x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cine ne-a?

Cine ne-a?

de Luiza Moldovan    |    31 Iul 2007   •   00:00
C(RAMPE)
CNA ne-a. Adică CNA ne-a informat duminică seara la Zig-Zagul lui Cristoiu că are de gănd să pună la punct un sistem de monitorizare a limbii romăne in spaţiul (ah, mă simt matură cănd spun "spaţiul") audio-video. Doamne-ajută, să fie primit! Numai că, bineinţeles, nu-mi dau seama ce-or să le facă acelor televiziuni care folosesc termeni aiurea-n tramvai doar pentru că li se par lor mai cul. Exemplul pe care l-a dat chiar Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a fost una dintre durerile noastre mai vechi, folosirea, atăt de frecventă că te tămpeşte de cap şi-ncepi s-o foloseşti şi tu, a termenului "locaţie" pe post de "loc".


Nu e deloc greu de presupus că nu va exista televiziune care să nu fie prinsă-n henţ, cu măna pe cuvăntul nepotrivit, şi trimisă să execute o lovitură de la marginea terenului. In ce-o să constea insă o asemenea lovitură? O să pună CNA televiziunile să facă genuflexiuni? Flotări? O să le pună să facă o mie de abdomene pe zi? Cu mic, cu mare? Le va trimite la şcoală? Sau, poate, va apela la o modalitate mai subtilă de puniţie: o să le pună in cutia poştală căte un DEX in care să aşeze un semn de carte la pagina cu cuvăntul subliniat cu marker roşu.


Orice s-ar intămpla şi indiferent de metoda de avertizare pe care o va avea, intenţia CNA nu poate fi decăt de bun augur. Astfel, modul in care o persoană mai mult sau mai puţin publică se exprimă in limba maternă devine in mod natural o metodă de filtrare. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Nu mai vine oricine să spună orice, iar dac-ar fi să aplicăm imediat această măsură, am senzaţia că una dintre primele televiziuni care ar trebui luată la puricat e OTV. Dar, dacă, intr-adevăr, aşa cum spunea Răsvan Popescu, nu poţi norma prostul gust, poţi, in altă ordine de idei, să intervii pe alte culoare şi cu metode mai rafinate.


Poate că mulţi deştepţi vor spune urăciuni despre acest CNA şi despre ce vrea el să facă, mai ales că, precum bine ştim, nu se bucură de o simpatie prea mare in răndul lucrătorilor in spaţiul tv-radio. De eticheta de "omul negru" CNA va scăpa doar luănd decizii de acest gen, de protecţie a culturii şi civilizaţiei romăne, de protecţie a copiilor şi, deloc in ultimă instanţă, de protector al televiziunilor, iar nu de călău. Nu-mi imaginez că vreun membru CNA se trezeşte dimineaţa chitit să sancţioneze televiziuni.


Tot respectul pentru intenţia CNA de a monitoriza modul in care se foloseşte limba romănă in ceea ce atăt de mult ne place să numim peizajul-mediadiag-romănezg. Trezi-se-va astfel in orice om normal la cap, cu simţul ridicolului, grija şi strădania pentru folosirea unei limbi romăne căt mai limpede. Căci a te preocupa de modul in care te foloseşti de cuvintele limbii tale materne este, in profunzime, o dovadă de patriotism. O reverenţă pentru timpurile trecute, o uşă deschisă larg unui viitor mai puţin sumbru.

×
Subiecte în articol: arte