitatea" evenimentului, ci săvârşirea de către chiriaşii noştri (Organizatorii spectacolelor) a unei contravenţii sancţionabile conform legii.

Existenţa posibilităţii de aplicare a unei sancţiuni contravenţionale pentru tulburarea liniştii publice ţine de normalitatea convieţuirii în spaţiul public şi nu face în niciun caz „ilegală" activitatea chiriaşilor noştri (organizatori ai concertelor), şi cu atât mai puţin a AC Arena Invest SRL/Zone Arena, ca locaţie oferită spre inchiriere.

În fine, menţionăm că singura autorizaţie de care are nevoie societatea noastră şi care, aşa cum am declarat, este în curs de emitere, este Autorizaţia de Construire, necesară nu pentru a Organiza spectacole, ci pentru a termina lucrările de construire.

În acest sens, am obţinut de la Primăria Sectorului 2, încă din luna februarie a acestui an,  Certificatul de Urbanism cerut de lege, şi am făcut toate demersurile necesare pentru obţinerea tuturor avizelor solicitate în C.U., însă eliberarea lor a durat mai mult decât ne aşteptam, aşa cum se întâmplă din pacate în multe cazuri.

Acesta este unicul motiv pentru care am fost amendaţi de către Direcţia Inspecţie şi Control General a Primăriei Municipiului Bucureşti, care ne-a acordat un termen pentru a intra în legalitate şi a obţine autorizaţia de construire până la data de 1 septembrie a.c.

Foarte important:
In prezent avem absolut toate avizele cerute de către Primaria Sectorului 2 prin Certificatul de Urbanism pentru eliberarea Autorizaţiei de Construire, acestea fiind fără excepţie deja depuse la dosarul de autorizare. În consecinţă,  aşteptăm eliberarea Autorizaţiei de Construire în termenul legal, în acest moment neexistând, potrivit legii 50/1991 sau a oricărei alte legi în vigoare, nici un motiv legal pentru care aceasta să nu fie eliberată.

De altfel, tocmai Autorizaţia de Construire ne va permite să construim şi bariera antifonică prevăzuta în proiectul de autorizaţie, pentru a putea asigura protecţia optimă a cetăţenilor din cartierul învecinat, astfel încât chiriasii nostri, organizatori ai următoarelor concerte, să nu mai aibă probleme cu tulburarea liniştii publice.

În acest mod, cetăţenii Bucureştiului şi nu numai se vor putea bucura în continuare de concerte şi evenimente culturale şi/sau sportive la care au participat deja peste 100.000 de spectatori, alături de unii dintre cei mai mari artişti ai vremurilor noastre, în condiţii mult mai apropiate de normalitatea unei capitale Europene decât organizările „tradiţionale, la colţul străzii" pe domeniu public, cunoscute pentru neajunsurile lor logistice şi pentru riscurile semnificative legate de securitatea participanţilor.

În încheiere, menţionăm că specificul evenimentelor desfăşurate la Zone Arena nu este unul eminamente muzical, polivalenţa locaţiei permiţând şi acoperirea domeniilor expoziţional şi sportiv.

În acest sens există un proiect avansat legat de găzduirea, în parteneriat cu ITF - International Tennis Federation şi cu Federaţia Română de Tenis, în luna septembrie a anului curent, etapa românească a Cupei Davis (TM), eveniment sportiv internaţional de prestigiu, de natură să îmbunătăţească nu doar imaginea Sectorului 2 al Capitalei, ci însăşi imaginea de ţară a României.

Ca şi până acum, până la emiterea Autorizaţiei de Construire, ne desfăşurăm activitatea în mod obişnuit, potrivit obiectului de activitate înregistrat şi autorizat la Registrul Comerţului şi cu respectarea tuturor normelor legale legate de adunările publice, extrem de clare în acest sens".

×